Weet jij wat we doen met je persoonsgegevens?

5 vragen en antwoorden over onze privacyverklaring

Bijgewerkt: 26 augustus 2019

In onze privacyverklaring staat hoe ABN AMRO omgaat met jouw persoonsgegevens. Wil je weten wat erin staat? Lees het hieronder.

 1. Waarom is er eigenlijk een privacyverklaring?

  In de wet staat dat als een bedrijf of instelling jouw persoonsgegevens gebruikt, je dat moet weten. Persoonsgegevens zeggen iets over jou. Je naam en leeftijd bijvoorbeeld, maar ook je betaalrekening en IP-adres. We verwerken je persoonsgegevens als je bijvoorbeeld onze website bezoekt of een bankrekening bij ons opent. 

  Verder geldt er sinds 25 mei 2018 een nieuwe Europese privacywet. Dit is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Engelse naam hiervoor is de GDPR. Doel van deze wet is dat iedereen weet wat er met je persoonsgegevens gebeurt. Want je hebt er recht op te weten wat bedrijven, overheden en organisaties die persoonsgegevens van jou hebben, met jouw persoonsgegevens doen.

 2. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen in de privacyverklaring?

  Een van de belangrijkste onderwerpen in de AVG is 'transparantie'. Het moet duidelijk zijn welke persoonsgegevens we verzamelen, waarom en waarvoor. Dit leggen we uit in de privacyverklaring. Ook kun je bij ons opvragen welke persoonsgegevens we van jou hebben en wie jouw persoonsgegevens ontvangen. We kunnen deze persoonsgegevens delen met een aantal partijen, bijvoorbeeld met bedrijven die binnen de ABN AMRO Groep vallen. Ook vind je in de privacyverklaring informatie over je rechten. Als je bijvoorbeeld geen aanbiedingen van ons wilt ontvangen, kun je dit bij ons aangeven.
 3. Wat is er veranderd sinds de Europese privacywet?

  In de Europese privacywet staat dat je uitgebreid geïnformeerd moet worden. Daarom staan zijn in de AVG onderwerpen toegevoegd zoals 'het recht persoonsgegevens over te dragen'. Ook zijn er onderwerpen gewijzigd en uitgebreider beschreven, bijvoorbeeld 'toestemming', en 'profilering'.
 4. Moet ik iets doen met de privacyverklaring?

  Als klant ben je niet verplicht om iets met de privacyverklaring te doen. Je hoeft er dus niet akkoord mee te gaan. Maar het kan natuurlijk wel handig zijn om het door te nemen. Dan ben je goed geïnformeerd over wat we met jouw persoonsgegevens doen. En het is fijn om te weten hoe de wet over de privacy in elkaar zit. Zo houd je zelf meer controle.
 5. Waar vind ik de privacyverklaring van ABN AMRO?

  De privacyverklaring van ABN AMRO staat op al onze webpagina's, helemaal onderaan bij 'Privacy en cookies'.
 
Door: Jacqueline Bleeker, Online Copywriter ABN AMRO 
In samenwerking met: Anouk Ferwerda, Senior Legal Counsel ABN AMRO