Weet jij wat we doen met je persoonsgegevens?

5 vragen en antwoorden over onze (nieuwe) privacyverklaring

Gepubliceerd: 22 mei 2018

In onze privacyverklaring staat hoe ABN AMRO omgaat met jouw persoonsgegevens. Eind mei 2018 is deze vernieuwd. Wil je weten wat erin staat en wat er precies is veranderd? Lees het hieronder.

1. Waarom is er eigenlijk een privacyverklaring?

In de wet staat dat als een bedrijf of instelling jouw persoonsgegevens gebruikt, je dat moet weten. Persoonsgegevens zeggen iets over jou. Je naam en leeftijd bijvoorbeeld, maar ook je betaalrekening en IP-adres. We verwerken je persoonsgegevens als je bijvoorbeeld onze website bezoekt of een bankrekening bij ons opent. De privacyverklaring van ABN AMRO vind je onder elke pagina van onze website als je klikt op 'Privacy en cookies'.

2. Waarom is de privacyverklaring vernieuwd?

Omdat er vanaf 25 mei 2018 een nieuwe Europese privacywet geldt. Dit is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Engelse naam hiervoor is de GDPR. Misschien heb je er al over gehoord. Doel van deze wet is dat iedereen weet wat er met je persoonsgegevens gebeurt. Want je hebt er recht op te weten wat bedrijven, overheden en organisaties die persoonsgegevens van jou hebben, met jouw persoonsgegevens doen. Dit stond al in de privacywet. Nieuw is onder andere dat je nog beter geïnformeerd moet worden, bijvoorbeeld over profilering.

3. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen in de privacyverklaring?

Een van de belangrijkste onderwerpen in de AVG is 'transparantie'. Het moet duidelijk zijn welke persoonsgegevens we verzamelen, waarom en waarvoor. Dit leggen we uit in de privacyverklaring. Ook kun je bij ons opvragen welke persoonsgegevens we van jou hebben en wie jouw persoonsgegevens ontvangen. We kunnen deze persoonsgegevens delen met een aantal partijen, bijvoorbeeld met bedrijven die binnen de ABN AMRO Groep vallen. Ook vind je in de privacyverklaring informatie over je rechten. Als je bijvoorbeeld geen aanbiedingen van ons wilt ontvangen, kun je dit bij ons aangeven.

4. Welke onderwerpen zijn nieuw of gewijzigd?

Er staan een aantal nieuwe onderwerpen in de AVG, zoals 'het recht persoonsgegevens over te dragen'. Ook zijn er onderwerpen gewijzigd en uitgebreid beschreven, bijvoorbeeld 'toestemming', en 'profilering'.

5. Moet ik iets doen met de privacyverklaring?

Als klant ben je niet verplicht om iets met de privacyverklaring te doen. Je hoeft er dus niet akkoord mee te gaan. Maar het kan natuurlijk wel handig zijn om het door te nemen. Dan ben je goed geïnformeerd over wat we met jouw persoonsgegevens doen. En het is fijn om te weten hoe de wet over de privacy in elkaar zit. Zo houd je zelf meer controle.

Door: Jacqueline Bleeker, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Anouk Ferwerda, Senior Legal Counsel ABN AMRO