Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wenskaarten nieuw huis

Een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Welke vorm past het beste bij u?

Zijn u en uw partner toe aan een volgende stap in jullie relatie? En vraagt u zich af of het slim is om een samenlevingscontract op te stellen? Of hoe dit contract verschilt van een geregistreerd partnerschap of trouwen? In deze blog vindt u het antwoord.
 

Hoe zat het ook alweer, een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract legt u afspraken met uw partner vast over het samenwonen. Bijvoorbeeld over de verdeling van de kosten of de gezamenlijke spullen. Het geeft financiële zekerheid: mocht u uit elkaar gaan, dan heeft u afspraken waarop u kunt terugvallen. 

 

Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap?

Het verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap is dat er wel wettelijke rechten en plichten verbonden zijn aan het geregistreerd partnerschap. Deze zijn: 

  • Het is toegestaan elkaars achternaam te gebruiken
  • Het is niet verplicht om te getuigen in rechtszaken
  • Jullie moeten elkaar in levensonderhoud voorzien
  • Jullie zijn automatisch elkaars erfgenaam
  • Jullie bouwen via pensioenregelingen samen vermogen op voor verschillende pensioenen
  • Hebben jullie kinderen? Dan wordt de vader automatisch erkend
 

Hoe verschilt dit met trouwen?

Trouwen en een geregistreerd partnerschap, is dat niet hetzelfde? Ja en nee. Beide contracten hebben dezelfde wettelijke rechten en plichten. Bij trouwen geven de partners elkaar het jawoord. En een huwelijk wordt overal ter wereld erkend, dat is met een geregistreerd partnerschap niet altijd zo. 

Het grootste verschil? Dat zit hem voornamelijk in het uit elkaar gaan. Geen kinderen onder de 18 jaar? Dan kan het geregistreerd partnerschap beëindigen worden buiten de rechter om. Bijvoorbeeld via een advocaat of notaris. Een huwelijk moet wel altijd ontbonden worden via de rechter. Hier zijn meer stappen aan verbonden.

 

Wat kost het opstellen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract kost tussen € 200 en € 750 euro. Dit is afhankelijk van de kosten van de notaris en wat is opgenomen in het contract. 

Een geregistreerd partnerschap en huwelijk kost ongeveer evenveel. De kosten voor een simpele ceremonie bij een huwelijk liggen tussen de € 100 en € 500. Dit is afhankelijk van de gemeente en of er een wachtlijst is. Een gratis ceremonie is ook een optie, maar dan is er vaak wel een wachtlijst. 

Een geregistreerd partnerschap of een huwelijk (zonder extra activiteiten) is bijna altijd goedkoper dan een samenlevingscontract.

 

Spar met een adviseur

Wilt u samen met een adviseur kijken wat u in een samenlevingscontract wilt vastleggen? Of welke optie het best bij uw situatie past? Bespreek uw financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.