Javascript is required

Startershypotheek: je eerste huis kopen

Samen bespreken we de mogelijkheden

ABN AMRO
  • We helpen je graag om je woonwens te bereiken
  • Complete ontzorging en ruimte voor vragen
  • Jij staat centraal, niet de hypotheek

Begin met

ABN AMRO

Het 1e Woninggesprek

Het is op dit moment als starter op de woningmarkt niet altijd makkelijk. Maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Tijdens het gratis en vrijblijvend 1e Woninggesprek neemt de adviseur je stap voor stap mee in het proces naar het kopen van een huis.  

Laat je inspireren

Is nu kopen de juiste zet?

Wil je nu een huis kopen? Of is het verstandiger om nog even te wachten? Dat zie je in de video. Of lees meer over de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Huis kopen met hulp van familie

Is je maximale hypotheek niet genoeg voor het huis dat je wilt kopen? Misschien is een familiehypotheek de oplossing. Ook als je geen rijke ouders hebt. Bekijk de video.

Duurzaam Verbouwen

Zo maak je een huis met energielabel D of E energiezuiniger. En met energielabel A of B krijg je ook nog korting op de hypotheekrente. In de video zie je hoe dat werkt. 

extra aflossen hypotheek

Webinar eerste huis kopen

Regelmatig organiseren we gratis digitale bijeenkomsten over o.a. het kopen van je eerste huis. Tijdens deze bijeenkomsten delen onze experts hun kennis en ervaring, en krijg je de gelegenheid om vragen te stellen. Altijd nuttig om bij te wonen.

Daarom ABN AMRO

ABN AMRO

We denken in mogelijkheden

Hoe kunnen we je eerste huis wél mogelijk maken?

ABN AMRO

Je staat niet alleen

Samen maken we je droomhuis mogelijk. Van oriëntatie tot offerte heb je één adviseur.

ABN AMRO

Je wensen staan centraal

Ook ‘s avonds en in het weekend. Neem vooral iemand mee. Samen weet én hoor je meer.

Dit moet je weten

Een huis kopen: zo gaat dat

Van het oriënteren op de huizenmarkt tot het afsluiten van je hypotheek en tekenen bij de notaris. Je eerste huis kopen brengt veel regelwerk met zich mee. Met ons handige stappenplan ga je goed voorbereid op pad.

hypotheekrente

Bijkomende kosten

Als je een huis koopt, betaal je meer dan alleen de aankoopprijs. Je krijgt te maken met bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en kosten voor de makelaar, notaris en taxatie. Sommige van deze kosten kun je aftrekken van de inkomstenbelasting. 

Door de bijkomende kosten op een rij te zetten, heb je een beter beeld van hoeveel geld je nodig hebt om een huis te kopen. Natuurlijk helpen we hier graag mee. Tijdens het gratis oriëntatiegesprek zet de hypotheekadviseur deze kosten voor je op een rij.

Duurzaam wonen

Het is belangrijk voor het milieu, maar zorgt ook voor een lager energieverbruik en een comfortabelere woning: duurzaam wonen. Bijkomend voordeel is dat je duurzaamheidskorting kunt krijgen op je hypotheekrente als je een huis koopt met energielabel A of B. Of misschien gebruik kunt maken van subsidies om je huis te verduurzamen. 

Ben je benieuwd wat je nog kunt verduurzamen aan de woning? Doe dan de Energie Bespaarcheck en ontvang een persoonlijk stappenplan. Goed om te weten: als je duurzame maatregelen wilt uitvoeren in je nieuwe huis, dan kun je soms meer lenen. Bovenop je maximale hypotheek dus.

Nationale Hypotheek Garantie

Koop je een huis voor niet meer dan € 435.000? Dan kun je gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG helpt je als je de hypotheek niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid. Of wanneer je je huis moet verkopen met een restschuld. Zo weet je zeker dat je een verantwoorde en betaalbare hypotheek afsluit.

Bijkomend voordeel: als je kiest voor NHG betaal je een lagere hypotheekrente. Een hypotheek met NHG kost 0,6% van het hypotheekbedrag. 

Huis kopen met een studieschuld

Heb je wel een vast inkomen, maar ook nog een studieschuld? Ook dan kun je een huis kopen, al heeft dit wel invloed op de hoogte van je hypotheek. Hoeveel invloed je studieschuld heeft, is afhankelijk van de hoogte van de studieschuld en wanneer die schuld is ontstaan. 

Ingewikkeld, maar geen zorgen. Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen hoe dat zit en wat dit betekent voor jouw maximale hypotheek.

Hypotheek als zzp'er

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het zeker mogelijk om een huis te kopen als zzp'er. Bij ABN AMRO kan dat al na 1 jaar. Je maximale hypotheek wordt onder meer berekend op basis van hoe lang je al zzp'er bent en of je daarnaast of daarvoor inkomen had uit loondienst.

Actuele hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die je betaalt over je hypotheek. Maandelijks betaal je de bank rente over de hoogte van jouw hypotheekschuld.

De rentes voor de verschillende hypotheken veranderen regelmatig. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de actuele hypotheekrente

Veelgestelde vragen door starters

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Een huis kopen zonder eigen geld kan eigenlijk niet. Sinds 2018 mag je namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. De bijkomende kosten die je daarnaast hebt, zoals kosten voor de notaris en overdrachtsbelasting, betaal je zelf. Heb je geen eigen geld? Dan kun je dit misschien betalen door een belastingvrije schenking of lening bij je ouders. Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen hoe dit zit.

Is nieuwbouw iets voor mij?

Sommige gemeentes wijzen een deel van de nieuwbouwwoningen alleen toe aan starters. Nieuwbouw is energiezuinig en daarmee interessant. Maar het is ook duur. Naast de aankoopprijs heb je bijvoorbeeld te maken met meerwerk en kosten voor de aankleding en inrichting van het huis. Daarnaast betaal je tijdens de bouw dubbele lasten, je betaalt al hypotheek terwijl je nog niet in het huis kunt wonen. Een hypotheekadviseur kan je vooraf helpen om de kosten op een rij te zetten en berekent voor je of nieuwbouw financieel mogelijk is. 

Meer over nieuwbouw

Mijn bod is geaccepteerd, en nu?

Gefeliciteerd! Nu kun je het voorlopig koopcontract tekenen. Hierin staan onder meer de ontbindende voorwaarden. De verkopende partij stelt het voorlopig koopcontract op, maar jij geeft aan welke ontbindende voorwaarden je kiest. Bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. Na het tekenen van het voorlopige koopcontract heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd, daarna zit je aan de koop vast. Wil je er dan toch nog vanaf? Dan betaal je 10% van de koopprijs. 

Dit is ook het moment dat je contact opneemt met een hypotheekadviseur. Misschien heb je al een oriëntatiegesprek gehad met een hypotheekadviseur. Zo niet, dan is dat geen probleem. Als starter kun je bij ABN AMRO namelijk altijd binnen 24 uur terecht voor een hypotheekgesprek. 

Maak een afspraak

Hoe werkt een hypotheek afsluiten?

Zodra je bod geaccepteerd is, is het tijd voor hypotheekadvies. Met een hypotheekadviseur kijk je naar wat voor jouw situatie de beste optie is. Welke hypotheekvorm, rentevaste periode en verzekeringen bijvoorbeeld. Alles wat jullie bespreken komt in een adviesrapport. Op basis daarvan kun je een keuze maken voor een hypotheek en de benodigde documenten aanleveren. 

Weet je zelf al veel over hypotheken? Dan kun je er misschien voor kiezen om zelf je hypotheek te regelen. Je kiest dan zelf je hypotheek, met hulp van een hypotheekcoach. Dat scheelt advieskosten. 

Meer over een hypotheek afsluiten

Wat is een startershypotheek?

Met een startershypotheek wordt een hypotheek bedoeld voor mensen die een huis kopen als starter. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het geen apart product of een hypotheekvorm. Het is dus dezelfde hypotheek als iemand die geen starter is en niet zijn eerste, maar juist zijn volgende woning koopt. De voorwaarden zijn gelijk.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. De bekendste zijn de Lineaire Hypotheek en de Annuïteitenhypotheek. Ook is er onder andere de Aflossingsvrije en Bankspaarhypotheek. We helpen je graag de juiste hypotheekvorm te vinden voor jouw persoonlijke situatie.

Bekijk hypotheekvormen

Hoe zit het met hypotheekrenteaftrek?

Je kunt vaak de kosten rondom de aankoop van je eerste woning in mindering brengen op je belastbaar inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting. Ook kun je vaak jaarlijks jouw hypotheekrente aftrekken. 

Lees meer over hypotheekrenteaftrek en belastingvoordeel