Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man en vrouw in gesprek aan keukentafel

Overwaarde op uw woning

Wat is overwaarde en hoe kunt u het gebruiken?

Overwaarde betekent dat de verkoopprijs van uw woning hoger is dan de hoogte van uw hypotheek. Door de stijgende prijzen op de woningmarkt hebben veel Nederlanders een overwaarde op hun koopwoning. Lees hoe u hiervan gebruik kunt maken of maak een afspraak voor advies.

Vrouw op de bank met kop koffie

Wat is overwaarde?

U heeft overwaarde als uw huis meer waard is dan de hoogte van uw openstaande hypotheek. Is uw woning € 250.000 waard en heeft u nog een hypotheek van € 200.000? Dan is de overwaarde € 50.000. Bekijk uw openstaande hypotheekbedrag in 'Mijn Hypotheek', in Internet Bankieren of de ABN AMRO app. De waarde van uw huis vindt u in de WOZ-beschikking van uw gemeente of via wozwaardeloket.nl . Of laat uw huis taxeren voor een nauwkeurige waardebepaling.

Overwaarde: wat kunt u ermee?

illustratie vrouw op bank met laptop op schoot

Ander huis kopen

Verkoopt u uw huis? Dan komt uw overwaarde vrij. Koopt u een nieuw huis? Dan moet u deze overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning als u de hypotheekrente voor uw nieuwe lening wilt kunnen aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Dat heet de bijleenregeling.
ABN AMRO

Uw huis (duurzaam) verbouwen

U kunt met uw overwaarde een (duurzame) verbouwing betalen. U maakt uw overwaarde vrij door uw hypotheek te verhogen, of een tweede hypotheek af te sluiten. De kosten voor de hypotheekakte, taxatie en het hypotheekadvies kunt u 1 keer aftrekken van de belasting.

Duurzaam verbouwen
ABN AMRO

Hypotheekrente verlagen

Heeft u genoeg overwaarde? Dan valt uw hypotheekrente daardoor misschien in een andere tariefklasse. Soms kunt u daardoor uw hypotheekrente verlagen. U betaalt dan een lagere rente. Vraag een adviseur naar de mogelijkheden.
overwaarde hypotheek

De Overwaarde Hypotheek

Bent u 62 jaar of ouder? En is uw huis meer waard dan uw hypotheek? Met de Overwaarde Hypotheek gebruikt u uw overwaarde, én kunt u gewoon in uw huis blijven wonen. Handig als u uw (klein)kinderen wilt helpen, uw huis wilt verbouwen of uw pensioen wilt aanvullen. Wilt u samen een Overwaarde Hypotheek afsluiten? Dan moet u allebei 62 jaar of ouder zijn.

Wat kan beleggen opleveren?

Bijleenregeling: belastingregels bij overwaarde

Er zijn belastingregels voor het gebruik van uw overwaarde. Dit heet de bijleenregeling. U moet uw overwaarde gebruiken voor de koop van uw nieuwe huis. Gebruikt u de overwaarde ergens anders voor en leent u dit bedrag bij om een woning te kopen? Dan kunt u de rente over het bedrag dat u bijleent niet aftrekken van uw inkomen voor de belasting.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna of neem contact met ons op.