hypotheekrente

Hypotheekrente

Bekijk de tarieven

Actuele Hypotheekrente

Stap voor stap naar uw hypotheek

icoon
icoon
icoon

1. Bereken uw hypotheek

Via de berekentool weet u in 2 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Zo krijgt u een goed beeld van uw mogelijkheden.

2. Opslaan berekening

Sla uw berekening makkelijk op in uw Persoonlijk Omgeving. Zo heeft u veilig toegang tot uw eigen gegevens.

3. Hypotheekgesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met een adviseur. 

icoon

1. Bereken uw hypotheek

Via de berekentool weet u in 2 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Zo krijgt u een goed beeld van uw mogelijkheden.

icoon

2. Opslaan berekening

Sla uw berekening makkelijk op in uw Persoonlijk Omgeving. Zo heeft u veilig toegang tot uw eigen gegevens.

icoon

3. Hypotheekgesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met een adviseur. 

Investeren in vastgoed

Verwachting hypotheekrente

Wat doet de hypotheekrente? Lees meer over de ontwikkeling van de hypotheekrente. ABN AMRO expert Philip Bokeloh deelt elke 2 weken zijn visie.

Vrijblijvend hypotheekgesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek. Dit kan waar en wanneer het u uitkomt, telefonisch of via een videogesprek.

Meer over hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die u betaalt over uw hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek betaalt u een vergoeding aan de bank. Dit noemen we hypotheekrente. Maandelijks betaalt u de bank rente over de hoogte van uw hypotheekschuld. Bij een maandelijkse aflossing wordt uw restschuld steeds kleiner. Hoe kleiner uw restschuld, hoe minder rente u betaalt. 

Hoogte van uw hypotheekrente
Iedere hypotheekaanbieder bepaalt zelf hoe hoog de hypotheekrente is. Dat hangt af van de volgende 5 keuzes:
1. Uw hypotheekproduct: Budget of Woninghypotheek
2. Uw hypotheekvorm
3. De keuze voor vaste of variabele rente
4. De looptijd van de vaste rente
5. De hoogte van uw hypotheek vergeleken met de waarde van de woning 

De rentes op de verschillende hypotheken veranderen regelmatig. In de rentetabel op deze pagina ziet u altijd het meest recente rentetarief. Bent u benieuwd of wij verwachten dat de hypotheekrente gaat stijgen of juist dalen de aankomende tijd? Lees dan eens de woningmarktmonitor, waarin econoom Philip Bokeloh zijn voorspelling doet.

U krijgt 0,20% korting op de rente als uw maandelijkse inkomen binnenkomt op een betaalrekening van ABN AMRO. Dat kan inkomen uit loondienst zijn, uw uitkering, uw pensioen, inkomen uit zelfstandig ondernemen of inkomsten uit verhuur zijn. Deze korting noemen we huisbankkorting. Uw betaalrekening is onderdeel van een betaalpakket. De huisbankkorting geldt alleen op vaste rente. En start bij een nieuwe rentevaste periode.

U krijgt 0,10 of 0,15% korting op uw hypotheekrente als:

  • u een huis koopt met energielabel A en hoger (0,15%) of B (0,10%)
  • u uw woning verbouwt naar energielabel B of hoger en u registreert het energielabel via de overheid binnen 24 maanden na de start van uw rentevastperiode. De (nieuwe) rentevastperiode is op of na 1 augustus 2021 gestart.
Voldoet u aan beide voorwaarden? Dan kan de korting op uw hypotheekrente dus oplopen tot 0,35%.

Door de verschillende hypotheekrentes van ABN AMRO met elkaar te vergelijken, weet u wat de meest gunstige hypotheekrente voor u is. Zo vindt u de hypotheek die het beste bij u past. Goed om te weten: de hypotheek met de laagste rente is niet altijd de beste voor uw situatie. Vergelijk daarom ook de verschillende voorwaarden met elkaar. Wilt u graag dat een hypotheekadviseur met u meekijkt? Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Van de hypotheekrente die u betaalt, krijgt u een deel terug van de Belastingdienst als u voor renteaftrek in aanmerking komt. Hoeveel dit is, hangt af van uw inkomen. 

Lees meer over de aftrekbare rente

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betekent dat de hypotheekverstrekker de garantie heeft dat de hypotheek volledig wordt terugbetaald. Dat betekent dus zekerheid en daardoor loopt de bank minder risico. U komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u een lagere hypotheekrente. 

Vaste hypotheekrente 

Bij vaste hypotheekrente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Dat varieert van 1 tot 30 jaar. Deze tijd noemen we de rentevaste periode. Tijdens deze periode betaalt u elke maand hetzelfde bedrag aan rente. 

Variabele hypotheekrente 

Bij variabel hypotheekrente kan uw rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Dat kan voordeliger zijn, maar u heeft geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten.

Hypotheekbedrag €200.000
Rentepercentage 2%
Rentevaste periode     30 jaar
Rentebedrag €333,33
Aflossing €405,91
Bruto maandbedrag €739,24
Totale prijs van de hypotheek €266.126,40
Jaarlijks kostenpercentage 2,02%

Het rekenvoorbeeld laat alleen de maandelijkse betaling zien voor de 1e maand. Dus zonder eventuele verzekeringspremies.

Heeft u een Hypotheek voor verhuur? Dan geldt een renteopslag van 1%. U kunt bij het afsluiten van een Hypotheek voor verhuur niet kiezen voor een rentevaste periode van 30 jaar. Ook kunt u geen gebruik maken van het NHG-rentetarief. Lees meer over de Hypotheek voor verhuur.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk 0,20% huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En tot 0,15% duurzaamheidskorting bij kopen of verduurzamen van energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, telefonisch of via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.