actuele hypotheekrente

Hypotheekrente

Bekijk de tarieven

Actuele Hypotheekrente

Stap voor stap naar uw hypotheek

icoon
icoon
icoon
icoon

1. Bereken uw hypotheek

Via de berekentool weet u in 2 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Zo krijgt u een goed beeld van uw mogelijkheden.

icoon

2. Opslaan berekening

Sla uw berekening makkelijk op in uw Persoonlijk Omgeving. Zo heeft u veilig toegang tot uw eigen gegevens.

icoon

3. Voorbereiden gesprek

Afspraak met adviseur? Upload alvast de benodigde documenten in uw Persoonlijke Omgeving. Zo bent u goed voorbereid.

Uitleg hypotheekrente

De hypotheekrente staat al een lange tijd relatief laag. De hoogte van de hypotheekrente is verder afhankelijk van de periode dat de rente vast staat en de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw woning. Bekijk de video en ontdek waarop de rente wordt gebaseerd en welke keuzes u heeft als consument. Daarna bent u klaar om uw maximale hypotheek te berekenen en een vrijblijvende hypotheekafspraak te maken.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Verwachting hypotheekrente

Wat doet de hypotheekrente? Lees meer over de ontwikkeling van de hypotheekrente. ABN AMRO expert Philip Bokeloh deelt elke 2 weken zijn visie.

Meer over hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die u betaalt over uw hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek betaalt u een vergoeding aan de bank. Dit noemen we hypotheekrente. Maandelijks betaalt u de bank rente over de hoogte van uw hypotheekschuld. Bij een maandelijkse aflossing wordt uw restschuld steeds kleiner. Hoe kleiner uw restschuld, hoe minder rente u betaalt. 

Hoogte van uw hypotheekrente
Iedere hypotheekaanbieder bepaalt zelf hoe hoog de hypotheekrente is. Dat hangt af van de volgende 5 keuzes:
1. Uw hypotheekproduct: Budget of Woninghypotheek
2. Uw hypotheekvorm
3. De keuze voor vaste of variabele rente
4. De looptijd van de vaste rente
5. De hoogte van uw hypotheek vergeleken met de waarde van de woning 

De rentes op de verschillende hypotheken veranderen regelmatig. Kijk in de rentetabel voor de laatste rentestanden. 

U krijgt 0,20% korting op de rente als uw maandelijkse inkomen binnenkomt op een betaalrekening van ABN AMRO. Dat kan inkomen uit loondienst zijn, uw uitkering, uw pensioen, inkomen uit zelfstandig ondernemen of inkomsten uit verhuur zijn. Deze korting noemen we huisbankkorting. Uw betaalrekening is onderdeel van een betaalpakket. De huisbankkorting geldt alleen op vaste rente. En start bij een nieuwe rentevaste periode.

U krijgt 0,10 of 0,15% korting op uw hypotheekrente als:

  • u een huis koopt met energielabel A en hoger (0,15%) of B (0,10%)
  • u uw woning verbouwt naar energielabel B of hoger en u registreert het energielabel via de overheid binnen 24 maanden na de start van uw rentevastperiode. De (nieuwe) rentevastperiode is op of na 1 augustus 2021 gestart.
Voldoet u aan beide voorwaarden? Dan kan de korting op uw hypotheekrente dus oplopen tot 0,35%.

Door de verschillende hypotheekrentes van ABN AMRO met elkaar te vergelijken, weet u wat de meest gunstige hypotheekrente voor u is. Zo vindt u de hypotheek die het beste bij u past.

Van de hypotheekrente die u betaalt, krijgt u een deel terug van de Belastingdienst als u voor renteaftrek in aanmerking komt. Hoeveel dit is, hangt af van uw inkomen. 

Lees meer over de aftrekbare rente

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betekent dat de hypotheekverstrekker de garantie heeft dat de hypotheek volledig wordt terugbetaald. Dat betekent dus zekerheid en daardoor loopt de bank minder risico. U komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u een lagere hypotheekrente. 

Vaste hypotheekrente
Bij vaste hypotheekrente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Dat varieert van 1 tot 30 jaar. Deze tijd noemen we de rentevaste periode. Tijdens deze periode betaalt u elke maand hetzelfde bedrag aan rente. 

Variabele hypotheekrente
Bij variabel hypotheekrente kan uw rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Dat kan voordeliger zijn, maar u heeft geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten.

Hypotheekbedrag €200.000
Rentepercentage 2%
Rentevaste periode     30 jaar
Rentebedrag €333,33
Aflossing €405,91
Bruto maandbedrag €739,24
Totale prijs van de hypotheek €266.126,40
Jaarlijks kostenpercentage 2,02%

Het rekenvoorbeeld laat alleen de maandelijkse betaling zien voor de 1e maand. Dus zonder eventuele verzekeringspremies.

Heeft u een Hypotheek voor verhuur? Dan geldt een renteopslag van 1%. U kunt bij het afsluiten van een Hypotheek voor verhuur niet kiezen voor een rentevaste periode van 30 jaar. Ook kunt u geen gebruik maken van het NHG-rentetarief. Lees meer over de Hypotheek voor verhuur

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2021

ABN AMRO heeft de Gouden Lotus Award gewonnen voor de beste hypotheekverstrekker van 2021. Ontdek ook de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.