Fraude en veilig bankieren

Samen geven we oplichters geen kans

Let op deze actuele oplichtingstrucs

Neptelefoontjes van instanties

Oplichters bellen steeds vaker met 06-nummers. Ze doen zich voor als medewerker van een instantie, zoals de politie. Veelgebruikt is een Engelstalig telefoontje uit naam van The National Police of Dutch Supreme Court. Er speelt een bandje af en u hoort bijvoorbeeld dat uw BSN-nummer is misbruikt. Ga niet in op verzoeken aan de telefoon. Deel nooit gegevens om uw identiteit te verifiëren en maak geen geld over om het veilig te stellen. Echte instanties vragen u dit niet.  

Combinatie van fraudetrucs

Oplichters combineren vaak meerdere fraudevormen om nóg geloofwaardiger over te komen. Zo kunt u van een 'bekende' een WhatsApp-bericht krijgen, met een betaalverzoek. Vervolgens belt een nep-bankmedewerker u en vraagt of u uw geld naar een kluisrekening wilt overmaken.

Leer fraude herkennen. Wij vragen u bijvoorbeeld nooit om geld over te boeken en kluisrekeningen bestaan niet.

Bankhelpdeskfraude

Oplichters doen zich steeds vaker voor als bankmedewerker. Een nep-bankmedewerker kan u bellen met een telefoonnummer dat overeenkomt met het nummer van de bank. Zo’n ‘medewerker’ zegt bijvoorbeeld dat iemand anders toegang heeft tot uw rekening. En stelt voor u op afstand te helpen. Installeer nooit software op uw computer, waarmee zo’n ‘medewerker' kan meekijken in uw bankomgeving. Wij vragen u nooit of u software wilt downloaden.

icoon

Ook belangrijk voor u

Fraudeverhalen

“Fraude, dat overkomt alleen een ander!" Dat dachten deze 5 fraudeslachtoffers ook. Shanti, Johnny, Hellen, Gina en Koos zijn allemaal op een andere manier opgelicht, maar hebben één ding gemeen: ze willen anderen helpen om fraude te leren herkennen. Wij mochten ze interviewen.

Bevestig uw persoonlijke gegevens

Samen houden we bankieren veilig. Als we uw juiste persoonlijke gegevens hebben, kunnen we bijvoorbeeld voorkomen dat anderen uw rekening misbruiken. Daarom vragen we u regelmatig of u deze gegevens wilt controleren en bevestigen.

Wat doet ABN AMRO om fraude te voorkomen?

Hoe u ook betaalt, geld opneemt of overboekt, we doen ons best om ervoor te zorgen dat u dit veilig kunt doen. Zo heffen we rekeningen van oplichters op, en proberen we frauduleuze betalingen te herkennen. Wit u weten wat ABN AMRO nog meer doet?