Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

vrouw aan tafel met mobiel in handen

Wat zijn de kosten van beleggen

En het effect op het rendement

Beleggen kost geld. U betaalt onder andere voor het beheren van uw beleggingsportefeuille en in sommige gevallen voor het kopen en verkopen van beleggingsproducten.

 

Kosten van ABN AMRO beleggingsvormen

Wilt u meer weten over de kosten van onze beleggingsvormen? Voor Begeleid Beleggen, Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus vindt u deze informatie onder het kopje ‘Meer informatie en voorwaarden’, tabblad ‘Kosten’.

 

ABN AMRO kent verschillende soorten kosten:

Als u gaat beleggen krijgt u te maken met verschillende soorten kosten. Deze worden door verschillende aanbieders soms ook anders genoemd. Zo wordt de provisie aan de bank ook wel servicekosten, servicefee of bewaarloon genoemd. Lopende kosten worden vaak beheervergoeding genoemd en transactiekosten worden ook wel verkoopprovisie genoemd. 

Kosten die u betaalt aan ABN AMRO

Tandwiel

Servicekosten

Dit zijn kosten voor de administratie van uw beleggingsportefeuille en de informatie die u daarover krijgt. U betaalt per kwartaal een percentage over de waarde van uw beleggingsportefeuille.

Portemonnee met procent teken

Transactiekosten

Dit zijn kosten die u betaalt als u opdracht geeft om beleggingsproducten te kopen of verkopen. Deze kosten verschillen per beleggingsvorm en per soort order. U vindt deze kosten per beleggingsvorm in de tarievenkaart.

Kosten verbonden aan het product

Portemonnee met procent teken

Lopende kosten

Dit zijn onder andere beheerkosten en administratiekosten voor de beleggingsfondsen in uw portefeuille. De lopende kosten zijn al verwerkt in de koers van het beleggingsfonds maar u betaalt het natuurlijk wel.

ABN AMRO

Transactiekosten in het fonds

Dit zijn de kosten die een fondsbeheerder maakt om beleggingen in zijn beleggingsfonds te kopen en te verkopen. Ook deze kosten betaalt u niet apart, maar zijn al in de koers van het beleggingsfonds verwerkt.

Hoe werkt dat: netto rendement en kosten?

  • Stel: u verkoopt uw beleggingen voor meer geld dan dat u ze heeft gekocht, dan heeft u geld verdiend. Dit noemen we bruto rendement.
  • U heeft echter ook kosten gemaakt. Een deel van de kosten is een percentage van de waarde van uw beleggingsportefeuille. In sommige gevallen betaalt u ook aan- en verkoopkosten.
  • Het bruto rendement minus alle kosten is uw uiteindelijke netto rendement.
  • Dus hoe lager de kosten, hoe meer u overhoudt.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.
Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna. 

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.