Laat u niet verrassen door de kosten van uw verhuizing

U heeft uw droomhuis gevonden, ziet uzelf er al helemaal zitten en financieel gaat het lukken. Perfect, maar uw nieuwe huis kost meer dan alleen de verkoopprijs of de maandelijkse huur. Veel mensen verkijken zich op de kosten voor een verhuizing. Daarom hebben een paar tips op een rijtje gezet om grip te houden op de kosten.

 

Wat kost een nieuw huis eigenlijk? Bij een koophuis heeft u een aantal eenmalige kosten. Denk aan notariskosten, overdrachtsbelasting en advieskosten. Kiest u toch een huurhuis? Dan betaalt u borg en soms ook bemiddelingskosten. Vergeet ook zeker niet het geld dat u uit gaat geven aan nieuwe spullen, schilderwerk, tapijt, de verhuizing zelf en misschien wel aan een verbouwing. Het loopt al snel flink op.

Bepaal een budget

Zoals u ziet zijn er heel wat kosten waar je rekening mee moet houden. Maar een deel daarvan bepaalt u zelf. Een compleet nieuw interieur is leuk maar misschien niet direct nodig. En ook een verbouwing kan groot of klein zijn. Bedenk vooraf dus goed wat u wel en niet wilt. En welk budget u daarvoor heeft. Tip bij verbouwen: gebruik  de richtlijnen van Vereniging Eigen Huis  bij het inschatten van uw verbouwkosten.

Een steuntje in de rug tegen verleiding

Budget vastgesteld? Houdt u daar ook aan. Maar wat als dat niet uw sterkste eigenschap is? Gebruik dan onze Grip app. Grip heeft namelijk een hele handige tag- en budgetfunctie. Die helpen u om binnen uw verhuisbudget te blijven.

1. Tag uw verhuisuitgaven

Een nieuw huis eigen maken is het leukste dat er is. Met nieuwe spullen en meubels. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Maak daarom een budget aan voor uw interieur in Grip en tag al uw uitgaven. Maak bijvoorbeeld de tag ‘Nieuwe inrichting’ aan en tag de kosten van uw nieuwe bank, eettafel en kledingkast. Grip zet alle uitgaven met dezelfde tag in een overzichtelijke lijst bij elkaar, zo weet u direct hoeveel u nog kunt uitgeven.  Vergeet ook niet de kosten die u kwijt bent aan schilderen, behangen en vloerbedekking. Want daar gaat ongemerkt vaak veel geld in zitten. 

Een andere handige tag kan de verhuizing zelf zijn. De kosten van een busje huren, wat lekkers voor familie en vrienden die helpen sjouwen? Of kiest u voor een verhuisbedrijf? Alles bij elkaar kost een verhuisdag heel wat. Met de tagfunctie houdt u het overzicht en ziet u precies hoeveel u heeft uitgegeven.

2. Stel per tag een budget in

Handig dus, zo’n overzicht met tags. Maar wat als u zich echt heel graag aan uw budget wilt houden? Ook daar kan Grip u bij helpen. Stel eenvoudig een budget in voor alle uitgaven met dezelfde tag. Ga in de app naar ‘Voeg nieuw budget toe’ onderaan in uw overzicht en maak een budget voor bijvoorbeeld: ‘Nieuwe inrichting’. Gebruik de zoekfunctie om de tags te vinden. Vervolgens ziet u in uw budgettenoverzicht hoeveel geld u nog over heeft van elk budget. U kunt zelfs instellen dat u een pushbericht krijgt, als u uw budget bijna hebt bereikt. Dit kan de doorslag geven in de keuze voor uw nieuwe bank: gaat u naar een dure meubelzaak of struint u toch even Marktplaats af? 

Download Grip

Heeft u nog geen Grip?