Stappenplan huis kopen

Stappenplan huis kopen

In 7 stappen een nieuw huis en hypotheek

U wilt een huis kopen: een leuke en spannende stap in uw leven! Met ons handige stappenplan weet u in 7 stappen precies wat u te wachten staat. Bij elke stap staan handige hulpmiddelen, tips én extra voordeel. 

Hypotheek berekenen Buurtatlas Bieden Bod geaccepteerd Taxatie Hypotheek afsluiten Tekenen
Hypotheek berekenen

Stap 1: Bereken uw maximale hypotheek

Voordat u op huizenjacht gaat en u iedere dag op huizensites kijkt, is het handig om te weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. En wat uw maandbedrag wordt. Bedenk of u dat ook echt wilt uitgeven en wat uw andere uitgaven nu én later zijn.

Bereken uw maximale hypotheek

Buurtatlas

Stap 2: Huis zoeken en bezichtigen

Een huis zoeken doet u vooral op huizensites zoals Funda en Jaap. Denk vooraf alvast na over uw woonwensen. Ontdek met de buurtatlas welke buurt past bij uw woonwensen. Heeft u een mooi huis gezien? Maak dan een afspraak met de verkopende makelaar om de woning te bekijken.

10 tips voor de bezichtiging van een huis

Tip: Bedenk ook of u met een makelaar de woning(en) wilt bezichtigen. Bekijk de makelaarstips en lees wat een makelaar voor u doet.

Bieden

Stap 3: Bieden en onderhandelen

Heeft u het huis gevonden dat u wilt kopen? Dan is het misschien wel tijd om een bod te doen en de onderhandelingen te beginnen. Succesvol bieden op een huis start met een plan van aanpak. Hoe meer informatie u over de woning heeft, hoe sterker u staat tijdens de onderhandelingen.

Bod geaccepteerd

Stap 4: Bod geaccepteerd?

Bent u er na het onderhandelen uitgekomen met de verkoper en is uw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd, de woning is nu bijna officieel van u. Maar eerst moet u nog een aantal zaken regelen en ondertekenen. Zoals het aanvragen van een taxatie, het voorlopig koopcontract tekenen en een hypotheek afsluiten.

Meer over het voorlopig koopcontract

Taxatie

Stap 5: Taxatie en andere woondiensten

U heeft bijna altijd een taxatie nodig en soms is een bouwkundige keuring ook verstandig. Beide services vraagt u snel, goed en extra voordelig aan bij 'Maatwerk Woondiensten', partner van ABN AMRO.

Korting op woondiensten

Tip: Denk alvast na of u wilt verbouwen; om op te knappen of om energie te besparen bijvoorbeeld. Doe de energie bespaarcheck

Hypotheek afsluiten

Stap 6: Hypotheek afsluiten

Als het voorlopig koopcontract is opgesteld is de volgende stap het afsluiten van een hypotheek. Dit kan bij ABN AMRO met of zonder advies. Check vooraf heel goed wat het beste past bij uw situatie. 

Meer over hypotheek afsluiten

Tekenen

Stap 7: Naar de notaris voor de overdracht

Het is bijna zover: de hypotheek is rond. Nu nog naar de notaris om de koopakte en de hypotheekakte te ondertekenen. Daarna is het huis echt van u en krijgt u ook de sleutels van uw nieuwe woning!

Tips:

  • Maak gratis gebruik van het gemak van onze Notarisservice. U krijgt dan van uw hypotheekadviseur, via Maatwerk Woondiensten, 1 tot 3 offertes van lokale notarissen.
  • Zorg ervoor dat u op de dag van de overdracht een opstalverzekering heeft voor uw nieuwe adres.
  • Ook na uw verhuizing, kunt u altijd nog bij ons terecht met vragen over uw hypotheek of woonverzekeringen.
  • Vergeet niet om bij de eerstvolgende belastingaangifte de kosten die u heeft gemaakt af te trekken van uw inkomen voor de belasting.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via uw Persoonlijke Omgeving kunt u tijdens de looptijd uw hypotheek aanpassen, extra aflossen of hulp vragen.