Stappenplan huis kopen

In 7 stappen een nieuw huis en hypotheek

U wilt een huis kopen: een leuke en spannende stap in uw leven! Daar komt veel bij kijken. We nemen u in 7 stappen mee, zo weet u precies wat u kunt verwachten. Bij elke stap staan handige hulpmiddelen, tips én extra voordeel. Zo wordt het kopen van uw nieuwe huis een stuk overzichtelijker.

Stap 1: Uw woonwensen

Het kopen van een huis begint met nadenken over de reden van uw verhuizing en uw woonwensen. Waar wilt u bijvoorbeeld wonen; rustiger of juist naar de stad? Wilt u nieuwbouw of een bestaand huis? En hoeveel kamers heeft u nodig: groter vanwege gezinsuitbreiding of meer thuiswerken of juist kleiner omdat de kinderen het huis uit zijn? Handige hulp hierbij is de buurtatlas. Hiermee ontdekt u welke buurt past bij uw woonwensen.

Check de buurtatlas
Nieuwbouw of bestaande bouw?

Stap 2: Hypotheek berekenen

Nu u weet hoe, waar en in welke buurt u wilt wonen, kan de huizenjacht bijna beginnen. Bereken eerst nog hoeveel hypotheek u kunt krijgen en hoeveel u dat per maand gaat kosten. Sla daarna de berekening op in uw Persoonlijke Omgeving. Zo pakt u de berekening er later weer eenvoudig bij om te wijzigen, huizen toe te voegen en met elkaar te vergelijken.

Bereken hoeveel hypotheek u kunt krijgen

Stap 3: Op zoek naar een huis of eerst een gratis oriëntatiegesprek?

Zodra u weet hoeveel hypotheek u ongeveer kunt krijgen, wilt u natuurlijk direct op zoek naar een huis. Maar misschien is het verstandiger om eerst een afspraak te maken voor een gratis oriëntatiegesprek met een adviseur. De adviseur berekent uw hypotheek nog preciezer en bespreekt uw situatie en woonwensen vrijblijvend met u. 

Gratis hypotheekoriëntatiegesprek inplannen

Stap 4: Huis zoeken, bezichtigen en een bod doen

Een huis zoeken doet u eerst vooral online, op websites zoals Funda en Jaap. Heeft u één of meer mooie huizen gezien? Maak dan een afspraak met de verkopende makelaar om de woning te bekijken. Onze 10 tips voor de bezichtiging van een huis zijn daarbij handig.  
Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan wilt u misschien wel een bod doen en kan de onderhandeling daarna beginnen.

Stap 5: Bod geaccepteerd?

Bent u eruit gekomen met de verkoper en is uw bod geaccepteerd? Dan is de woning bijna officieel van u. Maar eerst moet u nog een aantal zaken regelen en ondertekenen, zoals het voorlopig koopcontract en het afsluiten van uw hypotheek. Daarvoor heeft u vrijwel altijd een taxatie nodig en soms is een bouwkundige keuring ook verstandig. Beide services vraagt u snel, goed en extra voordelig aan bij 'Maatwerk Woondiensten', partner van ABN AMRO. Ondertussen denkt u ook alvast na over of u wilt verbouwen; om op te knappen of om energie te besparen bijvoorbeeld.

Meer over Taxatie
Doe de energie bespaarcheck

Stap 6: Hypotheek afsluiten

Als het voorlopig koopcontract is opgesteld, maakt u een afspraak met uw hypotheekadviseur voor hypotheekadvies. De adviseur maakt een hypotheekofferte. Gaat u akkoord? Onderteken de hypotheekofferte en uw hypotheek is geregeld! Nu hoeft u alleen nog een afspraak te maken met een notaris voor de overdracht. Maak gratis gebruik van het gemak van onze notarisservice. U krijgt dan van uw hypotheekadviseur, via Maatwerk Woondiensten, 1 tot 3 offertes van lokale notarissen.

Notarisservice
Meer over hypotheekadvies

Stap 7: Naar de notaris én verhuizen

Het is nu bijna zover: de hypotheek is rond. De notaris stelt de hypotheekakte en de transportakte op. Op de dag van de overdracht gaat u naar de notaris om uw handtekening te zetten en dan krijgt u de sleutels van uw nieuwe huis. Nu bent u officieel de nieuwe eigenaar: gefeliciteerd!
Nu kunt u zich voorbereiden op de verhuizing. En ook als u al bent verhuisd, kunt u altijd nog bij ons terecht met vragen over uw hypotheek of inboedel- en opstalverzekering. Zorg ervoor dat u op de dag van de overdracht een opstalverzekering heeft voor uw nieuwe adres. Controleer ook of u de juiste dekkingen heeft en misschien voordeliger uit kunt zijn.     

Tip: Vergeet niet om bij de eerstvolgende belastingaangifte de kosten die u heeft gemaakt af te trekken van uw inkomen voor de belasting.

Meer over woonverzekeringen

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via uw Persoonlijke Omgeving kunt u tijdens de looptijd uw hypotheek aanpassen, extra aflossen of hulp vragen.