Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

extra aflossen hypotheek

Maandlasten hypotheek berekenen

Ontdek in 2 minuten hoeveel u kunt lenen

Maandlasten berekenen voor 2024

Heeft u een huis op het oog en weet u daarvan de vraagprijs? Bereken dan niet alleen hoeveel hypotheek u kunt krijgen, maar zie ook direct wat uw maandlasten kunnen worden. Wilt u eerst weten hoeveel u kunt lenen? Bereken uw hypotheek, voordat u op zoek gaat naar een huis.

Bereken uw hypotheek en maandbedrag voor 2024

Bereken uw hypotheek
Sla uw hypotheekberekening eenvoudig op
Icoon ID kaart

1. Bereken uw hypotheek

Via de berekentool weet u in 2 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Zo krijgt u een goed beeld van uw mogelijkheden.

2. Opslaan berekening

Sla uw berekening makkelijk op in uw Persoonlijk Omgeving. Zo heeft u veilig toegang tot uw eigen gegevens.

3. Hypotheekgesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met een adviseur. 

Bereken uw hypotheek

1. Bereken uw hypotheek

Via de berekentool weet u in 2 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Zo krijgt u een goed beeld van uw mogelijkheden.

Sla uw hypotheekberekening eenvoudig op

2. Opslaan berekening

Sla uw berekening makkelijk op in uw Persoonlijk Omgeving. Zo heeft u veilig toegang tot uw eigen gegevens.

Icoon ID kaart

3. Hypotheekgesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met een adviseur. 

Veelgestelde vragen over het maandbedrag van uw hypotheek

De maandlasten voor uw hypotheek bestaan uit de hypotheekrente die u elke maand moet betalen. En in de meeste gevallen uit de maandelijkse aflossing waarmee u de hypotheeklening terugbetaalt. Soms betaalt u ook inleg of premie voor een spaar- of beleggingsrekening of -verzekering. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u de hypotheeklening niet per maand terug, maar aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Uw maandlast voor uw hypotheek bestaat dan alleen uit hypotheekrente.

Het maandbedrag van uw hypotheek is afhankelijk van de hoogte van het rentepercentage, de hypotheekvorm, de looptijd van de lening (of van de afzonderlijke leningdelen) en de waarde van uw woning. Bereken uw hypotheek en krijg een indicatie van uw maandlasten.

 • Bruto maandbedrag: uw maandelijkse betaling aan aflossing en rente voor uw hypotheek 
 • Netto maandbedrag: uw maandelijkse betaling verminderd met een inschatting van uw teruggave inkomstenbelasting (op basis van de verrekende hypotheekrente). 
 • Het maandbedrag hangt af van uw hypotheekvorm en kan tijdens de looptijd door aflossing of rentewijziging veranderen.

Heeft u uw maandlasten berekend met de online rekentool? Dan krijgt u daarna een persoonlijke hypotheekberekening in een pdf, die u kunt printen of opslaan. U heeft nu een idee hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Na deze berekening kunt u direct een afspraak maken.

Als u elke maand minder aan uw hypotheek wilt betalen en dus uw maandlasten wilt verlagen, heeft u een aantal mogelijkheden:

 • Extra aflossen op uw hypotheek. Daarmee verlaagt u uw openstaande hypotheekschuld waardoor ook uw maandlasten kunnen dalen.
 • Rentemiddeling. Heeft u nu een hogere hypotheekrente dan de actuele rente? Dan kan rentemiddeling misschien interessant zijn. Met rentemiddeling zet u uw hypotheekrente opnieuw vast voor een nieuwe rentevaste periode, waarbij u een rentemiddelingsopslag betaalt boven op de rente: zo betaalt u elke maand een deel van de vergoeding voor de rentemiddeling. 
 • Tariefklasse van uw hypotheek aanpassen. Heeft u (extra) afgelost of is uw woning meer waard dan uw openstaande hypotheekschuld? Dan kunt u misschien tussentijds de tariefklasse van uw hypotheekrente laten aanpassen.
 • Uw hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm, andere rentevaste periode of naar een andere hypotheekverstrekker.

Behalve rente en aflossing zijn er nog meer kosten die u elke maand moet betalen voor uw huis en/of hypotheek. Denk hierbij aan verschillende verzekeringen zoals uw inboedel- en opstalverzekering. Of aan de gemeentelijke belastingen en heffingen, onroerend zaak belasting en waterschapsbelasting. En dan heeft u natuurlijk ook nog de kosten zoals gas, water, elektriciteit, het onderhoud van uw woning en mogelijk de bijdrage aan de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Houd rekening met deze kosten als u een huis koopt. Ook deze kosten vallen straks onder uw vaste maandlasten.

Uw maximale hypotheek wordt berekend op basis van:

 1. De ABN AMRO annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar. Kiest u een andere hypotheekvorm? Dan verandert het maandbedrag. 
 2. Een rentevaste periode van 10 jaar. Bij een kortere of langere periode kan het bedrag waarvoor u een huis kunt zoeken lager zijn.
 3. Huisbankkorting van 0,20% We gaan ervan uit dat u een rekening bij ons hebt, of dat u er één opent. U krijgt dan namelijk korting op de hypotheekrente. Als uw salaris binnenkomt op een ABN AMRO rekening.

Is het hypotheekbedrag onder de  € 435.000 , dan rekenen we met de rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Hoe wordt uw maximale hypotheek berekend

Uw Persoonlijke Omgeving

In uw Persoonlijke Omgeving slaat u heel makkelijk uw hypotheekberekening op. Zo kunt u op een later moment de berekening er altijd weer bij pakken en wijzigen als dat nodig is. Ook kunt u interessante huizen toevoegen en met elkaar vergelijken. Heel handig, zeker als u zich nog aan het oriënteren bent.

hypotheek zonder zorgen

Een hypotheek zonder zorgen

 
 • Persoonlijk hypotheekadvies
 • Zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen
 • Lagere hypotheekrente bij betaalpakket en energielabel A en B

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En  duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen . Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.