Bieden op een huis?

Goed voorbereid een bod doen

Succesvol bieden op een huis start met een goede voorbereiding. Hoeveel u biedt, heeft veel invloed op het wel of niet geaccepteerd worden van uw bod. Wat zijn uw opties bij het bieden op een huis en hoe pakt u het aan?

De stappen voor het bieden op een woning

  1. Hypotheek berekenen

    Bedenk vooraf hoeveel u maximaal wilt en kunt lenen voor de woning. Bereken wat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen. U mag maximaal 100% van de marktwaarde lenen. Dat betekent dat de kans groot is dat u zelf geld moet inbrengen. Hiervoor kunt u het geld op uw spaarrekening gebruiken. Wilt u energiebesparende voorzieningen aanbrengen aan uw woning? Dan kunt u tot maximaal 106% van de marktwaarde lenen. Koopt u een appartement? Dan betaalt u servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze kosten komen bij de hypotheeklasten van het huis. 

  2. Bod uitbrengen

    Weet u hoeveel u kunt lenen? Dan kunt u gaan bieden. Een goed openingsbod is belangrijk. Is het te laag, dan wordt u misschien niet serieus genomen. Is het te hoog, dan betaalt u misschien te veel. Het bod moet interessant genoeg zijn om de verkoper een tegenbod te laten uitbrengen. Naast de prijs kunt u ook over andere voorwaarden onderhandelen. Zoals het overnemen van de vloer of gordijnen. Bepaal het bod samen met uw makelaar, maar u kunt het ook zelf doen. Wat u ook gaat bieden, doe het altijd schriftelijk. Zo ontstaan er geen misverstanden.

  3. Onderhandelen

    Een bod bestaat uit meer dan een bedrag. De ontbindende voorwaarden en de afspraken over de overdracht maken deel uit van het bod en van de onderhandeling. Een verkoper die wacht op de oplevering van zijn nieuwe huis, kan de voorkeur hebben om pas over een paar maanden te verhuizen. Of de verkoper wil juist zo snel mogelijk verhuizen. Als u aangeeft dat de overdracht kan plaatsvinden op de door de verkoper gewenste datum kan dit in uw voordeel werken.

 

Ontbindende voorwaarde opstellen

Voorbehoud van financiering

Het afsluiten van een hypotheek kost tijd. U moet een hypotheekvorm kiezen,  een offerte opvragen en het huis laten taxeren. Neem daarom een ‘voorbehoud van financiering’ op in de koopovereenkomst. Krijgt u de financiering niet voor een bepaalde datum rond? Dan kunt u de koop ongedaan maken. Benoem ook de hoogte van de hypotheek duidelijk in dit voorbehoud.

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Het is altijd goed om de woning bouwtechnisch te keuren. Als de woning dan onverwachte technische gebreken heeft, kunt u de koop stopzetten. Een bouwtechnische keuring kunt u laten uitvoeren door onafhankelijk bureau Woningschouw B.V.    

Voorbehoud gebreken

Als een huis gebreken heeft, hoeft dat geen probleem te zijn. Sommige gebreken kunt u zelf oplossen. Zijn er veel gebreken? Dan worden de kosten hoger. Neem daarom het voorbehoud op dat u het huis niet wilt als de herstelkosten boven een bepaald bedrag uitkomen. Deze kosten staan in een bouwkundig rapport. 

Voorbehoud oplevering

Met de verkoper spreekt u af op welke datum de overdracht van de woning gebeurt. U kunt deze datum in het koopcontract opnemen. Haalt de verkoper deze datum niet, dan gaat de koop niet door.

 

Bod geaccepteerd: Wat nu?

Tekenen voorlopig koopcontract

Heeft de verkoper uw bod geaccepteerd? Dan tekent u een voorlopig koopcontract. U heeft dan wettelijk 3 werkdagen (wettelijke bedenktijd) na het tekenen. Daarna staat het bod vast. Check wanneer u bedenktijd verloopt en of uw ontbindende voorwaarden er in staan.

Hypotheek afsluiten

Heeft u het voorlopig koopcontract ondertekend? Dan is het tijd om uw hypotheek af te sluiten. Dit duurt vaak enkele weken. Maak een afspraak met een adviseur voor een gratis oriëntatiegesprek.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via uw Persoonlijke Omgeving kunt u tijdens de looptijd uw hypotheek aanpassen, extra aflossen of hulp vragen.