Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

kosten koper huis kopen

Huis kopen van een woningcorporatie

Een huurwoning kopen: hoe werkt dat?

Steeds meer woningcorporaties verkopen een deel van hun huurwoningen. Vaak met flinke kortingen. Interessant voor starters of huurders die willen kopen. Maar het kopen van een huurhuis werkt soms iets anders dan een normale koop. Hier moet u op letten.
 

Een huurwoning kopen?

  • Een huurwoning koopt u vaak goedkoper dan een andere woning. Dit geldt voor iedereen die zo’n huis wil kopen. Ook als u geen huurder van de woning bent. 
  • Soms koopt u met een terugkoopgarantie. Als u verhuist, koopt de corporatie de woning weer van u terug. Bekijk goed wat deze garantie voor u inhoudt. 
  • Sommige huurhuizen kunt u laten verbouwen voordat u de woning koopt. U kunt dan bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen. De verbouwingskosten zitten dan bij de koopprijs in.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Meestal gaat dit via een taxatie. De koopprijs wordt daarop gebaseerd. Onderhandelen is eigenlijk niet mogelijk, maar u kunt het natuurlijk altijd proberen.

Keuring vooraf

Sommige huurhuizen zijn in slechte staat. En soms staat in het koopcontract dat de woningcorporatie niet weet of er gebreken zijn. Dus als er dan iets mis is, betaalt u de kosten. Ook bent u als koper verplicht het huis te laten onderzoeken. Laat het huis daarom bouwkundig keuren. Zo voorkomt u nare verrassingen.

Het huis weer verkopen

Er kunnen regels zijn als u het huis weer wilt verkopen. Bijvoorbeeld de waardedelingsregeling. Dat houdt in dat u eventuele winst of verlies deelt met de woningcorporatie. Heeft u een huis met koperskorting gekocht? Dan betaalt u soms een deel van de korting terug aan de woningcorporatie als u het huis weer verkoopt. Soms moet u de woning verplicht terugverkopen aan de woningcorporatie. Ook dan wordt de prijs bepaald door taxatie. Over de prijs kunt u dan niet onderhandelen.

Advies nodig bij het kopen van een huurwoning?

Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En  duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen . Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.