Naar de navigatie Naar de inhoud

Kopen bij een woningcorporatie

Jong stel is blij dat ze in huis kunnen blijven wonen

Een huurwoning kopen van een woningcorporatie, hoe werkt dat?

Steeds meer woningcorporaties verkopen een deel van hun huurwoningen, vaak met flinke kortingen. Gemiddeld zijn deze woningen 6,5% goedkoper dan vergelijkbare huizen. Dit maakt corporatiewoningen extra interessant voor starters en voor huurders die willen kopen. Maar het kopen van een huurhuis werkt soms iets anders dan een normale koop. Waar moet u op letten?

De voordelen

Veel vroegere huurwoningen koopt u met een korting van 10 tot 25%. Deze zogenaamde koperskorting geldt voor iedereen. Dus ook als u niet de huurder van de woning bent. Soms krijgt u ook een terugkoopgarantie: als u verhuist, koopt de corporatie de woning van u terug tegen de dan geldende taxatiewaarde. Sommige huurhuizen kunt u laten verbouwen voordat u de woning koopt. U kunt bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen. De verbouwingskosten zitten dan bij de koopprijs in. U heeft dan meteen een huis dat bij u past. Dit kan normaal alleen bij nieuwbouwwoningen.

Hoe komt de prijs tot stand?

Meestal gaat dit gewoon via taxatie: de waarde die daar uit komt, wordt de vraagprijs. Onderhandelen is in principe niet mogelijk, maar u kunt het natuurlijk altijd proberen. Zeker als u uw eigen huurwoning wilt kopen. U kent het huis als geen ander, en kunt minpunten noemen om de prijs te verlagen.

Keuring vooraf

Sommige huurhuizen zijn in slechte staat. Soms geeft de woningcorporatie in het koopcontract aan dat ze niet op de hoogte is van eventuele gebreken. Dus als er dan iets mis is, draait u voor de kosten op. Bovendien bent u als koper verplicht om het huis te laten onderzoeken. Laat het huis daarom bouwkundig keuren om nare verrassingen te voorkomen.

Wat als ik het huis weer wil verkopen?

Er kunnen regels zijn als u het huis weer wilt verkopen. Zo is er bijvoorbeeld de waardedelingsregeling. Dat houdt in dat u een eventuele winst of verlies deelt met de woningcorporatie. Heeft u uw huis met koperskorting gekocht? Dan moet u soms een deel van de korting terugbetalen aan de woningcorporatie als u uw huis weer verkoopt. Soms moet u de woning zelfs verplicht terugverkopen aan de woningcorporaties. De prijs wordt bepaald op basis van een taxatie. Over de prijs valt dan niet te onderhandelen.

Let dus goed op

Een voormalige huurwoning kopen kan dus financieel aantrekkelijk zijn. Soms heeft u zelfs de garantie dat de woningcorporatie het huis terugkoopt. Maar u kunt ook te maken krijgen met allerlei regelingen. Zorg er dus goed voor dat u vooraf weet welke regelingen dat zijn.

Wilt u voor de eerste keer een huis kopen?

Een eerste huis kopen is natuurlijk altijd spannend. Of het nou een huurhuis of een gewone woning is. Wilt u meer weten over het kopen van uw eerste huis? Vraag dan het gratis Eerste Huis magazine aan.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.