(Voorlopig) koopcontract

Een voorlopige koopovereenkomst voor uw nieuwe huis

U heeft een bod gedaan op een woning en u bent eruit met de verkoper? Dan is het tijd voor het ondertekenen van de koopovereenkomst, ook wel het voorlopig koopcontract genoemd. Als de verkoper én u het koopcontract hebben ondertekend, heeft u het huis officieel gekocht.

Lees meer over de 3 dagen bedenktijd en wat ontbindende voorwaarden zijn.

 

Wat is een voorlopig koopcontract?

Een voorlopig koopcontract is, ondanks de term 'voorlopig', bindend. Voor zowel de verkoper als de koper. Als koper heeft u wel 3 dagen bedenktijd. Dit betekent dat u binnen 3 werkdagen na ondertekening zonder reden en kosteloos het voorlopig koopcontract kunt ontbinden. Als u ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract heeft opgenomen, kunt u na de wettelijke bedenktijd nog onder bepaalde voorwaarden zonder kosten van de koop afzien.

Ontbindende voorwaarden

In een koopcontract kunt u 'ontbindende voorwaarden' laten opnemen. Dat betekent dat u nog zonder kosten onder de koop uit kunt komen. Dit kan als u niet aan 1 van de voorwaarden kunt voldoen die als ontbindende voorwaarde in het koopcontract staat.

De meest bekende ontbindende voorwaarden zijn:

Koopcontract ontbinden

Wilt u het koopcontract ontbinden zonder ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract? En zijn de 3 werkdagen bedenktijd voorbij? Dan moet u waarschijnlijk een gedeelte van de afgesproken koopsom betalen. In het voorlopig koopcontract staat vaak dat u 10% van de koopprijs als waarborgsom moet overmaken aan de notaris van de verkoper. De koper betaalt dit geldbedrag aan de verkoper als hij het koopcontract wil ontbinden als de 3 dagen bedenktijd voorbij zijn. Heeft u dat geld niet? Dan kunt u een bankgarantie aanvragen.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2019

Snel, deskundig en flexibel. ABN AMRO heeft maar liefst 2 Gouden Lotus Awards gewonnen.

Beste voorwaarden 2019

MoneyView heeft onze hypotheekvoorwaarden bekroond met 5 sterren.

Hypotheek zelf aanpassen

Hypotheekrente aanpassen of extra aflossen? U doet het makkelijk zelf in Mijn Hypotheek.