Naar de navigatie Naar de inhoud

(Voorlopig) koopcontract

Wat is een voorlopig koopcontract?

U heeft een bod gedaan op een woning en u bent eruit met de verkoper? Dan is het tijd voor het ondertekenen van de koopovereenkomst, ook wel het 'voorlopig koopcontract' genoemd. Zodra het koopcontract door u én de verkoper is getekend, is de koop officieel gesloten. Lees hieronder meer over de 3 dagen bedenktijd, hoe u nog onder het koopcontract uit kunt komen en wat ontbindende voorwaarden zijn.

Voorlopig koopcontract

Koopcontract ontbinden en ontbindende voorwaarden

Het kan voorkomen dat u het koopcontract voor een nieuwe woning heeft getekend en er toch weer onderuit wilt. Bijvoorbeeld omdat u de financiering niet rond krijgt. Lees hieronder wat dat betekent én hoe u dat kunt voorkomen met ontbindende voorwaarden.

Koopcontract ontbinden

Laat u niet misleiden door het woord 'voorlopig' bij een voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract kunt u binnen 3 werkdagen kosteloos en zonder reden ontbinden. Maar na de 3 werkdagen zit u vast aan het koopcontract. Alleen als u ontbindende voorwaarden in het koopcontract hebt opgenomen, kunt u nog zonder kosten van de koop af. Wilt u uw koopcontract ontbinden? En heeft u geen ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract en zijn de 3 werkdagen bedenktijd voorbij? Dan betaalt u meestal 10% van de koopprijs.

Koopcontract ontbinden zonder ontbindende voorwaarden

Heeft u geen ontbindende voorwaarden in het koopcontract laten opnemen, maar wilt u toch van de koop afzien? Dan moet u waarschijnlijk een waarborgsom betalen. In het voorlopig koopcontract staat vaak dat u 10% van de koopprijs als waarborgsom moet overmaken aan de notaris van de verkoper. Door het opnemen van een waarborgsom in een voorlopig koopcontract kan dit geldbedrag worden betaald aan de verkoper als de koper het koopcontract wil ontbinden.

Ontbindende voorwaarden

In een koopcontract kunt u zogenaamde 'ontbindende voorwaarden' laten opnemen. De bekendste ontbindende voorwaarde is het rond krijgen van de financiering. De 3 dagen bedenktijd is namelijk bijna altijd te kort om de hypotheek te regelen. Krijgt u de hypotheeklening toch niet geregeld? Dan kunt u nog zonder de kosten onder de koop uitkomen, als u dit als ontbindende voorwaarde heeft opgenomen in het koopcontract.

Andere voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.