Naar de navigatie Naar de inhoud

(Voorlopig) koopcontract

Wat is een voorlopig koopcontract?

U heeft een bod gedaan op een woning en u bent eruit met de verkoper? Dan is het tijd voor het ondertekenen van de koopovereenkomst, ook wel het 'voorlopig koopcontract' genoemd. Zodra het koopcontract door u én de verkoper is getekend, is de koop officieel gesloten. Lees hieronder meer over de 3 dagen bedenktijd, hoe u nog onder het koopcontract uit kunt komen en wat ontbindende voorwaarden zijn.

Voorlopig koopcontract

Koopcontract ontbinden en ontbindende voorwaarden

Het kan voorkomen dat u het koopcontract voor een nieuwe woning heeft getekend en er toch weer onderuit wilt. Bijvoorbeeld omdat u de financiering niet rond krijgt. Lees hieronder wat dat betekent én hoe u dat kunt voorkomen met ontbindende voorwaarden.

Koopcontract ontbinden

Laat u niet misleiden door het woord 'voorlopig' bij een voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract kunt u binnen 3 werkdagen kosteloos en zonder reden ontbinden. Maar na de 3 werkdagen zit u vast aan het koopcontract. Alleen als u ontbindende voorwaarden in het koopcontract hebt opgenomen, kunt u nog zonder kosten van de koop af. Wilt u uw koopcontract ontbinden? En heeft u geen ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract en zijn de 3 werkdagen bedenktijd voorbij? Dan betaalt u meestal 10% van de koopprijs.

Alle dagen behalve zaterdag, zondag, 1 januari, Goede Vrijdag, 2e Paasdag, 1 mei, 25 en 26 december.

Koopcontract ontbinden zonder ontbindende voorwaarden

Heeft u geen ontbindende voorwaarden in het koopcontract laten opnemen, maar wilt u toch van de koop afzien? Dan moet u waarschijnlijk een gedeelte van de afgesproken koopsom betalen. In het voorlopig koopcontract staat vaak dat u 10% van de koopprijs als waarborgsom moet overmaken aan de notaris van de verkoper. Dit geldbedrag wordt betaald aan de verkoper als de koper het koopcontract wil ontbinden indien de 3 dagen bedenktijd voorbij zijn.

Ontbindende voorwaarden

In een koopcontract kunt u zogenaamde 'ontbindende voorwaarden' laten opnemen. De meest bekende ontbindende voorwaarde is het rond krijgen van de financiering. De 3 dagen bedenktijd is namelijk bijna altijd te kort om de hypotheek te regelen. Krijgt u de hypotheeklening toch niet geregeld? Dan kunt u nog zonder de kosten onder de koop uitkomen, als u dit als ontbindende voorwaarde heeft opgenomen in het koopcontract. U spreekt met de verkoper af hoe u aantoont dat uw hypotheekaanvraag één of meerdere keren is afgewezen. 

Andere voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.