Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Huis kopen met hulp van familie

Lenen en schenken voor het kopen van een woning

Door de combinatie van de stijgende huizenprijzen en strengere leennormen is het vooral voor starters moeilijker geworden om een huis te kopen. Ouders (of andere familie) kunnen hun kind echter op verschillende manieren financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning. Bekijk de mogelijkheden én welke oplossing het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Help uw kind met de Familiehypotheek

Is het voor uw (klein)kind of een ander familielid lastig om een eerste huis te kopen? U kunt zo'n starter op de woningmarkt op verschillende manieren financieel helpen bij de aankoop van een woning. Bijvoorbeeld met uw overwaarde. Dat noemen we een 'Familiehypotheek'. Bekijk de video.

oudere man en vrouw samen achter laptop

Hoe kan familie helpen?

Uw ouders kunnen u met een lening of schenking helpen met de financiering van een huis. Uw ouder:

 • schenkt eenmalig een bedrag, of
 • gebruikt de overwaarde van zijn of haar woning om een bedrag te schenken of lenen
 • leent de volledige hypotheek aan u, of
 • leent een deel van het aankoopbedrag, eventueel met een maandelijkse schenking
 • kiest voor een combinatie van deze mogelijkheden. 

Bespreek uw mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek.

De voor- en nadelen van een huis kopen met hulp van familie

Voordelen

 • U kunt door financiële ondersteuning van uw ouders mogelijk toch een starterswoning kopen als u zelf niet voldoende hypotheek kunt krijgen.
 • Is uw hypotheek bij ABN AMRO zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gefinancierd? Dan kan uw hypotheek in een lagere tariefklasse vallen.
 • Uw ouders ontvangen mogelijk een deel van de lening terug. Dit kan het geval zijn als u meer gaat verdienen, de hypotheek bij ABN AMRO verhoogt en daarmee de lening bij uw ouders (eerder) terugbetaalt.

Nadelen

 • U kunt in totaal (de hypotheek bij ABN AMRO samen met de lening bij uw ouders) maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. U moet dan nog wel eigen geld inbrengen om bijvoorbeeld de kosten koper of een eventuele verbouwing te betalen.
 • U gaat met uw ouders een meerjarige financiële overeenkomst aan. Dat betekent dat u allebei rekening moet houden met de gevolgen van bijvoorbeeld werkloosheid, overlijden of arbeidsongeschiktheid. Het kan ook leiden tot vervelende situaties zoals betalingsachterstanden of een ruzie.
 • Een lening of schenking van uw ouders heeft verschillende fiscale gevolgen voor zowel u als uw ouders. Laat u daarom goed adviseren en begeleiden door een eigen fiscaal adviseur voordat u voor een van deze vormen kiest.
ABN AMRO

Een huis kopen als starter

Een eigen huis kopen voelt ver weg, maar is misschien dichterbij dan u denkt. We helpen u met het kopen van uw eerste huis. Zo kunt u als starter binnen 24 uur terecht voor een hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur. En zijn er verschillende extra financiële mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken.