Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man hangt op aanrecht in de keuken

Hypotheekrenteaftrek en meer belastingvoordeel

Belastingvoordeel bij een eigen woning

Heeft u een eigen woning? Dan betaalt u verschillende soorten belasting, maar u kunt ook profiteren van belastingvoordeel, zoals hypotheekrenteaftrek. Lees hoe u daarvan gebruik kunt maken.

 

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die u betaalt voor uw hypotheek kunt u, onder voorwaarden, jaarlijks in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1. Doordat u dan geld terugkrijgt van de Belastingdienst, betaalt u netto minder aan uw hypotheek.

Uw hypotheek en de kosten die u (mogelijk) 1 keer mag aftrekken

Nieuwe hypotheek
Bepaalde kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek, kunt u éénmalig en soms voor een deel, aftrekken, zoals:

Hypotheek oversluiten
Bij het oversluiten van een hypotheek komt daar nog bij:
 • kosten voor de royementsakte voor de oude hypotheek
 • vergoeding voor het aflossen van uw oude hypotheek.
Financiert u bovengenoemde kosten mee in uw nieuwe hypotheek? Dan behoort dat gedeelte van de hypotheek tot een box 3-schuld. De rente en kosten van dat deel van de schuld zijn niet aftrekbaar.

Kijk op de  website van de Belastingdienst  voor een volledig overzicht van de kosten die u kunt aftrekken. 

Veelgestelde vragen over hypotheekrenteaftrek en belasting eigen woning

Of u gebruik mag maken van hypotheekrenteaftrek hangt onder andere af van de volgende voorwaarden: 

 • U gebruikt de hypotheek alleen voor het kopen, verbeteren of onderhouden van uw eigen woning. Of bijvoorbeeld voor de afkoop van het recht van erfpacht. 
 • De woning is uw hoofdverblijf. De rente voor de koop van uw vakantiehuis of tweede woning kunt u niet aftrekken. 
 • U lost uw hypotheek minimaal annuïtair of lineair in maximaal 30 jaar helemaal af. Heeft u een hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan kunt u de hypotheekrente vaak ook aftrekken als u gedeeltelijk of niet aflost. 
 • Verkoopt u de woning met overwaarde? En koopt u binnen 3 jaar een nieuwe woning? Dan moet u de overwaarde gebruiken voor uw nieuwe huis om weer van de hypotheekrenteaftrek gebruik te kunnen maken. Dit heet de bijleenregeling. 
 • Een deel van de waarde van uw woning telt mee als inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting. Dit heet eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning (van vorig jaar). De gemeente stelt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw vast.
 • Als u een woning koopt, verkoopt of uw hypotheek oversluit, heeft dat fiscale gevolgen. Zo zijn sommige kosten bijvoorbeeld aftrekbaar. Met de online checklist eigen woning kunt u precies zien waar u recht op heeft. En hoe u dat regelt. Vul de checklist in op belastingdienst.nl/eigenwoning .

Sinds 1 januari 2019 zijn de kosten voor onderhoud van een rijksmonument niet meer aftrekbaar binnen de inkomstenbelasting. U kunt in plaats daarvan gebruikmaken van een subsidieregeling.

Lees meer over de vervangende subsidieregeling op de website van Cultureel erfgoed .

U krijgt een belastingvermindering als de aftrekbare (rente)kosten meer bedragen dan de inkomensbijtelling van het eigenwoningforfait. Is uw belastbaar inkomen over 2022 hoger dan € 69.398? Dan mag u de betaalde hypotheekrente over 2022 tegen maximaal 40% aftrekken.

U kunt het bedrag dat u terugkrijgt:

 • in 1 keer ontvangen, na afloop van het belastingjaar naar aanleiding van uw aangifte over dat jaar.
 • elke maand een deel ontvangen. Dit kan als u kiest u voor een voorlopige aanslag. Na afloop van het belastingjaar verrekent de Belastingdienst wat u te veel of te weinig heeft gekregen.

In uw Financieel Jaaroverzicht ziet u ook uw Hypotheek jaaroverzicht. Daarin staat hoeveel u aan hypotheekrente heeft betaald en eventueel heeft afgelost. Ook ziet u wat uw openstaande hypotheekbedrag was aan het begin en aan het einde van het jaar. U kunt deze gegevens gebruiken om de gegevens te controleren die de Belastingdienst vooraf heeft ingevuld.
Uw Financieel Jaaroverzicht over 2022 staat voor u klaar en kunt u downloaden in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.

Lees meer over het Hypotheek jaaroverzicht.

Als u een koophuis heeft, krijgt u (soms) te maken met:
 • overdrachtsbelasting bij de aankoop van uw woning
 • eigenwoningforfait : een bedrag dat u elk jaar bij uw inkomen moet optellen voor de inkomstenbelasting
 • onroerendezaakbelasting (OZB): een bedrag dat u elk jaar aan uw gemeente betaalt.
Deze kosten zijn niet aftrekbaar.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En  duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen . Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.

De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. We geven geen advies over wat u moet doen bij uw belastingaangifte. Raadpleeg voor advies uw belastingadviseur of accountant.