Naar de navigatie Naar de inhoud

Verhuizen of verbouwen?

Een andere huis of een verbouwing?

Heeft u een koophuis? En wilt u graag meer ruimte of (een deel van) uw huis opknappen? Verhuizen of verbouwen is dan de grote vraag. In sommige gevallen een lastige keuze. Hoe komt u tot de juiste? Zet uw woonwensen en de kosten op een rij en lees meer over de voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen.

Zet uw woonwensen én de kosten op een rij

Zet eerst uw woonwensen op een rij: waarom wilt u verbouwen of verhuizen? Wat zijn de kosten van een eventuele verbouwing? Is dat het waard en wat is uw budget? Als u daar een goed beeld van heeft, wordt duidelijk wat de beste optie voor u is.

Uw woonwensen

Het is goed om u eerst af te vragen of u eigenlijk nog wel tevreden bent met uw huis en de plek waar u woont. Zo ja, dan wilt u waarschijnlijk liever verbouwen. Zeker als u daarmee uw huis kunt aanpassen aan uw woonwensen. Wat zijn die woonwensen precies: heeft u meer ruimte nodig en wilt u een aanbouw, een opbouw of een dakkapel? Wilt u uw huis energiezuiniger maken door isolatie of zonnepanelen plaatsen? Of is uw huis verouderd en wilt u vooral meer wooncomfort zoals betere verwarming of een luxere badkamer? Zou het lukken om uw huis aan te passen naar uw wensen?

De kosten en uw budget

Of u nou gaat verhuizen of verbouwen, het kost geld. Laat bij een verbouwing minimaal 2 of 3 offertes maken en vergelijk deze met elkaar. Als u wilt verhuizen moet u weten hoeveel uw woning waard is en of deze makkelijk verkoopbaar is. Heeft u overwaarde of juist een restschuld? Kunt u makkelijk een nieuwe of hogere hypotheek krijgen? En hoeveel wilt u maandelijks betalen aan woonlasten? Als u antwoord op al deze vragen heeft, wordt duidelijker of uw wens ook financieel haalbaar is. Wat u ook kiest, het heeft gevolgen voor uw maandlasten. Bedenk daarom van tevoren goed hoeveel u per maand wilt en kunt betalen voor uw nieuwe of verbouwde huis.

Bekijk de huizenmarkt

Stel dat u zou kiezen voor een ander huis; zijn er dan huizen binnen uw prijsklasse die aan uw eisen voldoen? Om uw prijsklasse te bepalen, kunt u eenvoudig zelf online uw maximale hypotheek berekenen. Daarna kunt u op huizenwebsites zoals funda.nl en jaap.nl kijken of er huizen zijn die bij uw budget en woonwensen passen.

De voor- en nadelen van verbouwen

Als u wel tevreden bent met de ligging van uw woning en liever niet wilt verhuizen, is verbouwen de beste optie. Bekijk de voor- en nadelen en lees over het financieren van uw verbouwing.

De voordelen van verbouwen

  • U blijft in uw vertrouwde huis, straat en omgeving waar u wellicht aan gehecht bent.
  • De waarde van uw huis stijgt door de verbouwing. Dat kan gunstig zijn, voor als u in de toekomst toch nog wilt verhuizen.

De nadelen van verbouwen

  • Van elke verbouwing heeft u een tijdje last. Zo kunt u bij een nieuwe keuken of badkamer, deze een aantal dagen niet gebruiken. Of u zit een tijd in het stof en de troep.
  • Vaak kost de verbouwing meer dan uw huis in waarde stijgt.
  • Meestal kunt u een verbouwing niet volledig financieren met uw hypotheek. U heeft dan eigen geld nodig of u moet een lening afsluiten om de verbouwing te kunnen financieren.
  • Bij een grote verbouwing moet u misschien tijdelijk uw huis uit. U moet dan ergens anders wonen en misschien een huis huren. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Verbouwing financieren

Een verbouwing financieren kan natuurlijk het beste met spaargeld. Maar er zijn ook alternatieven zoals een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. Een hypotheek verhogen is niet altijd voordelig. Bij het aanpassen van een hypotheek krijgt u te maken met allerlei extra kosten, zoals voor de notaris. Bij een lening is de rente wat hoger, maar dan zijn die extra kosten er niet. Meestal is het voor een verbouwing tot € 25.000,- een lening goedkoper dan een hypotheek aanpassen.

De voor- en nadelen van verhuizen

Is verbouwen niet voldoende om uw huis aan uw woonwensen te laten voldoen? Dan is verhuizen een goed idee. Lees de voor- en nadelen.

De voordelen van verhuizen

  • Een nieuwe start. U kunt echt opnieuw beginnen in een nieuw huis dat meer aan uw wensen voldoet.
  • U hoeft uw huis niet te verbouwen terwijl u daar ook woont. Dat scheelt een hoop ongemak en verbouwstress.

De nadelen van verhuizen

  • U moet uw huis verkopen. Daar komt niet alleen veel bij kijken, u houdt mogelijk ook een restschuld over.
  • Het kan even duren om uw oude woning te verkopen. Daardoor kunt u te maken krijgen met 2 woningen en dubbele woonlasten.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.