Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

kosten koper huis kopen

Kosten Koper

Wat betekent 'kosten koper'?

'Kosten Koper' (afgekort: k.k) betekent dat u als koper van een huis de overdrachtsbelasting en de kosten van transportakte betaalt. De 'Kosten Koper' vallen onder de aankoop- en financieringskosten.
In 2024 mag u 100% van de koopsom van uw woning financieren in een hypotheek. U kunt de 'kosten koper' daardoor vaak niet meefinancieren. Voor deze bijkomende kosten moet u dus uw eigen geld gebruiken.

 

Aankoopkosten

 1. De eventuele makelaarskosten voor de aankoopmakelaar
 2. Notariskosten: opmaken leveringsakte
 3. Een eventuele bouwkundige keuring
 4. De overdrachtsbelasting: dat is meestal 2% van het aankoopbedrag van de woning.

Bent u jonger dan 35 jaar en kost het huis minder dan €510.000? Dan betaalt u mogelijk geen overdrachtsbelasting. Van deze vrijstelling kunt u eenmalig gebruik van maken.
Meer over overdrachtsbelasting

Financieringskosten

 1. De advies- en afsluitkosten
 2. Notariskosten: opmaken hypotheekakte
 3. Een keer kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 4. Taxatiekosten, u kunt eventueel gebruikmaken van de taxatieservice van ABN AMRO of een Calcasa waarderapport.

Wat kan ik van de belasting aftrekken?

Dit kunt u aftrekken van de belasting

Een deel van de 'kosten koper' is fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kunt u dus eenmalig in box 1 aftrekken. U betaalt dan over een lager bedrag inkomstenbelasting.

 • Kosten hypotheekakte, bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster
 • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten voor het afsluiten van de hypotheek en de bemiddeling hiervan
 • Taxatiekosten die u betaalt om een hypotheek te kunnen krijgen

Wat kunt u niet aftrekken van de belasting?

 • Overdrachtsbelasting
 • Kosten transportakte (eigendomsakte), bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster
 • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning, zoals makelaarsprovisie

Vrijblijvend hypotheekgesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek. Dat kan 7 dagen per week, makkelijk online via een videogesprek.

Meer over de Kosten Koper

De hoogte van de 'kosten koper' hangt af van de hoogte van de aankoop- en financieringskosten. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek, ziet u de kosten koper staan als 'Kosten kopen woning'.

Kosten koper percentage

Het kosten koper percentage is meestal 5 tot 6% van de aankoopprijs van de woning. De precieze hoogte hangt af van de hoogte van de aankoopkosten en financieringskosten. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek, ziet u de kosten koper staan als 'Kosten kopen woning'.

Iedereen betaalt hetzelfde percentage aan overdrachtsbelasting en ook dezelfde NHG-kosten. Maar de kosten voor de makelaar, het advies van uw hypotheekadviseur en de notaris bepaalt de aanbieder. Leg daarom verschillende offertes naast elkaar.

Nieuwbouwwoning: 'vrij op naam'

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning betaalt u minder bijkomende kosten dan bij een bestaande woning. Een nieuwbouwwoning koopt u vaak 'vrij op naam' (afgekort als v.o.n.), in plaats van 'kosten koper'. Bij 'Vrij op naam' zijn de bijkomende kosten van de verkoop al in de koopprijs verwerkt óf betaalt de verkoper alle kosten. Zoals de notariskosten voor de leveringsakte en voor inschrijving bij het Kadaster. Als koper betaalt u dan alleen nog de bijkomende kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Dit zijn de taxatiekosten, advieskosten en afsluitkosten voor uw hypotheek en notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten zijn samen ongeveer 2 tot 3% van de koopsom van de woning. Maar ook bij nieuwbouw kunnen er nog aankoopkosten zijn zoals een bouwtechnische keuring en misschien zelfs een aankoopmakelaar.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Ga dan eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. Vul het afspraakformulier in en maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Een adviseur belt u om een afspraak te maken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En  duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen . Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.