Kosten koper (k.k.) en uw hypotheek

Kosten koper: bereken de kosten

Wat betekent 'kosten koper'?

Als u een huis koopt, betaalt u aankoop- en financieringskosten, waaronder de 'Kosten Koper' (afgekort: k.k). 'Kosten Koper' betekent dat de koper de overdrachtsbelasting en de kosten van transportakte betaalt. De 'kosten koper' geldt alleen voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouwwoningen.

Wat zijn de aankoop en financieringskosten?

 

Aankoopkosten:

 • De eventuele makelaarskosten voor de aankoopmakelaar
 • Notariskosten: opmaken leveringsakte
 • Een eventuele bouwkundige keuring
 • De overdrachtsbelasting: dat is 2% van het aankoopbedrag van de woning.

Financieringskosten:

 

'Kosten Koper' en uw hypotheek

Kosten kopen woning

De hoogte van de 'kosten koper' hangt af van de hoogte van de aankoop- en financieringskosten. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek, ziet u de kosten koper staan als 'Kosten kopen woning'.

Kosten koper percentage

Het kosten koper percentage is meestal 5 tot 6% van de aankoopprijs van de woning. Hoeveel u precies betaalt aan kosten koper, hangt af van de aankoopkosten en financieringskosten.

Video: Kosten koper berekenen

Wilt u weten wat u uiteindelijk aan kosten betaalt? In de video (0:52) ziet u meer over de kosten van het kopen van een huis.

Bereken de kosten van uw koophuis

Kosten koper: ruimte om te onderhandelen

Iedereen betaalt hetzelfde percentage aan overdrachtsbelasting en ook dezelfde NHG-kosten. Maar de kosten voor de makelaar, het advies van uw hypotheekadviseur en de notaris bepaalt de aanbieder. Leg daarom verschillende offertes naast elkaar.

Kosten koper financieren in 2020

U mag elk jaar een bepaald bedrag van de koopsom van uw woning financieren in een hypotheek. Dit percentage is de afgelopen jaren verlaagd tot 100% in 2018. Ook in 2020 blijft dit 100%. U kunt de 'kosten koper' daardoor vaak niet meefinancieren in uw hypotheek. Voor de bijkomende kosten moet u dus uw eigen geld gebruiken.

 

'Kosten Koper' en de belasting

Kosten koper en de belasting

Een deel van de 'kosten koper' is fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kunt u dus eenmalig in box 1 aftrekken. U betaalt dan over een lager bedrag inkomstenbelasting.

Fiscaal aftrekbare kosten koper, bijvoorbeeld:

 • Kosten hypotheekakte, bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster
 • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten voor het afsluiten van de hypotheek en de bemiddeling hiervan
 • Taxatiekosten die u betaalt om een hypotheek te kunnen krijgen

Niet-aftrekbare kosten koper

 • Overdrachtsbelasting
 • Kosten transportakte (eigendomsakte), bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster
 • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning, zoals makelaarsprovisie
 

'Kosten koper' bij nieuwbouw

Nieuwbouwwoning: 'vrij op naam'

Bij een nieuwbouwwoning betaalt u minder bijkomende kosten dan bij een bestaande woning. Een nieuwbouwwoning koopt u vaak 'vrij op naam' (afgekort als v.o.n.), in plaats van 'kosten koper'. Bij 'Vrij op naam' zijn de bijkomende kosten van de verkoop al in de koopprijs verwerkt óf betaalt de verkoper alle kosten. Zoals de notariskosten voor de leveringsakte en voor inschrijving bij het Kadaster. Als koper betaalt u dan alleen nog de bijkomende kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Dit zijn de taxatiekosten, advieskosten en afsluitkosten voor uw hypotheek en notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten zijn samen ongeveer 2 tot 3% van de koopsom van de woning. Maar ook bij nieuwbouw kunnen er nog aankoopkosten zijn zoals een bouwtechnische keuring en misschien zelfs een aankoopmakelaar.

Aanvragen oriëntatiegesprek

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Ga dan eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. Vul het afspraakformulier in en maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Een adviseur belt u om een afspraak te maken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Afspraak zelf inplannen

Plan online zelf een afspraak in : soms nog dezelfde dag.

Hypotheekgesprek vanuit huis

Binnen 24 uur, ook 's avonds of in het weekend, met beeldbankieren.

Scherpe hypotheekrentes

Bekijk onze scherpe hypotheekrentetarieven.