Naar de navigatie Naar de inhoud

Duurzaam wonen

Doe de gratis Energie Bespaarcheck

Een energiezuinig huis is goed voor uw portemonnee en beter voor het milieu. Weten hoeveel u bespaart met extra isolatie? Een nieuwe CV-ketel? Of zonnepanelen op uw dak? Bereken het zelf in 1 minuut met de Energie Bespaarcheck van De Energiebespaarders.

Alles voor een energiezuiniger huis

Besparen met een energiezuinig huis

Op de website van De Energiebespaarders vindt u alles voor het energiezuiniger maken van uw woning. Van advies tot de installatie van energiezuinige producten. Kiest u voor zonnepanelen? Of isolatie? Vul uw postcode en huisnummer in en u ziet meteen hoeveel u kunt besparen. Alle berekeningen in de Energie Bespaarcheck zijn gemaakt door De Energiebespaarders. Aan de resultaten van de Energie Bespaarcheck kunnen daarom geen rechten worden ontleend in de richting van ABN AMRO. 

Duurzaam wonen in een energiezuinig huis

Een energiezuinig huis

Duikbril

Een energiezuinig huis kan u veel voordeel opleveren. U draagt bij aan een beter milieu en u bespaart energiekosten. Met een verbouwing kunt u uw woning energiezuinig maken. Bent u op zoek naar een ander huis? Kijk dan eens naar een woning die al energiezuinig is. Producten en diensten die bijdragen aan een betere wereld herkent u aan het logo hiernaast.

Extra lenen wanneer u bespaart op energie

Koopt u een huis waar u op uw energie kunt besparen? Dan kunt meer lenen op basis van de woning. Voorwaarde is wel dat uw totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van de woning is. Dit is 5% meer dan de reguliere 101% die u maximaal kunt lenen op basis van de waarde van de woning (in 2018 is dit 100%). Het bedrag boven die 101% moet u ook besteden aan energiebesparende voorzieningen in de woning. Bijvoorbeeld voor de koop van een HR-ketel, dak- of gevelisolatie.

Hoeveel u extra kunt lenen hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo kijken we onder andere ook naar het effect op de maximale woonlasten per maand. Voor de extra financiering is een minimaal gezamenlijk toetsinkomen van € 33.000,- vereist. Een bedrag van € 9.000,- mag voor de vaststelling van de financieringslast buiten beschouwing worden gelaten als u dit gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Maar ook wanneer u het geld gebruikt voor een woning met energielabel A+++, afgegeven voor 1 januari 2015 of met een energie-index of energieprestatiecoëfficient van maximaal 0,6.

Rekenvoorbeeld:

U koopt een woning voor € 196.000,-*
U mag normaliter max. 101% van de woningwaarde financieren binnen de hypotheek € 199.920,-
Op basis van uw inkomen kunt u lenen € 200.000,-
Om de energiebesparende maatregelen door te kunnen voeren heeft u nodig € 15.000,-
Voor de aankoop inclusief de besparende maatregelen heeft u dus nodig € 211.000,-

Wat mag u extra financieren?

  •  U mag maximaal tot een bedrag van €9.000,-extra lenen bovenop uw inkomen: €209.000,- 

  • U mag maximaal echter 106% van de marktwaarde van de woning lenen: €207.760,-

Dus u kunt deze energiebesparende maatregelen van €207.760,- - €196.000,- = €11.760,- mee financieren in de hypotheek

Let op: de bijkomende kosten zijn ongeveer 6% van de aankoopsom van de woning. Deze moet ook nog financieren naast de aankoopsom. Het is goed hier rekening mee te houden. 

*De aankoopwaarde is in dit voorbeeld gelijk aan de markt- / taxatiewaarde. 

Energieneutrale woning

Wilt u een huis dat energiezuinig is en zelfs energie opwekt? Dat heet een 'NulopdeMeter'-woning of een energieneutrale woning. U heeft dus geen energiekosten. Als u zo'n huis koopt, kunt u tot € 25.000,- extra lenen boven op uw maximale hypotheekbedrag. Hoeveel u extra kunt lenen hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo kijken we onder andere naar het effect op de maximale woonlasten per maand. Voor deze extra financiering is een minimaal toetsinkomen van € 33.000,- vereist.

Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft kopers en huurders inzicht in hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke woningen: van klasse A (groen, zeer zuinig), tot en met G (rood, zeer onzuinig). 

Begin 2015 hebben vijf miljoen Nederlanders een voorlopig energielabel voor hun huis ontvangen. Bij de verkoop van uw woning heeft u een definitief energielabel nodig. Dit regelt u eenvoudig online door het beantwoorden van een aantal vragen over uw woning.

Investeer in zonnepanelen

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun huis. Een huis met zonnepanelen blijkt niet alleen makkelijker te verkopen, maar ook meer waard te zijn. Als u bijvoorbeeld 6 zonnepanelen van in totaal €3.500,- plaatst, is uw huis gemiddeld €7.000,- meer waard. Een goede investering dus. Natuurlijk profiteert u van lagere energiekosten. Bij 6 panelen scheelt dat al gauw €300,- per jaar. Zo is uw investering ook goed voor het milieu. Bovendien zijn zonnepanelen voordelig te financieren en vaak krijgt u nog subsidie ook.

Tips voor duurzaam wonen

Duikbril

In het Groene Boekje vindt u praktische tips om energie te besparen. Ook zonder uw huis te verbouwen. Zo draagt u gemakkelijk uw steentje bij aan het milieu en bespaart u kosten.

Uw duurzame verbouwing financieren

U wilt uw woning graag duurzaam verbouwen? Maar hoe zorgt u voor de financiering ervan? Er zijn verschillende mogelijkheden naast een hypotheek.

Subsidie van de gemeente

Wilt u investeren in zonnepanelen? Dat kan extra voordelig, omdat de overheid woningeigenaren stimuleert om groene energie op te wekken. Zo bieden veel provincies en gemeenten speciale subsidies als u zonnepanelen wilt (laten) plaatsen. Informeer ernaar bij uw gemeente.

Een duurzame lening

Wilt u een lening afsluiten om uw huis energiezuiniger te maken? GreenLoans, een dochteronderneming van ABN AMRO, biedt leningen die speciaal bedoeld zijn voor investeringen die energie besparen. U bespaart zo honderden euro's per jaar aan energiekosten. Door uw verbouwing op deze manier te financieren, maakt u niet alleen gebruik van groene energie, u leent ook groen geld. Het geld komt namelijk uit fondsen die bijdragen aan een duurzame wereld. Op die manier profiteert u van de zon met een duurzame investering. Een investering waarmee u energiekosten bespaart, uw huis in waarde laat stijgen en bijdraagt aan een beter milieu. Vraag ons om persoonlijk advies over de beste financiële oplossing.

Lagere rente én belastingvoordeel

Voor een 'groene' lening betaalt u een lagere rente dan over andere leningen. Bovendien kunt u vaak de rente die u betaalt voor een groene lening aftrekken van uw inkomstenbelasting. Daarnaast kunt u het grootste gedeelte van de betaalde btw over zonnepanelen terugkrijgen. U komt in aanmerking voor teruggave van de btw, als u:

  • de zonnepanelen na 20 juni 2013 gekocht heeft

  • over een btw-factuur beschikt

  • binnen 5 jaar na aanschaf een btw-nummer aanvraagt.

Maak een afspraak over Duurzaam wonen

Wilt u eens praten over uw mogelijkheden om duurzaam te wonen of te verbouwen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vul het afspraakformulier in en een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost. 

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief