Energielabel voor uw woning

Wat is een energielabel?

Met een energielabel kunt u zien hoe energiezuinig een woning is. Een energiezuinige woning betekent vaak lagere energiekosten, meer wooncomfort en is beter voor het milieu. Het energielabel wordt uitgedrukt in de klassen A t/m G. Een woning met energielabel A (en hoger) is heel energiezuinig, een woning met energielabel G veel minder. Zeer energiezuinige woningen krijgen een extra aanduiding, bijvoorbeeld energielabel A+.

 

Waarom is een energielabel belangrijk?

  • Als u uw woning gaat verkopen is het verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben.
  • Als uw woning een geldig geregistreerd energielabel A (of hoger) heeft, kunt u bij ABN AMRO korting krijgen op hypotheekrente bij de aanvang van een nieuwe rentevastperiode.

Energielabel in 2021

Sinds 1 januari 2021 is het huidige 'Vereenvoudigd Energielabel' vervangen door een nieuw, uitgebreider energielabel. Door deze verandering is ook het tarief en het aanvraagproces van een definitief energielabel gewijzigd.

  • U betaalt voor een geldig geregistreerd energielabel gemiddeld € 190 voor eengezinswoningen en gemiddeld € 100 voor appartementen.
  • De aanvraag gaat niet meer online, maar via een bezoek bij u thuis. U maakt een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur die bij u thuis komt.
  • Verkoopt u uw woning zonder energielabel, dan krijgt u sinds dit jaar direct een boete. De hoogte van deze boete verschilt per situatie. De notaris controleert bij overdracht van de woning op de aanwezigheid van het energielabel. 

Bekijk het energielabel van uw woning

Niet alle woningen hebben een geldig geregistreerd energielabel. U bekijkt eenvoudig bij Milieu Centraal wat uw huidige energielabel is en tot wanneer uw energielabel geldig is.

Energielabel

Een geldig geregistreerd energielabel aanvragen

U kunt uw energielabel laten registeren door een erkend energieadviseur. De energieadviseur komt langs om uw woning te bekijken en gegevens op te nemen, zoals de aanwezigheid van isolatie. Vervolgens wordt er een energieprestatieberekening gemaakt. Het energielabel is 10 jaar geldig. 

In 3 stappen uw energielabel

icoon
icoon
icoon
icoon

1. Check uw energielabel

Check op de website van  Milieu Centraal  uw huidige energielabel.

icoon

2. Afspraak met energieadviseur

Maak een afspraak met een energieadviseur. Hij of zij komt bij u langs om uw woning te bekijken en gegevens op te nemen en maakt daarna een energieprestatieberekening.

icoon

3. Kijk in uw mailbox

U ontvangt een afschrift van het energielabel van de energieadviseur. Heeft u energielabel A of hoger en wilt u duurzaamheidskorting? We vragen het energielabel op. U hoeft niets te doen.

Het belang van een energielabel

  1. Zoek een energieadviseur op in het register en maak een afspraak.
  2. De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van uw huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur.
  3. De energieadviseur maakt een energieprestatieberekening en registreert het energielabel bij de Rijksoverheid.
  4. U ontvangt een afschrift (pdf) van het energielabel van de energieadviseur per e-mail.
Goed om te weten: niet alle organisaties in het register bieden een dienstverlening aan consumenten. Het kan zijn dat u meerdere bedrijven moet benaderen om uw energielabel te laten registeren.

Koopt u een woning met een geldig geregistreerd energielabel A (of hoger)? Dan krijgt u bij ABN AMRO duurzaamheidskorting op uw hypotheekrente. Zo profiteert u elke maand van financieel voordeel op uw hypotheekkosten. U hoeft uw geregistreerde energielabel niet zelf bij ons aan te leveren. We controleren het label van uw woning automatisch bij de Rijksoverheid. Heeft u een ABN AMRO hypotheek en een woning met geldig geregistreerd energielabel A (of hoger)? Uw korting wordt dan automatisch verwerkt bij renteherziening. U ontvangt deze korting de gehele rentevaste periode.

Meer over onze duurzaamheidskorting 

Wilt u graag uw woning energiezuiniger maken en zo uw energielabel verbeteren? Bijvoorbeeld met zonnepanelen of isolatie? Bekijk direct wat u mogelijk kunt besparen en wat de subsidiemogelijkheden zijn met de Energie Bespaarcheck

Financiering van duurzame maatregelen
Als u uw woning energiezuiniger wilt maken, dan is het gebruik van spaargeld vaak het voordeligst. En het kan meer opleveren dan het bedrag dat u aan rente ontvangt op uw spaargeld. U kunt ook geld lenen met een hypotheek of een persoonlijke lening. We denken graag met u mee.

Bekijk uw financieringsmogelijkheden 

Daarom kiezen voor duurzaam

Mogelijk lagere energierekening

Met energiebesparende maatregelen kunt u misschien besparen op uw energiekosten.

Beter milieu

Duurzaam wonen is beter voor het milieu. U gebruikt immers veel minder fossiele brandstoffen.

Comfortabeler wonen

Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast.