Energielabel voor uw woning

Wat is een energielabel?

Met een energielabel kunt u zien hoe energiezuinig een woning is. Een energiezuinige woning betekent vaak lagere energiekosten, meer wooncomfort en is beter voor het milieu. Het energielabel wordt uitgedrukt in de klassen A t/m G. Een woning met energielabel A (en hoger) is heel energiezuinig, een woning met energielabel G veel minder. Zeer energiezuinige woningen krijgen een extra aanduiding, bijvoorbeeld energielabel A+.

 

Waarom is een energielabel belangrijk?

 • Als u uw woning gaat verkopen is het verplicht om een definitief energielabel te hebben.
 • Als uw woning een definitief energielabel A (of hoger) heeft, kunt u bij ABN AMRO korting krijgen op hypotheekrente bij de aanvang van een nieuwe rentevastperiode.

Energielabel in 2021

Sinds 1 januari 2021 is het huidige 'Vereenvoudigd Energielabel' vervangen door een nieuw, uitgebreider energielabel. Door deze verandering is ook het tarief en het aanvraagproces van een definitief energielabel gewijzigd.

 • U betaalt voor een definitief energielabel gemiddeld € 190 voor eengezinswoningen en gemiddeld € 100 voor appartementen. In 2020 betaalde u nog rond de € 7,50.
 • De aanvraag gaat niet meer online, maar via een bezoek bij u thuis. U maakt een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur die bij u thuis komt.
 • Verkoopt u uw woning zonder energielabel, dan krijgt u sinds dit jaar direct een boete. De hoogte van deze boete is nog niet bekend, maar de notaris controleert bij overdracht van de woning op de aanwezigheid van het energielabel. 

Bekijk het voorlopige energielabel van uw woning

Elk huis heeft een voorlopig energielabel. De overheid bepaalt dat op basis van bijvoorbeeld de grootte, het type en bouwjaar van het huis. Maar uw daadwerkelijke energielabel kan anders zijn, bijvoorbeeld omdat er energiebesparende maatregelen zijn genomen. Dit wordt een definitief energielabel genoemd. U bekijkt eenvoudig bij Milieu Centraal wat uw huidige energielabel is en tot wanneer uw energielabel geldig is.

Energielabel

Een definitief energielabel aanvragen

U maakt uw energielabel zelf definitief door bij de Rijksoverheid aan te geven welke energiebesparende maatregelen er zijn aangebracht in uw woning. Bij verkoop van uw woning is een energielabel verplicht. U ontvangt het definitieve energielabel dan van de verkoper van de woning. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Daarna wordt uw energielabel weer omgezet naar een voorlopig energielabel.

In 3 stappen uw energielabel

icoon
icoon
icoon
icoon

1. Check of vraag aan

Ga naar energielabelvoorwoningen.nl , check uw huidige energielabel of vraag een nieuwe aan.
icoon

2. Voer uw gegevens in

Welke energiezuinige maatregelen zijn er genomen? Voeg bewijs toe als koopakte, foto’s en facturen.
icoon

3. Kijk in uw mailbox

Binnen enkele werkdagen krijgt u uw definitief energielabel. We vragen deze op bij de overheid. U hoeft niets te doen.

Het belang van een energielabel

 1. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl . en log in met uw DigiD.
 2. Controleer de gegevens van uw woning en pas deze eventueel aan.
 3. Voeg eventueel bewijs toe aan het online woningdossier.
 4. Selecteer een erkend deskundige die het bewijs gaat controleren.
 5. Verstuur uw gegevens.
 6. U ontvangt uw energielabel van de erkend deskundige per e-mail.

Tip: u kunt elke erkend deskundige kiezen. U kunt gewoon de goedkoopste kiezen. Ze leveren dezelfde service.

Koopt u een woning met een definitief energielabel A? Dan krijgt u bij ABN AMRO duurzaamheidskorting op uw hypotheekrente. Zo profiteert u elke maand van financieel voordeel op uw hypotheekkosten. U hoeft uw definitieve energielabel A niet zelf bij ons aan te leveren. We controleren het label van uw woning automatisch bij de Rijksoverheid. Heeft u een ABN AMRO hypotheek en een woning met definitief energielabel A? Uw korting wordt dan automatisch verwerkt bij renteherziening. U ontvangt deze korting de gehele rentevaste periode.

Meer over onze duurzaamheidskorting

Wilt u graag uw woning energiezuiniger maken en zo uw energielabel verbeteren? Bijvoorbeeld met zonnepanelen of isolatie? Bekijk direct wat u mogelijk kunt besparen en wat de subsidiemogelijkheden zijn in een persoonlijk stappenplan

Financiering van duurzame maatregelen
Als u uw woning energiezuiniger wilt maken, dan is het gebruik van spaargeld vaak het voordeligst. En het levert u vaak meer op dan de rente op uw spaarrekening. U kunt ook geld lenen met een hypotheek of een persoonlijke lening. We denken graag met u mee.

Bekijk uw financieringsmogelijkheden 

Daarom kiezen voor duurzaam

Mogelijk lagere energierekening

Met energiebesparende maatregelen kunt u misschien besparen op uw energiekosten.

Beter milieu

Duurzaam wonen is beter voor het milieu. U gebruikt immers veel minder fossiele brandstoffen.

Prettiger wonen

Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast.