Naar de navigatie Naar de inhoud

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wat is NHG?

Als u een huis koopt, kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG houdt in dat bij het afsluiten van een hypotheek de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg staat voor de lening. Voor 2019 is de kostengrens € 290.000. Dit is de maximale koopsom van een woning die u met NHG kunt financieren. Investeert u in energiebesparende voorzieningen? Bijvoorbeeld vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dan is de maximale kostengrens € 307.400 in 2019.

Nationale Hypotheek Garantie

De voordelen van NHG

 • U betaalt een lagere hypotheekrente. Uw voordeel kan oplopen tot wel 0,50%.

 • De kosten voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie zijn fiscaal aftrekbaar. Dit is de borgtochtprovisie van 0,9% van de nieuwe hypotheek. In 2018 was dit 1%.

 • Sluit u een hypotheek af met NHG? Dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomsten en uitgaven. De adviseur toetst uw hypotheekaanvraag aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

 • Met NHG heeft u een vangnet. Bijvoorbeeld als u uw woning verkoopt met een verlies. Ook als uw baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden, kan NHG met u meedenken bij het vinden van een oplossing. 

 • U kunt een hypotheek afsluiten met NHG voor de aankoop van een nieuwbouw woning, een bestaande woningen, maar ook voor een renovatie of verbouwing van uw woning.

Nationale Hypotheek Garantie

Overnemen van restschuld

Veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Zo kunt u, als u gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos wordt, misschien uw maandbedrag voor uw hypotheek niet meer betalen. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan heeft u een vangnet. U bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing zodat u uw maandbedrag weer kunt betalen. NHG denkt met u mee en kijkt samen met ABN AMRO of en hoe uw hypotheek weer betaalbaar kan worden. Mogelijk kunt u hierdoor uw woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop van uw woning uiteindelijk toch de enige optie? En is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.

NHG in 2019

Sinds 1 januari 2019 gelden nieuwe voorwaarden en normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat sommige regels bij het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn veranderd ten opzichte van 2018. Lees hieronder meer over wat er is gewijzigd.

Nationale Hypotheek Garantie

Verruiming NHG bovengrens

Sinds 1 januari 2019 is de maximale kostengrens bij bestaande woningen en nieuwbouwwoningen € 290.000. Wanneer u investeert in energiebesparende voorzieningen is de maximale kostengrens en hypotheek € 307.400 (106% van de marktwaarde van de woning). Voorbeelden van deze voorzieningen zijn een HR Ketel of spouwmuurisolatie. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

Borgtochtprovisie

De borgtochtprovisie is in 2019 verlaagd van 1% van de lening (2018) naar 0,9% van de lening.

Inkomensverklaring ondernemer

Bent u (ten minste 1 jaar) zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen? Dan kan een door NHG geselecteerde onafhankelijke rekenexpert het toetsinkomen voor u vaststellen. Op basis daarvan berekenen we uw maximale hypotheek. Kies uit de volgende rekenexperts: 
 1. Raadhuys (Den Haag) 
 2. Pentrax (Nijmegen) 
 3. Overviewz (Barneveld). 
 4. Zakelijk Inkomen (Nieuwegein) – vanaf 1 februari 2019 
U kunt ook uw toetsinkomen laten bepalen door ABN AMRO. 
 

Specificatie Energie Bespaar Budget (EBB)

Wilt u investeren in energiebesparende voorzieningen? Als u gebruik maakt van het Energie Bespaar Budget hoeft u in bepaalde gevallen vooraf geen specificatie van de kosten meer te overleggen.

Perspectiefverklaring

Bent u een flexwerker en heeft u een perspectiefverklaring? Dan moet u ook een werkgeversverklaring inleveren als u een hypotheek aanvraagt. Als u een perspectiefverklaring en een werkgeversverklaring inlevert, dan zijn deze documenten 6 maanden geldig. Heeft u geen perspectiefverklaring? Dan is de werkgeversverklaring 3 maanden geldig.

Energiezuinige woning

Koopt u een nul-op-de-meter woning? Of laat u uw nul-op-de-meter woning opnieuw financieren? Dan kunt u een bedrag tot € 25.000 optellen bij de maximale hypotheek die u op basis van uw inkomen kunt krijgen. Eerst gold dit alleen voor de koop van de woning. Nu ook voor de herfinanciering. 

Wat zijn de kosten van NHG?

Kosten NHG

U betaalt in 2019 eenmalig 0,9% van het bedrag dat u leent voor de aankoop van uw woning. Dat betekent dat u in 2019 voor een lening van € 200.000 voor financiering met Nationale Hypotheek Garantie € 1.800 betaalt . Deze kosten betaalt u via de geldverstrekker zodra u de hypotheek afsluit. De betaling regelt de notaris.

Nationale Hypotheek Garantie

Kosten NHG aftrekbaar

De kosten die u maakt om een hypotheek met NHG te krijgen, kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting.

Maximale hypotheek met NHG

Bereken zelf via onze tool hoeveel u maximaal kunt lenen met NHG. Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan ziet u dat direct onder 'Uw persoonlijke berekening'.

Voorwaarden NHG

U komt in aanmerking voor NHG als u voldoet aan de voorwaarden. Gaat u verbouwen? Dan zijn de voorwaarden anders dan bij de aankoop van een woning.

Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer NHG?

Belangrijke voorwaarden voor NHG zijn onder andere:

 • Het totale bedrag voor de aankoop van de woning of bij oversluiten van uw hypotheek mag niet hoger zijn dan € 290.000. 

 • Maximaal 50% van uw lening mag aflossingsvrij zijn.

 • De looptijd van een hypotheek met NHG is maximaal 30 jaar.

Nationale Hypotheek Garantie

Maximale kostengrens woning

In 2019 kunt u voor een huis tot € 290.000 een hypotheek met NHG krijgen. Dit bedrag noemen we de kostengrens en is gebaseerd op de gemiddelde prijs voor een woning in Nederland. Dat betekent dat de koopsom van uw woning plus eventuele verbouwingskosten niet hoger mag zijn dan € 290.000. Investeert u in energiebesparende voorzieningen voor uw woning? Dan is de maximale kostengrens € 307.400. 

U gaat verbouwen

Wilt u de kwaliteit van uw huidige woning verbeteren en wilt u hiervoor extra lenen? Het is mogelijk om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. De hele hypotheek mag in totaal niet hoger zijn dan € 290.000. Als u investeert in energiebesparende voorzieningen voor uw woning, dan kunt u (onder voorwaarden) € 307.400 lenen. Het bedrag dat u wilt besteden aan energiebesparende voorzieningen wordt in een bouwdepot gestort. In 2019 hoeft u in bepaalde situaties geen specificatie van de voorzieningen en de bijbehorende kosten meer aan te leveren. U declareert wel de nota’s van de  voorzieningen die u treft. 

Onder kwaliteitsverbetering valt herstel van achterstallig onderhoud, verbetering of uitbreiding van de woning. Bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken.

De kosten voor kwaliteitsverbetering moeten blijken uit een taxatierapport, een bouwkundig rapport of een door uzelf opgemaakte specificatie.


Hypotheek met NHG aanvragen

Werkgeversverklaring NHG

Als u een hypotheek met NHG wilt afsluiten, heeft u een werkgeversverklaring of Inkomensbepaling Loondienst of Inkomensverklaring (als u ondernemer bent) nodig. Uw hypotheekadviseur wijst u hier ook op tijdens een oriëntatiegesprek voor hypotheekadvies.

Nationale Hypotheek Garantie

Gratis oriëntatiegesprek

Wilt u in gesprek over uw mogelijkheden voor een hypotheek met NHG? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vul het afspraakformulier in en een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.