Naar de navigatie Naar de inhoud

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wat is NHG?

Als u een huis koopt, kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG houdt in dat bij het afsluiten van een hypotheek de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg staat voor de lening. Voor 2018 is de kostengrens € 265.000,-. Dit is de maximale koopsom van een woning die u met NHG kunt financieren. Investeert u in energiebesparende voorzieningen? Bijvoorbeeld vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dan is de maximale kostengrens € 280.900,-.

Nationale Hypotheek Garantie

De voordelen van NHG

  • U betaalt een lagere hypotheekrente. Uw voordeel kan oplopen tot wel 0,55%.

  • De kosten voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie zijn fiscaal aftrekbaar. Dit is de borgtochtprovisie van 1% van de nieuwe hypotheek. 

  • Sluit u een hypotheek af met NHG? Dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomsten en uitgaven. De adviseur toetst uw hypotheekaanvraag aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

  • Met NHG heeft u een vangnet. Bijvoorbeeld als u uw woning verkoopt met een verlies. Ook als uw baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden, kan NHG met u meedenken bij het vinden van een oplossing. 

  • U kunt een hypotheek afsluiten met NHG voor de aankoop van een nieuwbouw woning, een bestaande woningen, maar ook voor een renovatie of verbouwing van uw woning.

Nationale Hypotheek Garantie

Overnemen van restschuld

Veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Zo kunt u, als u gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos wordt, misschien uw maandbedrag voor uw hypotheek niet meer betalen. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan heeft u een vangnet. U bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing zodat u uw maandbedrag weer kunt betalen. NHG denkt met u mee en kijkt samen met ABN AMRO of en hoe uw hypotheek weer betaalbaar kan worden. Mogelijk kunt u hierdoor uw woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop van uw woning uiteindelijk toch de enige optie? En is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.

NHG in 2018

Sinds 1 januari 2018 gelden nieuwe voorwaarden en normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat sommige regels bij het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn veranderd ten opzichte van 2017. Lees hieronder meer over wat er is gewijzigd.

Nationale Hypotheek Garantie

Verruiming NHG bovengrens

Sinds 1 januari 2018 is de maximale kostengrens bij bestaande en nieuwbouw € 265.000,-. Wanneer er sprake is van energiebesparende voorzieningen is de maximale kostengrens en hypotheek € 280.900,- (106% van de marktwaarde van de woning). Voorbeelden van deze voorzieningen zijn een HR Ketel of spouwmuurisolatie. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

Verplichting overlijdensrisicoverzekering vervalt

Sinds 1 januari 2018 is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht. Voorheen moest u zo'n verzekering afsluiten voor de periode dat uw lening met NHG hoger was dan 80% van de waarde van uw woning. Door deze wijziging kunt u ook een hypotheek afsluiten als u geen overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. Bijvoorbeeld om medische redenen. Heeft u een hypotheek met NHG afgesloten voor 1 januari 2018? Dan geldt deze wijziging niet voor u. 

Oversluiten bestaande lening

In 2018 kunt u een hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG. De lening moet dan uiteraard wel aan de voorwaarden voor NHG voldoen. Ook kunt u uw bestaande hypotheek met NHG oversluiten naar een andere geldverstrekker.

NHG en restschuldfinanciering

De hypotheekrenteaftrek voor het financieren van restschulden vervalt. Verkoopt u dus in 2018 uw woning met een restschuld? Dan kunt u de hypotheekrente over de lening voor deze restschuld niet meer aftrekken van uw inkomen voor de belasting. U kunt wel nog steeds een restschuldfinanciering aanvragen met NHG.

Wat zijn de kosten van NHG?

Kosten NHG

U betaalt eenmalig 1,0% van het bedrag dat u leent voor de aankoop van uw woning. Dat betekent dat u voor een lening van € 200.000,- voor financiering met Nationale Hypotheek Garantie € 2.000,- betaalt . Deze kosten betaalt u via de geldverstrekker zodra u de hypotheek afsluit. De betaling regelt de notaris.

Nationale Hypotheek Garantie

Kosten NHG aftrekbaar

De kosten die u maakt om een hypotheek met NHG te krijgen, kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting.

Maximale hypotheek met NHG

Bereken zelf via onze tool hoeveel u maximaal kunt lenen met NHG. Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan ziet u dat direct onder 'Uw persoonlijke berekening'.

Voorwaarden NHG

U komt in aanmerking voor NHG als u voldoet aan de voorwaarden. Gaat u verbouwen? Dan zijn de voorwaarden anders dan bij de aankoop van een woning.

Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer NHG?

De belangrijkste voorwaarden voor NHG zijn:

  • Het totale bedrag voor de aankoop van de woning of bij oversluiten van uw hypotheek mag niet hoger zijn dan € 265.000,-. 

  • Maximaal 50% van uw lening mag aflossingsvrij zijn.

  • De looptijd van een hypotheek met NHG is maximaal 30 jaar.

Nationale Hypotheek Garantie

Maximale kostengrens woning

In 2018 kunt u voor een huis tot € 265.000 een hypotheek met NHG krijgen. Dit bedrag noemen we de kostengrens en is gebaseerd op de gemiddelde prijs voor een woning in Nederland. Dat betekent dat de koopsom van uw woning plus eventuele verbouwingskosten niet hoger mag zijn dan € 265.000. Investeert u in energiebesparende voorzieningen voor uw woning? Dan is de maximale kostengrens € 280.900. 

U gaat verbouwen

Wilt u de kwaliteit van uw huidige woning verbeteren en wilt u hiervoor extra lenen? Het is mogelijk om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. De hele hypotheek mag in totaal niet hoger zijn dan € 265.000. Als u investeert in energiebesparende voorzieningen voor uw woning, dan kunt u (onder voorwaarden) € 280.900 lenen. Het bedrag dat u wilt besteden aan energiebesparende voorzieningen wordt in een bouwdepot gestort. 

Onder kwaliteitsverbetering valt herstel van achterstallig onderhoud, verbetering of uitbreiding van de woning. Bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken.

De kosten voor kwaliteitsverbetering moeten blijken uit een taxatierapport, een bouwkundig rapport of een door uzelf opgemaakte specificatie.


Hypotheek met NHG aanvragen

Werkgeversverklaring NHG

Als u een hypotheek met NHG wilt afsluiten, heeft u een werkgeversverklaring nodig. Uw hypotheekadviseur wijst u hier ook op tijdens een oriëntatiegesprek voor hypotheekadvies.

Nationale Hypotheek Garantie

Gratis oriëntatiegesprek

Wilt u in gesprek over uw mogelijkheden voor een hypotheek met NHG? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vul het afspraakformulier in en een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.