Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een hypotheek met NHG

Wat is NHG?

Als u een huis koopt, kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij het afsluiten van een hypotheek staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dan borg voor de hypotheeklening. Daardoor loopt u minder risico én betaalt u een lagere hypotheekrente.

1 januari 2020 gaat de maximale kostengrens omhoog van € 290.000 naar € 310.000. Daardoor wordt een woning met NHG bereikbaar tot een maximale koopsom tot € 310.000.

 

De voordelen van NHG

De voordelen van NHG

 • U betaalt een lagere hypotheekrente, tot wel 0,50% lager dan voor een hypotheek zonder NHG.
 • De kosten voor een hypotheek met NHG kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting.
 • Sluit u een hypotheek af met NHG? Dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomsten en uitgaven. De hypotheekadviseur toetst namelijk uw hypotheekaanvraag aan de normen voor verantwoorde hypotheekverstrekking van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).
 • Met NHG heeft u zekerheid. Bijvoorbeeld als u uw woning met verlies verkoopt. Ook als u uw baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden, kan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen met u meedenken bij het vinden van een oplossing.
 • U kunt een hypotheek afsluiten met NHG voor de aankoop van een nieuwbouw woning, een bestaande woning, maar ook voor een renovatie of verbouwing van uw woning.
 

NHG in 2020

Voorwaarden en normen Nationale Hypotheek Garantie in 2020

Sinds een aantal jaar is de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen. De afgelopen jaren is de kostengrens omhoog gegaan, en in 2020 wordt deze wederom verhoogd Daardoor komen meer mensen in aanmerking voor een hypotheek met NHG dan voorgaande jaren. Ook zijn er sinds 1 januari 2020 wijzigingen in de voorwaarden en normen.

 • NHG kostengrens
  In 2020 is de maximale kostengrens voor een hypotheek met NHG bij bestaande bouw en nieuwbouw € 310.000.

 • Energiebesparende voorzieningen
 • Als u energiebesparende maatregelen wilt financieren, dan kan dat voor maximaal 6% bovenop de marktwaarde van uw woning.
  Voor 2020 betekent dat, dat u maximaal € 18.600 extra kunt lenen voor energiebesparende voorzieningen, waardoor u een hypotheek met NHG kunt afsluiten voor maximaal € 328.600.
   
 • Borgtochtprovisie gaat omlaag
  Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaalt u borgtochtprovisie.
  In 2020 is dit 0,7% van de hypotheeksom.
   
 • Oversluiten bestaande hypotheek
  Zowel dit jaar als in 2020 kunt u een hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG. De hypotheeklening moet dan wel voldoen aan de voorwaarden voor NHG.
 

De kosten van NHG

Wat kost Nationale Hypotheek Garantie?

U betaalt bij het afsluiten 0,7% van het bedrag dat u leent voor de aankoop van uw woning. Dat betekent dat u voor een lening van € 200.000 voor financiering met Nationale Hypotheek Garantie € 1.400 betaalt. Deze kosten betaalt u via de geldverstrekker zodra u de hypotheek afsluit. De betaling regelt de notaris.

Wat is de maximale hypotheek met NHG?

Bereken zelf via onze tool hoeveel u maximaal kunt lenen met NHG. Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan ziet u dat direct onder 'Uw persoonlijke berekening'.

 

NHG en restschuld

Overnemen en kwijtschelden van restschuld

Komt u in de situatie dat u het maandbedrag van uw hypotheek niet meer kunt betalen? Bijvoorbeeld doordat u gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Met een hypotheek met NHG heeft u dan een vangnet. U bent uiteraard zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing zodat u uw maandbedrag weer kunt betalen. NHG denkt echter met u mee en kijkt samen met ABN AMRO of en hoe uw hypotheek weer betaalbaar kan worden. Blijkt verkoop van uw woning uiteindelijk toch de enige optie? En is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden óf meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

De voorwaarden van NHG

U komt in aanmerking voor NHG als u voldoet aan de voorwaarden. Gaat u verbouwen? Dan zijn de voorwaarden anders dan bij de aankoop van een woning.
In 2020 zijn de belangrijkste voorwaarden voor NHG:

 • Het totale bedrag voor de aankoop van de woning of bij oversluiten van uw hypotheek mag niet hoger zijn dan € 310.000
 • Maximaal 50% van uw lening mag aflossingsvrij zijn.
 • De looptijd van een hypotheek met NHG is maximaal 30 jaar
 • U kunt een hypotheek zonder NHG niet oversluiten naar een hypotheek met NHG als de waarde van uw woning meer is dan de kostengrens.
  Dus is uw huis meer waard dan € 310.000, dan kunt u niet oversluiten naar NHG, ook al is uw hypotheek lager dan € 310.000.

In 2020 kunt u voor een huis tot € 310.000 een hypotheek met NHG afsluiten. Dit bedrag noemen we de kostengrens en is gebaseerd op de gemiddelde prijs voor een woning in Nederland. Dat betekent dat de koopsom van uw woning plus eventuele verbouwingskosten niet hoger mag zijn dan € 310.000. Investeert u in energiebesparende voorzieningen voor uw woning? Dan is de maximale kostengrens € 328.600 (106% van de marktwaarde van de woning).

Wilt u de kwaliteit van uw huidige woning verbeteren en wilt u hiervoor extra lenen? Het is mogelijk om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Hieraan zijn voorwaarden verbonden.

De hele hypotheek mag in 2020 in totaal niet hoger zijn dan € 310.000. Als u investeert in energiebesparende voorzieningen voor uw woning, dan kunt u (onder voorwaarden) € 328.600 lenen. Het bedrag dat u wilt besteden aan energiebesparende voorzieningen wordt in een bouwdepot gestort.

Onder kwaliteitsverbetering valt herstel van achterstallig onderhoud, verbetering of uitbreiding van de woning. Bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken. De kosten voor kwaliteitsverbetering moeten blijken uit een taxatierapport, eventueel een bouwkundig rapport en/of een door uzelf opgemaakte specificatie.

 

Hypotheek met NHG aanvragen

Werkgeversverklaring NHG

Als u in loondienst bent en een hypotheek met NHG wilt afsluiten, heeft u een werkgeversverklaring nodig. Uw hypotheekadviseur zal u dat ook vertellen tijdens een oriëntatiegesprek voor hypotheekadvies.

Gratis hypotheekgesprek

Wilt u in gesprek over uw mogelijkheden voor een hypotheek met NHG? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vul het afspraakformulier in en een adviseur belt u op om een afspraak te maken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2019

Snel, deskundig en flexibel. ABN AMRO heeft maar liefst 2 Gouden Lotus Awards gewonnen.

Beste voorwaarden 2019

MoneyView heeft onze hypotheekvoorwaarden bekroond met 5 sterren.

Hypotheek zelf aanpassen

Hypotheekrente aanpassen of extra aflossen? U doet het makkelijk zelf in Mijn Hypotheek.