Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een hypotheek met NHG

Wat is NHG?

Als u een huis koopt, kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij het afsluiten van een hypotheek staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dan borg voor de hypotheeklening. Daardoor loopt u minder risico én betaalt u een lagere hypotheekrente. In 2019 kunt u een hypotheek met NHG afsluiten voor een woning met een maximale kostengrens van € 290.000.

De voordelen van NHG

 • U betaalt een lagere hypotheekrente, tot wel 0,50% lager dan voor een hypotheek zonder NHG.
 • De kosten voor een hypotheek met NHG kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting.
 • Sluit u een hypotheek af met NHG? Dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomsten en uitgaven. De hypotheekadviseur toetst namelijk uw hypotheekaanvraag aan de normen voor verantwoorde hypotheekverstrekking van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).
 • Met NHG heeft u  zekerheid. Bijvoorbeeld als u uw woning met verlies verkoopt. Ook als u uw baan verliest, arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden, kan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen met u meedenken bij het vinden van een oplossing. 
 • U kunt een hypotheek afsluiten met NHG voor de aankoop van een nieuwbouw woning, een bestaande woning, maar ook voor een renovatie of verbouwing van uw woning.
 

NHG in 2019

Voorwaarden en normen voor Nationale Hypotheek Garantie in 2019

Bekijk de onderstaande voorwaarden en normen voor Nationale Hypotheek Garantie voor 2019. Sinds een aantal jaar is de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen. Voor dit jaar is daardoor de kostengrens nog verder omhoog gegaan. Dit jaar komen hierdoor meer mensen in aanmerking voor een hypotheek met NHG bij de aankoop van een nieuwe woning en bij het oversluiten van een bestaande hypotheek.

 • NHG kostengrens
  In 2019 is de maximale kostengrens voor een hypotheek met NHG bij bestaande bouw en nieuwbouw € 290.000.

 • Energiebesparende voorzieningen
  Voor energiebesparende maatregelen gaat de kostengrens nog verder omhoog, naar € 307.400. Dat betekent dat u in 2019 maximaal € 17.400 extra kunt lenen voor  energiebesparende voorzieningen (dat is maximaal 6% bovenop de marktwaarde van uw woning), als  u deze meefinanciert met uw hypotheek met NHG.

 • Borgtochtprovisie gaat omlaag
  Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaalt u borgtochtprovisie. In 2019 gaat deze omlaag met 0,1% naar 0,9% van de hypotheeksom.

 • Oversluiten bestaande hypotheek
  Ook in 2019 kunt u een hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG. De hypotheeklening moet dan wel aan de voorwaarden voor NHG voldoen.
 

De kosten van NHG

Wat kost Nationale Hypotheek Garantie?

U betaalt bij het afsluiten 0,9% van het bedrag dat u leent voor de aankoop van uw woning. Dat betekent dat u voor een lening van € 200.000 voor financiering met Nationale Hypotheek Garantie € 1.800 betaalt. Deze kosten betaalt u via de geldverstrekker zodra u de hypotheek afsluit. De betaling regelt de notaris.

Wat is de maximale hypotheek met NHG?

Bereken zelf via onze tool hoeveel u maximaal kunt lenen met NHG. Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan ziet u dat direct onder 'Uw persoonlijke berekening'.

 

NHG en restschuld

Overnemen en kwijtschelden van restschuld

Komt u in de situatie dat u het maandbedrag van uw hypotheek niet meer kunt betalen? Bijvoorbeeld doordat u gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Met een hypotheek met NHG heeft u dan een vangnet. U bent uiteraard zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing zodat u uw maandbedrag weer kunt betalen. NHG denkt echter met u mee en kijkt samen met ABN AMRO of en hoe uw hypotheek weer betaalbaar kan worden. Blijkt verkoop van uw woning uiteindelijk toch de enige optie? En is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden óf meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

De voorwaarden van NHG

U komt in aanmerking voor NHG als u voldoet aan de voorwaarden. Gaat u verbouwen? Dan zijn de voorwaarden anders dan bij de aankoop van een woning.
In 2019 zijn de belangrijkste voorwaarden voor NHG:

 • Het totale bedrag voor de aankoop van de woning of bij oversluiten van uw hypotheek mag niet hoger zijn dan € 290.000
 • Maximaal 50% van uw lening mag aflossingsvrij zijn.
 • De looptijd van een hypotheek met NHG is maximaal 30 jaar.

In 2019 kunt u voor een huis tot € 290.000 een hypotheek met NHG afsluiten. Dit bedrag noemen we de kostengrens en is gebaseerd op de gemiddelde prijs voor een woning in Nederland. Dat betekent dat de koopsom van uw woning plus eventuele verbouwingskosten niet hoger mag zijn dan € 290.000. Investeert u in energiebesparende voorzieningen voor uw woning? Dan is de maximale kostengrens € 307.400 (106% van de marktwaarde van de woning).

Wilt u de kwaliteit van uw huidige woning verbeteren en wilt u hiervoor extra lenen? Het is mogelijk om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. De hele hypotheek mag in totaal niet hoger zijn dan € 290.000. Als u investeert in energiebesparende voorzieningen voor uw woning, dan kunt u (onder voorwaarden) € 307.400 lenen. Het bedrag dat u wilt besteden aan energiebesparende voorzieningen wordt in een bouwdepot gestort. 

Onder kwaliteitsverbetering valt herstel van achterstallig onderhoud, verbetering of uitbreiding van de woning. Bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken. De kosten voor kwaliteitsverbetering moeten blijken uit een taxatierapport, eventueel een bouwkundig rapport en/of  een door uzelf opgemaakte specificatie.

 

Hypotheek met NHG aanvragen

Werkgeversverklaring NHG

Als u in loondienst bent en een hypotheek met NHG wilt afsluiten, heeft u een werkgeversverklaring nodig. Uw hypotheekadviseur zal u dat ook vertellen tijdens een oriëntatiegesprek voor hypotheekadvies.

Gratis hypotheekgesprek

Wilt u in gesprek over uw mogelijkheden voor een hypotheek met NHG? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vul het afspraakformulier in en een adviseur belt u op om een afspraak te maken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Afspraak zelf inplannen

Plan online zelf een afspraak in : soms nog dezelfde dag.

Hypotheekgesprek vanuit huis

Binnen 24 uur, ook 's avonds of in het weekend, met beeldbankieren.

Scherpe hypotheekrentes

Bekijk onze scherpe hypotheekrentetarieven.