Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een hypotheek met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Bijvoorbeeld als u uw hypotheek niet meer kunt betalen door: echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met een hypotheek met NHG zorgt Stichting Waarborgfonds Eigen Woning ervoor dat ABN AMRO het niet-afgeloste bedrag terugkrijgt. Zo blijft u dus niet met een restschuld zitten.

 

Wat is het maximale NHG bedrag?

Vanaf 1 januari 2021 is het maximale bedrag wat u kunt lenen met NHG verhoogd naar € 325.000,- . Dat betekent dat de koopsom van uw woning plus eventuele verbouwingskosten niet hoger mag zijn dan € 325.000,- . Investeert u in energiebesparende voorzieningen voor uw woning? Dan is de maximale kostengrens € 344.500 (106% van de marktwaarde van de woning).

 

Wat zijn de voordelen van NHG?

 • U betaalt een lagere hypotheekrente
 • De kosten kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting.
 • Uw hypotheekaanvraag wordt getoetst aan de normen voor verantwoorde hypotheekverstrekking van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).
 • Met NHG heeft u meer zekerheid.
 

NHG hypotheek en uw overlijdensrisicoverzekering

Heeft u een hypotheek met NHG? Dan bent u vanaf 1 januari 2020 niet meer verplicht om een (verpande) overlijdensrisicoverzekering te hebben. U heeft dan een paar mogelijkheden: uw verzekering stopzetten, aanpassen, of gewoon laten doorlopen. 

Meer over een hypotheek met NHG

U kunt een hypotheek aanvragen met NHG als u voldoet aan de voorwaarden. Gaat u verbouwen? Dan zijn de voorwaarden anders dan bij de aankoop van een woning.
In 2021 zijn de belangrijkste voorwaarden voor NHG:

 • Het totale bedrag voor de aankoop van de woning of bij oversluiten van uw hypotheek mag niet hoger zijn dan  € 325.000,-
 • Maximaal 50% van uw lening mag aflossingsvrij zijn
 • De looptijd van een hypotheek met NHG is maximaal 30 jaar
 • U kunt een hypotheek zonder NHG niet oversluiten naar een hypotheek met NHG als de waarde van uw woning meer is dan de kostengrens 
  Dus is uw huis meer waard dan € 325.000,- , dan kunt u niet oversluiten naar NHG, ook al is uw hypotheek lager dan  € 325.000,-
 • U kunt een hypotheek afsluiten met NHG voor de aankoop van een nieuwbouw woning, een bestaande woning, maar ook voor een renovatie of verbouwing van uw woning.
 • Als u in loondienst bent en een hypotheek met NHG wilt afsluiten, heeft u een werkgeversverklaring nodig.

U betaalt bij het afsluiten 0,7% van het bedrag dat u leent voor de aankoop van uw woning. Dat betekent dat u voor een lening van € 200.000 voor financiering met Nationale Hypotheek Garantie € 1.400 betaalt. Deze kosten betaalt u via de geldverstrekker zodra u de hypotheek afsluit. De betaling regelt de notaris.

Wilt u de kwaliteit van uw huidige woning verbeteren en wilt u hiervoor extra lenen? Het is mogelijk om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Hieraan zijn voorwaarden verbonden.

De hele hypotheek mag in 2021 in totaal niet hoger zijn dan € 325.000,- . Als u investeert in energiebesparende voorzieningen voor uw woning, dan kunt u (onder voorwaarden) € 344.500 lenen. Het bedrag dat u wilt besteden aan energiebesparende voorzieningen wordt in een bouwdepot gestort.

Onder kwaliteitsverbetering valt herstel van achterstallig onderhoud, verbetering of uitbreiding van de woning. Bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken. De kosten voor kwaliteitsverbetering moeten blijken uit een taxatierapport, eventueel een bouwkundig rapport en/of een door uzelf opgemaakte specificatie.

 

Hypotheek met NHG aanvragen

Hypotheek aanvragen of oversluiten?

Wilt u in gesprek over uw mogelijkheden voor een hypotheek met NHG? Of wilt u uw hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG? De hypotheeklening moet dan wel voldoen aan de voorwaarden voor NHG . Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vul het afspraakformulier in en een adviseur belt u op om een afspraak te maken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.