Huis kopen

Stap voor stap naar een koophuis

Huis kopen? Zo bereidt u zich goed voor

Wilt u een huis kopen? Van het oriënteren tot aan de verhuizing, u leest op deze pagina wat er allemaal bij komt kijken. Maar of u nu een bestaand huis of nieuwbouw wilt kopen of wilt bouwen op een kavel; u wilt eerst weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Bereken makkelijk zelf uw maximale hypotheek en maandbedrag. Zo weet u in welke prijsklasse u kunt gaan zoeken én hoeveel u dat gaat kosten.

image not availabale

Gratis oriëntatiegesprek als u voor het eerst een huis gaat kopen

Als u voor het eerst een huis wilt kopen of nadenkt over een andere koopwoning, heeft u vast veel vragen. Over een hypotheek, bijkomende kosten en bieden op een huis bijvoorbeeld. Lees wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een woning. Heeft u daarna nog vragen of wilt u advies? Vraag dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Bepaal uw budget voor een koophuis

Maandlasten berekenen

Als u een huis koopt, wilt u niet alleen weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen, maar ook hoeveel u per maand gaat betalen aan hypotheekrente en aflossing. Het maandbedrag hangt o.a. af van uw hypotheekvorm en kan tijdens de looptijd door aflossing of rentewijziging veranderen.

Met of zonder NHG?

Als u een huis koopt tot € 290.000, kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat houdt in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen een vangnet is bij bijvoorbeeld veranderingen in uw financiële situatie. Ook krijgt u een lagere hypotheekrente.

Hypotheek voor zzp'ers

Bent u pas 1 jaar zzp'er? Ook dan kunt u bij ons een hypotheek aanvragen. Bekijk de uitlegvideo over een hypotheek afsluiten als zzp'er en zie hoe wij uw zzp-inkomen berekenen en wat u nodig heeft voor het eerste gratis hypotheekgesprek.

Bijkomende kosten

Naast de verkoopprijs van een woning betaalt u ook bijkomende kosten. Bij een bestaand huis zit dat voor een deel in de kosten koper, maar bij nieuwbouw betaalt u bijvoorbeeld geen taxatiekosten en overdrachtsbelasting.

Hypotheek en studieschuld

Heeft u nog een studieschuld? Dan kunt u vaak wel een hypotheek afsluiten, alleen is uw maximale hypotheek lager. Een percentage van uw oorspronkelijke studieschuld wordt  namelijk afgetrokken van het bedrag dat u maximaal elke maand aan uw hypotheek kunt betalen.

Eigen geld nodig?

Sinds 2018 kunt u nog 100% van de waarde van uw koophuis lenen. Daardoor kunt u de bijkomende kosten niet meer meefinancieren in uw hypotheek, zoals de kosten koper, overdrachtsbelasting en notariskosten. Heeft u niet genoeg spaargeld? Uw ouders mogen u een bedrag belastingvrij schenken.

icoon

Op zoek naar een huis

Woning zoeken

U weet nu hoeveel hypotheek u kunt krijgen en in welke prijsklasse u kunt gaan zoeken. Wilt u een appartement of eengezinswoning? En in de stad of in een randgemeente? En hoe belangrijk is duurzaamheid voor u? Bekijk het aanbod van koophuizen op funda.nl of jaap.nl. Of zet een zoekopdracht uit bij een NVM makelaar.

Huis bezichtigen en een bod doen

Als u een woning bekijkt, is het soms lastig om dat objectief te doen en u niet te laten afleiden door de mooie ligging of bijzondere buitenkant van het huis. Gebruik de checklist voor het bekijken van een huis en lees de tips voor bieden op een woning. Als uw bod is geaccepteerd, is het tijd voor het voorlopig koopcontract.

Garagebox of parkeerplek kopen

In het centrum van een stad koopt u vaak een garagebox of parkeerplek bij uw woning, omdat parkeren lastig kan zijn. De kosten daarvan kunt u vaak wel meefinancieren in uw hypotheek. Bespreek dit met een hypotheekadviseur.

Tips voor het kopen van een huis

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Huis laten taxeren

Hypotheek afsluiten met of zonder advies?

Gratis oriëntatiegesprek

Het eerste oriëntatiegesprek over uw hypotheekmogelijkheden is gratis. U hoort wat uw financiële mogelijkheden zijn en een hypotheekadviseur legt aan u uit welke hypotheekvormen er zijn en uit welke hypotheekrentes u kunt kiezen. Daarna weet u of u ook nog hypotheekadvies nodig heeft.

Hypotheekadvies

Tijdens het volgende gesprek, het adviesgesprek, gaan we dieper in op uw situatie van nu en later. U krijgt dan uitgebreid advies over uw hypotheek. Zodra u persoonlijk advies krijgt, betaalt u advieskosten. U krijgt dan ook een adviesrapport.

Hypotheek zonder advies

Weet u veel over hypotheken? Dan kunt u bij ons in sommige gevallen uw hypotheek afsluiten of aanpassen zonder advies. Dat scheelt u in de kosten. U doet dan wel een verplichte kennis- en ervaringstoets.

image not availabale

Hypotheekgesprek via computer, tablet of smartphone

Op zoek naar een nieuw huis en een hypotheekgesprek nodig? Een videogesprek over een nieuwe hypotheek of het aanpassen van uw bestaande hypotheek kan via Beeldbankieren al binnen 24 uur. Gewoon vanuit uw eigen huis, ook ’s avonds en in het weekend.
En net als een hypotheekgesprek op kantoor, is een oriëntatiegesprek gratis en vrijblijvend.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Afspraak zelf inplannen

Plan online zelf een afspraak in : soms nog dezelfde dag.

Hypotheekgesprek vanuit huis

Binnen 24 uur, ook 's avonds of in het weekend, met beeldbankieren.

Scherpe hypotheekrentes

Bekijk onze scherpe hypotheekrentetarieven.

Bewaar uw maximale hypotheekberekening

Maximale hypotheek berekenen

Bereken in 2 minuten

Zie direct uw maandbedrag

Plan meteen een afspraak in