Naar de navigatie Naar de inhoud

Huis kopen

Uw eerste koophuis of een volgende woning

Wilt u voor het eerst een huis kopen of denkt u over een andere koopwoning? U heeft vast een hoop vragen. Gelukkig zijn er ook genoeg antwoorden. Vanaf uw zoektocht naar een huis en een hypotheek, tot het moment dat u de sleutel in handen heeft. Lees wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een woning. Heeft u daarna nog vragen of wilt u advies? Vraag dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Uw eerste koophuis

Als u voor het eerst een huis wilt kopen, komt er veel op u af. Waar begin ik? Is dit wel hét moment om een huis te kopen? En wat voor hypotheek en welke hypotheekrente moet ik kiezen? Dat lijkt veel en ingewikkeld, maar dat valt ontzettend mee. Zeker met ons stappenplan, houdt u het voor uzelf overzichtelijk.

Stap voor stap een huis kopen

Stel bekijkt een huis dat ze graag willen kopen

Een huis kopen is een grote stap. Daar komt heel wat bij kijken. Ons stappenplan geeft u inzicht in wat u kunt verwachten.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

U wilt een huis kopen en u bent zich aan het oriënteren. Kiest u voor een bestaand huis met originele details of wilt u liever een nieuwbouwwoning? Naast de kosten, zijn er nog meer verschillen. Zo financiert u een nieuwbouwwoning voor een deel uit een bouwdepot. Bestaande bouw en nieuwbouw hebben allebei voor- en nadelen.

Huis kopen of huren?

Twijfelt u nog tussen een huur- of een koopwoning? Voor u definitief kiest, is het belangrijk dat u alles op een rij zet. Inkomen, wel of geen partner, kinderen, toekomstplannen: ze zijn allemaal van invloed op de keuze voor een huur- of koophuis. Wij hebben de voor- en nadelen voor u op een rij gezet.

Garagebox of parkeerplek kopen?

In grote steden koopt u vaak een garagebox of parkeerplek bij uw woning, omdat parkeren in de binnenstad lastig kan zijn. De kosten daarvan kunt u onder voorwaarden vaak wel meefinancieren in uw hypotheek. Vergeet de gekochte garagebox of parkeerplek niet te verzekeren. Soms dekt de opstalverzekering voor uw woonhuis dit. Dit kunt u nalezen in de polisvoorwaarden.

Hypotheek en de kosten van een koophuis

Weet u al hoe u de aankoop van uw woning gaat financieren? Dat kan met gedeeltelijk eigen geld, een schenking of een lening bij uw ouders. Maar het meest gebruikelijk is dat u bij de bank geld leent in de vorm van een hypotheek. Als u weet hoeveel hypotheek u kunt krijgen, kunt u nóg gerichter op zoek naar een droomhuis. Als u op zoek gaat naar een koophuis, wilt u natuurlijk eerst weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Dan weet u tenminste in welke prijsklasse u kunt zoeken. Naast uw maximale hypotheek, is het ook belangrijk om te weten met welke kosten u verder nog te maken krijgt. Behalve de aankoopprijs van de woning, betaalt u onder andere ook de kosten koper, notariskosten en vaak advieskosten voor uw hypotheek.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Man en vrouw berekenen hun maximale hypotheek

Huizen kijken is altijd leuk. Nog leuker is het als u weet dat u het huis ook echt kunt kopen. Wilt u weten hoeveel u kunt lenen en wat u dan elke maand bruto én netto betaalt? Bereken zelf eenvoudig online uw maximale hypotheek.

Met welke kosten moet u rekening houden bij het kopen van een huis?

Man en vrouw lopen over een bouwterrein en bespreken de kosten van een nieuwbouwwoning

Voordat u de knoop doorhakt, wilt u natuurlijk weten hoeveel het kopen van een huis u precies kost. U betaalt naast de koopsom namelijk ook nog bijkomende kosten. Maar bij nieuwbouw betaalt u bijvoorbeeld geen taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Bereken zelf hoeveel het u precies kost.

Hypotheek én eigen geld nodig?

Sinds 2015 kunt u elk jaar minder lenen voor uw woning. Was het in 2014 nog 104% van de waarde van uw koophuis, vanaf 2018 is dat 100%. Dat betekent dat u een aantal kosten niet meer kunt meefinancieren in uw hypotheek. Bijvoorbeeld uw kosten koper, overdrachtsbelasting en notariskosten. En wat denkt u van de inrichting of verbouwing? Die kosten betaalt u ook zelf. Naast de hypotheek, heeft u dus ook geld nodig om de bijkomende kosten voor de aankoop van uw eerste koophuis te betalen. Heeft u niet genoeg spaargeld? Uw ouders mogen u een bedrag belastingvrij schenken.

NHG

Als u een huis koopt tot € 265.000,-, kunt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG houdt in dat als u een hypotheek afsluit, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg staat voor de lening. Als u bij de verkoop van uw woning een restschuld overhoudt en u uw hypotheek niet kunt aflossen, neemt de NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld van u over. Zo leent u veilig. Ook krijgt u korting op uw hypotheekrente. Deze kan oplopen tot wel 0,55%, waardoor u honderden euro's per jaar kunt besparen. Bereken uw maximale hypotheek met NHG en lees meer over NHG.

Hypotheek en studieschuld

U wilt graag een huis kopen, maar u heeft nog een studieschuld die u moet terugbetalen? In veel gevallen is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten, ook al heeft u nog een studieschuld. Alleen is het bedrag dat u aan hypotheek krijgt, lager. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek, wordt namelijk een percentage van uw oorspronkelijke studieschuld afgetrokken van het bedrag dat u maximaal elke maand aan uw hypotheek kunt betalen.

Belastingvoordeel voor een starterslening

Belastingvoordeel

De starterslening, waarbij in de eerste 3 jaar geen hypotheek hoeft te worden afgelost, wordt aangepast. Er komt nu een combinatielening: een hypotheek en een extra lening. Uit die extra lening wordt de verplichte aflossing betaald. De rente over deze extra lening kunt u niet aftrekken van uw inkomsten voor de belasting, de rente over de starterslening wel.

Hypotheek voor zzp'ers

Bent u pas 1 jaar zzp'er? En kunt u dus maar 1 jaar omzet aan ons doorgeven? Ook dan kunt u bij ons een hypotheek aanvragen. Bekijk de uitlegvideo over een hypotheek afsluiten als zzp'er. Bekijk hoe wij uw zzp-inkomen berekenen en wat u nodig heeft voor het eerste gratis oriëntatiegesprek voor een hypotheek.

Een energiezuinige woning kopen

Een energiezuinig huis kan u veel voordeel opleveren. U draagt bij aan een beter milieu en u bespaart energiekosten. Koopt u een (nieuwbouw)woning met energielabel A of hoger? Dan kunt u tot € 9000,- extra lenen boven op uw maximale hypotheekbedrag. Hoeveel u extra kunt lenen hangt af van uw persoonlijke situatie.

Uw woning energiezuiniger maken

Zonnepanelen, vloerisolatie of dubbel glas. Misschien kunt u het verduurzamen van uw woning meefinancieren in uw hypotheek. Op onze duurzaam wonen pagina vindt u meer informatie. Doe meteen de Energie Bespaarcheck en zie wat het energiezuiniger maken van uw huis u kan opleveren.

Volgend huis kopen

U heeft al een koopwoning en u bent toe aan een ander huis? Dat is het misschien mogelijk om ook uw hypotheekvoorwaarden mee te verhuizen. Dat is bijvoorbeeld gunstig als u nu een lage rente of gunstige (fiscale) voorwaarden heeft. Of het verstandig is om uw hypotheek mee te nemen, hangt af van de voorwaarden van uw huidige hypotheek. Heeft u bijvoorbeeld overwaarde of heeft u een overbruggingslening nodig? Als het in uw geval niet zo gunstig is om te verhuizen, kan een verbouwing ook een goede manier zijn om fijner te wonen.

Is de actuele rente lager?

Man en vrouw lopen over een bouwterrein en bekijken de voortgang van hun volgende koophuis

U hoeft uw hypotheek natuurlijk niet mee te nemen. Gaat u verhuizen en is de rente op dat moment lager? Dan kan het gunstiger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten en te profiteren van de lagere rente.

Is uw hypotheekrente lager?

Is uw hypotheekrente lager dan de actuele hypotheekrente op het moment dat u verhuist? Dan wilt u waarschijnlijk uw lagere rente meenemen. Let wel, dit percentage geldt voor de resterende looptijd van de rentevaste periode van uw oude hypotheek.

Restschuld of overwaarde

Heeft u een restschuld omdat de waarde van uw huidige woning lager is dan uw hypotheek? Of heeft u juist overwaarde omdat bijvoorbeeld uw huis meer waard is geworden?

Overbruggingslening

Al een nieuw huis gezien, maar uw oude huis nog niet verkocht? Dan is een overbruggingslening misschien wat voor u. Daarmee gebruikt u alvast uw overwaarde. En u heeft 2 jaar de tijd om uw oude woning te verkopen.

Beheer zelf uw hypotheek

Man en vrouw beheren zelf hun hypotheek in Internet Bankieren

Heeft u al een hypotheek bij ABN AMRO? Bekijk dan het hypotheekbedrag en de hypotheekrente binnen Internet Bankieren en de mogelijkheden om extra af te lossen en uw rente aan te passen.

Verhuizen of verbouwen?

Bent u tevreden met de ligging van uw huis, maar wilt u meer ruimte? Als u dan ook nog weinig of geen overwaarde op uw huidige woning heeft en met een restschuld blijft zitten, is verbouwen misschien een betere optie om uw woongenot te vergroten. Zet uw woonwensen en de kosten op een rij en lees meer over de voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen.

Hypotheek en hypotheekadvies

Het kiezen van de juiste hypotheek is een belangrijk proces. Het is daarom goed om te weten welke hypotheekvormen en bijbehorende rente er zijn. Bereid u alvast goed voor. Als u eenmaal een hypotheek wilt afsluiten, maak dan gratis en vrijblijvend een eerste oriëntatiegesprek. Daarna beslist u zelf of u de hypotheek met of zonder ons advies afsluit.

Hypotheekvormen en rentes

Als u geld wilt lenen voor een aankoop van een huis, kiest u eerst een hypotheek. ABN AMRO heeft 2 soorten hypotheken: de Budget en de Woning Hypotheek. De manier waarop u de lening terugbetaalt is de hypotheekvorm. U kunt kiezen uit 1 van de 3 volgende hypotheekvormen:

  • Annuïteiten Hypotheek: u betaalt elke maand hypotheekrente en u betaalt een deel terug. Het bruto maandbedrag blijft gelijk. Uw netto maandlasten nemen toe en het belastingvoordeel wordt kleiner
  • Lineaire Hypotheek: u betaalt elke maand hypotheekrente en  u betaalt een gelijk deel terug. Het maandbedrag wordt steeds lager en uw belastingvoordeel wordt kleiner.
  • Aflossingsvrije Hypotheek: u betaalt elke maand alleen hypotheekrente. U betaalt pas terug aan het eind van de looptijd. Uw maandbedrag blijft gelijk.

Daarnaast kunt u onder bepaalde voorwaarden een hypotheekvorm meeverhuizen vanuit uw huidige hypotheek. 

Een adviseur kan u helpen om een hypotheekvorm te kiezen die bij u past. Daarna kiest u welke rente het beste bij u past.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank, tenzij u op eigen initiatief een aflossing doet. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.
Een hypotheekvorm waarbij uw maandbedrag steeds lager wordt. U betaalt een vast bedrag per maand om uw lening terug te betalen. Omdat uw schuld minder wordt, gaat u een lager bedrag aan rente betalen. Aan het einde van de looptijd is uw lening terugbetaald.
Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Hypotheek afsluiten met advies

Stel krijgt hypotheekadvies van een ABN AMRO adviseur op een bankkantoor

Wilt u graag hypotheekadvies? Dat kan bij ons op veel manieren: op kantoor, telefonisch of via beeldbankieren. 7 dagen per week, dus ook op zondag! Bekijk ook alvast welke documenten u nodig heeft tijdens uw hypotheekgesprek. Zoals een loonstrookje of een werkgeversverklaring. Of upload de documenten alvast.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Wilt u advies over een hypotheek? En vindt u het prettiger om het aanbod van verschillende hypotheekaanbieders naast elkaar te leggen? Praat dan eens met een intermediair. Lees meer over wat een onafhankelijk adviseur voor u kan doen. U vindt hier ook een overzicht met intermediairs bij u in de buurt.

Hypotheek afsluiten zonder advies

Weet u zelf genoeg over hypotheken? Voor een aantal hypotheekvormen kunt u ook zonder advies een hypotheek afsluiten of aanpassen. U zoekt dan zelf de informatie over de producten en de mogelijkheden. Ook bepaalt u zelf welke hypotheek u wilt afsluiten of hoe u uw bestaande hypotheek wilt wijzigen. Zorg ervoor dat u zich goed informeert. En denk ook na over eventuele risico's in de toekomst.

Hypotheekadvies in gebarentaal

Bent u doof of slechthorend en wilt u hypotheekadvies? Dat is nu mogelijk in Nederlandse Gebarentaal (NGT) via beeldbankieren. Handig, gewoon thuis of waar het u het beste uitkomt, zonder extra kosten. Lees meer over hoe dat werkt, bekijk het filmpje met uitleg en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Handig bij verhuizen en verkopen

Bij uw zoektocht naar een koophuis komen onze tips voor kopers en verkopers, onze Huizenkijker app en de Taxatieservice goed van pas. En koopt of verkoopt u een huis met of zonder makelaar? Lees wat een makelaar voor u kunt doen.

Woning zoeken

Bent u eruit dat u een huis wilt kopen en weet u hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Dan kan de zoektocht naar een huis beginnen. Wordt het een appartement of eengezinswoning? En zoekt u een huis in de stad of gaat u liever naar een randgemeente? U vindt het aanbod van huizen die te koop staan op websites als funda.nl of jaap.nl. Maar als u een zoekopdracht uitzet bij een NVM makelaar, weet u zeker dat u als eerste op de hoogte bent van de woningen die nieuw in de verkoop gaan.

Wat doet een makelaar?

Schakelt u een makelaar in als u een huis wilt kopen of regelt u het allemaal zelf? En bij de verkoop van uw woning, is een makelaar dan handig? Lees de voor- en nadelen van het inschakelen van een aan- of verkoopmakelaar.

Huis bezichtigen

Speurneus gaat huis inspecteren

Gaat u een woning bezichtigen? Dan is de gratis Huizenkijker app erg handig voor u. Lees ook de tips voor kopers bij het bekijken van huizen en waar u aan moet denken als u wilt bieden op een woning.

Huis laten taxeren

Als u een hypotheek afsluit heeft een waardebepaling nodig. Dit kan zijn een taxatierapport of Calcasa waarderapport.

(Voorlopig) koopcontract

U heeft een bod gedaan op een woning en u bent eruit met de verkoper? Dan is het tijd voor het ondertekenen van de koopovereenkomst, ook wel het 'voorlopig koopcontract' genoemd. Lees verder over de 3 dagen bedenktijd, hoe u nog onder het koopcontract uit kunt komen en wat ontbindende voorwaarden zijn.

Hoe kom ik achter de financiële geschiedenis van een huis?

Bij het kadaster is online informatie verkrijgbaar over de aan- of verkoopprijs van een woning. Ook de geschiedenis van de WOZ-waarde van een woning is interessant. Daaraan ziet u hoeveel het huis waard was en is volgens de gemeente. Uw aankoopmakelaar kan de financiële geschiedenis van een huis voor u opzoeken, maar u kunt dat ook zelf online doen.

Huis verkopen

Wilt u uw huis verkopen? Met onze tips is de kans groot dat het lukt. De tips zijn natuurlijk ook handig tijdens een Open Huizen Dag.

Goed verzekerd?

Stel op de bank

Zijn uw verzekeringen na het kopen van uw eerste koophuis of na een verhuizing nog toereikend en is de dekking nog voldoende? Check regelmatig uw verzekeringen.

Nog meer weten over hypotheken?

Alles wat u verder nog moet weten over hypotheken, bekijkt u in onze gratis gidsen 'Eerste koopwoning' en 'Nieuwbouw' én in ons webinar. Zo bepaalt u of dit het moment is voor u om uw eerste huis te kopen. Lees ook meer over de huizenmarkt in de woningmarktmonitor en over de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Download de gratis gidsen

Lees in onze gratis gids 'Uw eerste koopwoning' wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een woning. Bent u op zoek naar een nieuwbouwwoning? Download of vraag dan de gratis gids ‘Nieuwbouwwoning’ aan.

Hypotheken-abc

Een hypotheek afsluiten is best ingewikkeld. U krijgt veel informatie. De hypotheektermen zijn soms niet helemaal duidelijk. Een handig hulpmiddel is het 'hypotheken-abc'. Daarin vindt u een duidelijke uitleg van alle hypotheekbegrippen.

Woningmarktmonitor en ontwikkeling hypotheekrente

Hoe is de ontwikkeling op de woningmarkt: worden er meer of minder huizen verkocht, en stijgen of dalen de huizenprijzen? En hoe zit het met de hypotheekrente? Blijft deze voorlopig nog steeds zo laag? Lees het in de woningmarktmonitor en bekijk de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.