Restschuld

Restschuld en uw hypotheek

Uw huis 'onder water', wat nu?

Is de hypotheek op uw woning hoger dan de waarde van uw woning? Dan heeft u bij verkoop van uw woning misschien een restschuld. Zolang u geen problemen heeft om het maandbedrag van uw hypotheek te betalen, is er niets aan de hand. Pas als u uw huis wilt verkopen, kan dit een probleem geven.

 

Hoe ontstaat een restschuld?

Een restschuld kan ontstaan als:

  • U meer heeft geleend voor uw woning dan uw woning waard is 
  • De waarde van uw woning is gedaald
  • U een aflossingsvrije hypotheek heeft en onvoldoende heeft afgelost of gespaard om de hypotheek aan het eind van de looptijd terug te betalen.
  • U beleggingen heeft die gekoppeld zijn aan uw hypotheek, die niet genoeg waard zijn om uw hypotheek mee af te betalen.

Verkopen met een restschuld

Wilt u uw woning verkopen, maar verwacht u dat er een restschuld overblijft? Dan heeft u toestemming nodig van ABN AMRO. Neem daarom op tijd contact met ons op. We bespreken met u welke mogelijkheden er zijn om uw woning met restschuld te kunnen verkopen en hoe u uw restschuld kunt terugbetalen. Dit kan een vervelende situatie helpen te voorkomen. 

 

Toch verhuizen met een restschuld

Vaak kunt u toch verhuizen met een restschuld. Met een restschuldfinanciering kunt u soms het bedrag lenen dat u aan restschuld heeft. Lees meer over onze restschuldfinanciering. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? In een aantal situaties valt de restschuld onder de borgstelling van NHG.

Restschuld en extra aflossen

Als u extra aflost, wordt uw hypotheek lager en het risico op een restschuld kleiner. U kunt het verschil tussen uw hypotheek en de WOZ-waarde van uw woning terugbetalen zonder dat u daarvoor een vergoeding hoeft te betalen. Hoeveel u daarnaast extra kunt aflossen zonder een vergoeding te betalen, vindt u in uw hypotheekvoorwaarden. Extra aflossen is niet altijd de beste oplossing. Bekijk eerst of het voor u verstandig is.

Uw hypotheekvorm veranderen

Soms is een andere hypotheekvorm een oplossing om het risico op een restschuld te verkleinen. U kunt uw hypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een annuïtaire of lineaire vorm. Zo weet u zeker dat u elk maand een gedeelte van uw hypotheek terugbetaalt.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk de 5 voordelen.