Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

oudere man en vrouw achter laptop

Restschuld en uw hypotheek

Uw huis 'onder water', wat nu?

Is de hypotheek op uw woning hoger dan de waarde van uw woning? Dan heeft u bij verkoop van uw woning misschien een restschuld. Zolang u geen problemen heeft om het maandbedrag van uw hypotheek te betalen, is er niets aan de hand. Pas als u uw huis wilt verkopen, kan dit een probleem geven.

 

Hoe ontstaat een restschuld?

Een restschuld kan ontstaan als:

  • U meer heeft geleend voor uw woning dan uw woning waard is 
  • De waarde van uw woning is gedaald
  • U een aflossingsvrije hypotheek heeft en onvoldoende heeft afgelost of gespaard om de hypotheek aan het eind van de looptijd terug te betalen.
  • U beleggingen heeft die gekoppeld zijn aan uw hypotheek, die niet genoeg waard zijn om uw hypotheek mee af te betalen.

Verkopen met een restschuld

Wilt u uw woning verkopen, maar verwacht u dat er een restschuld overblijft? Dan heeft u toestemming nodig van ABN AMRO. Neem daarom op tijd contact met ons op. We bespreken met u welke mogelijkheden er zijn om uw woning met restschuld te kunnen verkopen en hoe u uw restschuld kunt terugbetalen. Dit kan een vervelende situatie helpen te voorkomen. 

 

Toch verhuizen met een restschuld

Vaak kunt u toch verhuizen met een restschuld. Met een restschuldfinanciering kunt u soms het bedrag lenen dat u aan restschuld heeft. Lees meer over onze restschuldfinanciering. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? In een aantal situaties valt de restschuld onder de borgstelling van NHG.

Restschuld en extra aflossen

Als u extra aflost, wordt uw hypotheek lager en het risico op een restschuld kleiner. U kunt het verschil tussen uw hypotheek en de WOZ-waarde van uw woning terugbetalen zonder dat u daarvoor een vergoeding hoeft te betalen. Hoeveel u daarnaast extra kunt aflossen zonder een vergoeding te betalen, vindt u in uw hypotheekvoorwaarden. Extra aflossen is niet altijd de beste oplossing. Bekijk eerst of het voor u verstandig is.

Uw hypotheekvorm veranderen

Soms is een andere hypotheekvorm een oplossing om het risico op een restschuld te verkleinen. U kunt uw hypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een annuïtaire of lineaire vorm. Zo weet u zeker dat u elk maand een gedeelte van uw hypotheek terugbetaalt.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.