WOZ-waarde van uw woning

WOZ-waarde van uw woning

Wat betekent WOZ?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Als u een koopwoning heeft, ontvangt u in januari of februari een zogenaamde ‘WOZ-beschikking’ van uw gemeente. In de WOZ-beschikking staat hoeveel uw woning volgens de gemeente waard is: de WOZ-waarde. De regels rond de WOZ zijn vastgelegd in de Wet WOZ.

 

Dit wilt u weten over de WOZ-waarde

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van uw woning. Hiervoor bezoekt ze per straat of buurt 1 of een aantal woningen en kijkt ze naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in uw straat of buurt. Met een computermodel vergelijkt de gemeente de gegevens van de verschillende huizen met elkaar. De gemeente kijkt dan bijvoorbeeld naar het aantal vierkante meters vloeroppervlak en de inhoud van de woning.

Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt?

De WOZ-waarde van uw huis wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belastingen u moet betalen.

  • De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing te berekenen.
  • De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om het eigenwoningforfait, eventuele schenkbelasting en erfbelasting te berekenen.
  • De waterschappen gebruiken de WOZ-waarde om de 'watersysteemheffing' te bepalen.

In de beschikking van de gemeente staat wat de marktwaarde van uw woning is. Deze is bepaald op basis van een taxatie van uw huis of een vergelijkbaar onderpand. De waardepeildatum is 1 januari van het voorgaande jaar. De marktwaarde van uw woning kan inmiddels gestegen of gedaald zijn. 

WOZ-waarde gestegen? Betaal misschien minder hypotheekrente

Is de WOZ-waarde van uw woning gestegen? Dan kan uw hypotheek in een lagere tariefklasse vallen en betaalt u misschien minder hypotheekrente.

Check of de WOZ-waarde klopt

Omdat de gemeente niet naar elk huis kijkt, kan de WOZ-waarde van uw woning verkeerd zijn ingeschat. Als de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, betaalt u misschien te veel aan belastingen. Een te lage WOZ-waarde kan een nadeel zijn als u uw woning wilt verkopen. Controleer daarom goed of de WOZ-waarde klopt. Dit kan op verschillende manieren:

  • Via het online WOZ-waardeloket kunt u kosteloos WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen en zo toetsen of de WOZ-waarde die u heeft ontvangen klopt.
  • U kunt bij de gemeente het WOZ taxatieverslag opvragen.
  • Bij het Kadaster kunt u de aankoopprijs of verkoopprijs opvragen van uw woning, of van woningen in een bepaald postcodegebied.
  • Bij Calcasa kunt u een online waarderapport van uw woning opvragen.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning?

Denkt u dat de WOZ-waarde van uw woning niet klopt? Maak dan binnen 6 weken bezwaar bij uw gemeente. In de WOZ-beschikking die u heeft gekregen, staat hoe u dat kunt doen. Zorg ervoor dat u met goede argumenten komt. Hoe beter uw onderbouwing, hoe groter de kans op succes.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2021

ABN AMRO heeft de Gouden Lotus Award gewonnen voor de beste hypotheekverstrekker van 2021. Ontdek ook de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.