WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Als u een koopwoning heeft, ontvangt u in januari of februari een zogenaamde ‘WOZ-beschikking’ van uw gemeente. In de WOZ-beschikking staat hoeveel uw woning volgens de gemeente waard is: de WOZ-waarde. De regels rond de WOZ zijn vastgelegd in de Wet WOZ.
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van uw woning. Hiervoor bezoekt ze per straat of buurt 1 of een aantal woningen en kijkt ze naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in uw straat of buurt. Met een computermodel vergelijkt de gemeente de gegevens van de verschillende huizen met elkaar. De gemeente kijkt dan bijvoorbeeld naar het aantal vierkante meters vloeroppervlak en de inhoud van de woning.
De WOZ-waarde van uw huis wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belastingen u moet betalen.
In de beschikking van de gemeente staat wat de marktwaarde van uw woning is. Deze is bepaald op basis van een taxatie van uw huis of een vergelijkbaar onderpand. De waardepeildatum is 1 januari van het voorgaande jaar. De marktwaarde van uw woning kan inmiddels gestegen of gedaald zijn.
Omdat de gemeente niet naar elk huis kijkt, kan de WOZ-waarde van uw woning verkeerd zijn ingeschat. Als de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, betaalt u misschien te veel aan belastingen. Een te lage WOZ-waarde kan een nadeel zijn als u uw woning wilt verkopen. Controleer daarom goed of de WOZ-waarde klopt. Dit kan op verschillende manieren:
ABN AMRO heeft de Gouden Lotus Award gewonnen voor de beste hypotheekverstrekker van 2021. Ontdek ook de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.
Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.
Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.