Javascript is required

Heb je al nagedacht over jouw nalatenschap?

De beste vertaling van estate planning in het Nederlands is 'nalatenschapsplanning'. Belangrijke vragen zijn dan: wat gebeurt er met jouw vermogen na je overlijden? Wat zijn je wensen? En wat zijn de mogelijkheden en de fiscale gevolgen?

Overgang van vermogen

Bij estate planning gaat het vaak over de onderwerp schenken en erven. Naast de gevolgen bij overlijden staan maatregelen tijdens leven centraal. Denk je aan schenken aan kinderen of aan goede doelen? En denk je aan de financiële gevolgen van het huwelijk of samenwonen? De fiscale gevolgen beperken zich niet alleen tot de schenk- en erfbelasting. Ook de inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting spelen een rol. Het gaat dus om alle aspecten die een rol spelen bij de overgang van vermogen.

Een nieuw terrein: het levenstestament of de notariële volmacht

In de afgelopen jaren heeft zich een nieuwe invalshoek ontwikkeld; het levenstestament. Daarin legt iemand vast wat er moet gebeuren als hij/zij tijdens het leven in de situatie terechtkomt dat hij/zij niet meer zelf kan handelen. Bijvoorbeeld wegens een ziekte als dementie. Wie gaat dan namens die persoon handelen? Wat zijn richtsnoeren waar die persoon zich aan moet houden? In veel gevallen stellen mensen tegenwoordig naast een 'overlijdenstestament' ook een notariële volmacht op.

Estate planning: de zaken planmatig bekijken

Bij het regelen van veel financiële zaken heb je waarschijnlijk al stilgestaan bij de vraag wat de gevolgen zijn van jouw overlijden. Denk aan je hypotheek, je pensioenregeling, mogelijke huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract en mogelijk heb je ook een testament. Als het goed is, is daarbij ook steeds de vraag op tafel gekomen wat de situatie is bij jouw overlijden. Met estate planning benader je het breder. Wat is je familiesituatie, je totale vermogenspositie en wat heb je allemaal geregeld voor de situatie bij overlijden? Stel vervolgens dat je ‘gisteren iets was overkomen’. Hoe pakt het dan allemaal uit? Is dat ook zoals je wilt dat het uitpakt? Vallen er gaten? Hoe kun je die oplossen? Lees ook onze artikelen over het opstellen van een testament voor als je:

Wie kan je helpen met jouw estate planning?

Wie kan je helpen met jouw estate planning? Bij schenken en erven spelen vaak ingewikkelde vraagstukken. Op onze website lees je meer over het levenstestament. En ook over schenken vind je veel informatie, bijvoorbeeld over de uitsluitingsclausule. Hiermee kun je regelen dat jouw schenking of erfenis alleen bij jouw kinderen terechtkomt. Het is verstandig om hiervoor een schenkingsakte te maken. Bekijk ook de voorbeeldaktes voor contant schenken.

Je kunt je zo informeren over de mogelijkheden en mogelijk ben je al geholpen met de hulpmiddelen. Maar dit is niet de planmatige aanpak zoals we hiervoor bedoelden. Daarvoor verwijzen we je naar een specialist. Er zijn tegenwoordig adviseurs die zich hebben gespecialiseerd in estate planning. Voor bijvoorbeeld veel notarissen is dat het geval.

Maar eerst je financiële planning bekijken?

Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in je financiële positie. Dat is natuurlijk altijd goed, maar ook als je met jouw estate planning aan de slag gaat. Stel bijvoorbeeld dat je van plan bent om te gaan schenken. Dan is het verstandig als je een antwoord hebt op onder meer deze vragen:

Deze vragen komen aan de orde bij een financiële planning en minder bij estate planning. Het beste is dan ook om eerst je financiële planning op orde te hebben. Met Financieel Inzicht kunnen wij je hiermee helpen. Je kunt dan goed onderbouwde beslissingen nemen over de vraag of en in welke mate het verstandig is om te schenken.

Aan de slag!

Het is verstandig om je situatie vanuit het perspectief van estate planning te bekijken. Of als je dat al eens hebt gedaan, is het niet tijd voor een update? Bij voorkeur doe je dit met een goed inzicht in je financiële positie. En houd je daarnaast ook je ogen open voor nieuwe ontwikkelingen. Als je onze artikelen hier op Vermogensvragen in de gaten houdt, ben je op dat punt al goed op weg.

Tags

Artikel
Geld voor later
Erven & Nalaten
Testament

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties