Javascript is required

Uitsluitingsclausule

Hoe kun je schenken?
Kennisartikel

Is jouw kind getrouwd in gemeenschap van goederen en gaat hij of zij scheiden? Dan wordt je schenking verdeeld tussen je kind en je schoondochter of -zoon. Wil je dat niet? Maak dan gebruik van een uitsluitingsclausule. 

Wat is een uitsluitingsclausule?

Als je schenkt met een uitsluitingsclausule, bepaal je dat het geld niet in de gemeenschap van goederen valt van jouw kind. Gaat hij of zij scheiden? Dan hoeft je kind het geschonken bedrag niet te delen met je schoondochter of -zoon. Het is niet verplicht, maar wel verstandig om deze uitsluitingsclausule vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Dat voorkomt problemen achteraf.

Uitsluitingsclausule vastleggen in schenkingsovereenkomst

Wil je een uitsluitingsclausule aan de schenking verbinden? Kies er dan voor om dat te vermelden in de omschrijving als je het geld overboekt naar je kind. Het nadeel daarvan is dat je moet bewijzen dat je de clausule hebt gemaakt. Dat kan lastig zijn. Stel daarom zelf een akte vast. We helpen je graag op weg met een paar voorbeelden van een onderhandse schenkingsakte met uitsluitingsclausule.

Uitzonderingen op de uitsluitingsclausule

Bij het opstellen van de schenkingsovereenkomst kun je twee uitzonderingen maken op de uitsluitingsclausule:

  1. Je kunt bepalen dat de clausule niet geldt als het huwelijk van je kind eindigt door het overlijden van een van beiden. Daardoor valt de schenking alsnog onder de eventuele gemeenschap van goederen. Zeker bij een grote schenking kan dat erfbelasting schelen.
  2. Als de schenking consumptief wordt besteed aan bijvoorbeeld een gezinsvakantie, kan de situatie ontstaan dat de partner van jouw kind na een echtscheiding de helft moet terugbetalen. Dit kan onredelijk zijn omdat dit meestal niet de oorspronkelijke bedoeling was van de uitsluitingsclausule.
In het voorbeeld van de onderhandse schenkingsakte met uitsluitingsclausule zijn deze twee uitzonderingen verwerkt.

Huwelijken gesloten na 1 januari 2018

Is je kind getrouwd na 1 januari 2018? Dan vallen schenkingen en erfenissen niet meer onder de wettelijke huwelijksgemeenschap. In de huwelijkse voorwaarden kan zijn bepaald dat schenkingen en erfenissen wel in de huwelijksgemeenschap vallen. De uitsluitingsclausule kan dat voor jouw schenking voorkomen. De uitsluitingsclausule blijft dus ook relevant voor huwelijken die zijn gesloten na 1 januari 2018.

Aandachtspunten voor jouw kind

Jouw kind ontvangt geld met het ‘onzichtbare label’ dat het zijn of haar privévermogen is. Het is verstandig dat je kind dat vermogen goed administreert. Zo blijft duidelijk welk vermogen onder de clausule valt. Ook bij de besteding van het geld kan het verstandig zijn dat je kind en zijn of haar partner afspraken maken. Meer over schenken en schenkingbelasting.

Tags

Kennisartikel
Hoe kun je schenken?

Lees ook

Alles over schenken