Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Samenlevingscontract bij samenwonen

Gaat u samenwonen met uw partner of woont u al samen? Dan delen jullie de woning, inkomsten en eigendommen. In de wet is niets geregeld over samenwonen. Leg daarom in een samenlevingsovereenkomst vast hoe jullie de uitgaven en inkomsten verdelen en van wie de bezittingen zijn.

 

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin u afspraken met uw partner over het samenwonen vastlegt. Het is de meest laagdrempelige vorm naast een geregistreerd partnerschap of trouwen. Met een samenlevingscontract creëert u (financiële) zekerheid, daarom is het iets wat veel stellen later alsnog regelen bij samenwonen

Aan een samenlevingscontract zijn geen wettelijke verplichtingen verbonden. Dat betekent bijvoorbeeld dat jullie niet automatisch elkaars wettelijke erfgenaam zijn. En mochten jullie kinderen krijgen, dan heeft de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De vader moet de kinderen eerst erkennen. 

Wat staat in een samenlevingscontract?

Welke zaken u in een samenlevingscontract vastlegt, bepaalt u zelf. Denk aan het verdelen van de kosten voor de huur of hypotheek, de boodschappen of meubels. Mochten jullie uit elkaar gaan, dan zijn er geen misverstanden over de verdeling van de gezamenlijke financiën en eigendommen. 

In een samenlevingscontract zet u bijvoorbeeld:

  • Hoe jullie de huur- of hypotheekkosten verdelen
  • Hoeveel u beiden heeft bijgedragen aan de verbouwing van uw huis 
  • Wie de gezamenlijke auto krijgt als u elkaar gaat of overlijdt
  • Van wie de huisdieren zijn

Heeft u hulp nodig bij het in kaart brengen van uw gezamenlijke inkomsten en uitgaven? De Samenwonen keuzecalculator helpt u inzicht te krijgen. 

 

Wat is een notarieel samenlevingscontract?

Het is niet verplicht om een samenlevingscontract vast te leggen bij een notaris. U kunt ook samen met uw partner een contract opstellen, ondertekenen en zelf bewaren. Een geruststellend idee als jullie later toch uit elkaar gaan. Zo'n zelfgemaakt contract is ook rechtsgeldig, maar kan natuurlijk wel makkelijker kwijtraken. Een notarieel samenlevingscontract heeft vele voordelen. Dit geeft uzelf en uw partner een goed gevoel.

Voordelen notarieel samenlevingscontract

  • U legt vast welke bezittingen en schulden persoonlijk zijn en welke gezamenlijk.
  • Heeft u of uw partner een koophuis en betaalt de ander mee aan aflossing en onderhoud? Dan kunt u dit vastleggen.
  • Mogelijk fiscaal voordeel bij de belastingaangifte als jullie elkaars fiscaal partners zijn.
  • Jullie kunnen in aanmerking komen voor elkaars partnerpensioen.
  • Notarieel contract is relevant voor de vrijstelling van de erfbelasting en het erfrecht
 

Waarom een testament naast een samenlevingscontract?

Samenwonen is voor het erfrecht niet gelijk aan een huwelijk. Ook niet als u en uw partner al heel lang samenwonen of een samenlevingscontract hebben. Samenwoners moeten altijd een testament maken om erfgenamen van elkaar te worden.

Een testament is in elk geval verstandig als jullie samen kinderen hebben en als u en/of uw partner een huis hebben gekocht.

 

Spar met een adviseur

Wilt u samen met een adviseur kijken wat u in een samenlevingscontract wilt vastleggen? Of waar u rekening mee moet houden bij het opstellen van een testament? Bespreek uw financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.