Wel of geen samenlevingscontract?

Jullie gaan samenwonen en daarmee delen jullie meer dan alleen een leven met elkaar. Ook de woning, de inkomsten en de eigendommen die eerst van de één waren, delen jullie voortaan met elkaar. Wanneer is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen?

 

Waarom een samenlevingscontract?

Met een samenlevingscontract creëren jullie zekerheid. Als jullie zouden gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, wordt voor de wet vastgelegd dat jullie elkaars partner zijn. Met een samenlevingscontract is dat niet zo. Dit contract is puur en alleen voor jullie zelf bestemd: jullie mogen zelf bepalen wat jullie in een samenlevingscontract opnemen. Een samenlevingscontract schept duidelijkheid over wie waar recht op heeft. Dat is vooral handig als jullie uit elkaar gaan of als één van de twee komt te overlijden. Wij hebben de belangrijkste redenen voor een samenlevingscontract op een rij gezet.

 1. Voor het vastleggen van financiële verantwoordelijkheden

  Samenwonen betekent dat jullie ook financiële verantwoordelijkheden met elkaar delen. Ieder brengt zijn eigen inkomsten in, maar de gezamenlijke uitgaven doen jullie voortaan samen. Denk aan de huur of hypotheek, verzekeringen, gemeentelijke belastingen en boodschappen. In een samenlevingscontract leggen jullie vast hoeveel jullie inbrengen voor de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Vaak kiezen samenwonende partners ervoor dat de persoon die het meeste verdient, een relatief hoger bedrag betaalt aan de huishoudpot.

 2. Om jullie rechten zwart op wit te zetten

  • Kopen jullie samen een woning? Dan is het van belang om te weten wie er in het huis mag blijven wonen als jullie relatie eindigt. En welke financiële regeling er is voor degene die vertrekt. 
  • Maak afspraken over (gezamenlijk) spaargeld. Als jullie niets regelen, gaat het spaargeld van degene die overlijdt automatisch naar de wettelijke erfgenamen. 
  • Een samenlevingscontract dekt bij overlijden niet alles. Voor de verdeling van een aantal bezittingen moeten jullie een testament laten opmaken. 
  • Neem in een samenlevingscontract op of jullie willen dat de minst verdienende bij het stuklopen van de relatie partneralimentatie krijgt.
 3. Bij kinderen

  Krijgen jullie gezinsuitbreiding? Dan kun je in een samenlevingscontract vastleggen wie de verzorging, opvoeding en kosten voor zijn of haar rekening neemt in het geval jullie besluiten een punt te zetten achter de relatie. Het is verstandig de afspraken vast te leggen in een testament bij een notaris.

 4. Om het partnerpensioen veilig te stellen

  Als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, heb je als partner automatisch recht op het partnerpensioen. Dit pensioen wordt normaal gesproken uitgekeerd aan een partner als de persoon die het pensioen opbouwt, komt te overlijden. Het kan verstandig zijn het recht op partnerpensioen vast te leggen in een samenlevingscontract. Meld elkaar dan aan als partner bij je pensioenfonds of -verzekeraar. Dan kun je zonder dat je getrouwd bent of geregistreerd partner bent, aanspraak maken op het partnerpensioen.

 5. Voor de belasting

  Met een samenlevingscontract kunnen jullie fiscaal partnerschap aanvragen. Fiscale partners kunnen gezamenlijk aangifte voor de inkomstenbelasting doen en de inkomsten en aftrekposten onderling verdelen. Dat is vooral voordelig als de ene partner in een hogere belastingschijf valt dan de ander. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de hypotheekrente of studiekosten aftrekken, zelfs als de andere partner deze betaalt. Jullie besparen zo meer op belasting. Krijgen jullie samen kinderen? Dan worden jullie automatisch elkaars fiscale partner.

 

Samenlevingscontract opstellen of naar de notaris?

Jullie bepalen zelf welke zaken jullie in een samenlevingscontract willen opnemen. Kijk ook op de website van de  Rijksoverheid om te zien waar jullie nog meer rekening mee kunnen houden. Het is niet zo dat een samenlevingscontract alleen rechtsgeldig is als het door een notaris wordt opgesteld. Een contract dat jullie zelf opmaken en ondertekenen, is ook rechtsgeldig. Er zijn op internet verschillende voorbeelden van samenlevingscontracten te vinden. 

Wel is het zo dat jullie bij een aantal zaken verplicht zijn om de notaris in te schakelen. Dat geldt voor het recht op partnerpensioen, het recht om als partner in de gezamenlijke woning te blijven wonen als de ander overlijdt en als jullie fiscaal partners willen worden voor de inkomstenbelasting.

Kosten samenlevingscontract

Wat jullie voor een samenlevingscontract betalen, verschilt per notaris. Dit is ook afhankelijk van de afspraken die jullie in het contract opnemen.

-

Samenwonen? Bekijk alle tips en artikelen

Jullie gaan samenwonen. Een romantische stap in jullie relatie. Maar ook: veel dingen regelen. Zoals een gezamenlijke rekening bijvoorbeeld. Meer weten over samenwonen en financiën? Bekijk al onze tips en artikelen over samenwonen.