Hoeveel hypotheek kunt u krijgen met uw inkomen?

Samenwonen

Waar moeten jullie allemaal aan denken?

Jullie gaan samenwonen. Een romantische stap in jullie relatie. Samen het huis opnieuw inrichten, maar ook: samen jullie financiën regelen. Wie betaalt wat? Hoe zit het precies met de belastingen? Bekijk de checklist samenwonen!

man en vrouw kijken samen op mobiele telefoon

Gezamenlijke rekening openen

Samen een betaalrekening openen met ieder een eigen betaalpas? Handig voor de boodschappen en het betalen van de huur. En met de gratis spaarrekening sparen jullie ook samen voor iets moois.

Samenwonen en je geldzaken

Samenwonen: wat leg je vast?

Wat leg je vast als je gaat samenwonen? Stel je een samenlevingscontract op? Wat is het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen? Lees welke het beste past bij jullie situatie.

Samenwonen en belastingen

Vanaf het moment dat jullie op hetzelfde adres wonen, zal de Belastingdienst een aantal veranderingen doorvoeren. Wat verandert er en waar houden jullie recht op?

Samenwonen en verzekeringen

Check je verzekeringen. Zeker als jullie dezelfde hebben. Vaak hebben jullie er samen maar één nodig en kun je besparen op de premie. En misschien hebben jullie ook nieuwe verzekeringen nodig.

Samenwonen in de koopwoning van je partner

Maak afspraken met je partner als je gaat samenwonen in zijn of haar koopwoning. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de woning als de relatie uitgaat of als de woningeigenaar overlijdt? En hoe word je mede-eigenaar van de woning?

Samenwonen en partnerpensioen

Samenwoners moeten vaak zelf actie ondernemen om zaken goed te regelen. Het partnerpensioen is daar een voorbeeld van. Dat is best een lastige regeling.

Schenking ontvangen?

Een schenking kan nieuwe mogelijkheden geven. Die droomreis boeken, sparen voor de toekomst of aflossen op je hypotheek- of studieschuld. Maar is de schenking dan bijvoorbeeld ook van je partner als je samenwoont?

ABN AMRO

Wie betaalt wat als je samenwoont?

Als je gaat samenwonen, ga je waarschijnlijk een deel van je geldzaken samen regelen. Welke afspraken maken jullie daarover met elkaar? En wie betaalt wat? Lees de verhalen.

Mobiel Bankieren app

ABN AMRO app

Bankieren met een vingerafdruk. De gezamenlijke rekening en de eigen rekening in één handig overzicht. Zo checken jullie altijd en overal het saldo of maken jullie snel geld over.