Samenwonen

Waar moeten jullie allemaal aan denken?

Jullie gaan samenwonen. Een romantische stap in jullie relatie. Samen het huis opnieuw inrichten, maar ook: samen jullie financiën regelen. Wie betaalt wat? Hoe zit het precies met de belastingen? En willen jullie niets vergeten? Bekijk dan nu de checklist samenwonen!

image not availabale

De blauwe envelop: wat verandert er?

Vanaf het moment dat jullie op hetzelfde adres wonen, zal de Belastingdienst een aantal veranderingen doorvoeren. Wat verandert er en waar houden jullie recht op?

Samenwonen en financiën

Houd een (online) huishoudboekje bij

Een huishoudboekje is nog steeds een goede manier om jullie inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken. En een online huishoudboekje is makkelijk bij te houden.

Wel of geen samenlevingscontract?

Jullie gaan samenwonen en daarmee delen jullie meer dan alleen een leven met elkaar. De vraag die opkomt: is het verstandig om nu een samenlevingscontract op te stellen?

‘Wij sturen elkaar nog steeds Tikkies’

Fleur (33) en Stefan (34) wonen samen met hun twee katten in Utrecht. Ze hebben elkaar 5 jaar geleden ontmoet op het internet. Welke financiële keuzes hebben zij gemaakt?

Ook interessant voor u

Samenwonen & verzekeringen

Vergeet niet jullie verzekeringen te regelen. Zeker als jullie dezelfde verzekeringen hebben.

Samen een huis kopen

Willen jullie samen een huis kopen? Dan willen jullie eerst weten hoeveel hypotheek jullie kunnen krijgen.

Huishoudboekje: de Grip app

Met Grip zien jullie precies waar jullie geld naartoe gaat. Handig huishoudboekje op je telefoon.

image not availabale

Gezamenlijke rekening openen

Samen een betaalrekening openen met ieder een eigen betaalpas? Handig voor de boodschappen en het betalen van de huur. En met de gratis spaarrekening sparen jullie ook samen voor iets moois.

Video: In Samenspraak!

Walter (37) en Jelena (36) zijn iets meer dan een jaar samen en gaan binnenkort samenwonen. Wij legden hen enkele (financiële) keuzes voor. Ze moeten tegelijk antwoord geven. Zijn ze altijd met elkaar eens?

Zijn jullie het al overal met elkaar over eens?

Apps

Apps

Grip

Grip

Willen jullie weten waar jullie geld blijft? Met de Grip-app weten jullie precies waar jullie het aan uitgeven. Zo houden jullie moeiteloos overzicht. Handig!

Mobiel Bankieren app

Mobiel Bankieren app

Bankieren met een vingerafdruk. De gezamenlijke rekening en de eigen rekening in één handig overzicht. Zo checken jullie altijd en overal het saldo of maken jullie snel geld over.