Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw met kleinkind

Veelgestelde vragen over een testament

Een testament is een document waarin u aangeeft wat er na uw overlijden met de erfenis moet gebeuren. We hebben de antwoorden op uw belangrijkste vragen over een testament op een rij gezet.

 

Wie erft als er geen testament is?

In een testament is vastgelegd wie de erfgenamen zijn. Dit zijn meestal de familieleden van de overledene. Maar ook vrienden, kennissen, een goed doel of stichting kunnen aangewezen zijn als erfgenamen. Als er geen testament is, verdeelt de wet erfgenamen in deze 4 groepen:

  1. echtgenoot/geregistreerd partner, kinderen en daarna hun kinderen
  2. ouders, broers en zussen en daarna hun kinderen
  3. grootouders met hun (klein)kinderen; ooms, tantes, neven en nichten
  4. overgrootouders en daarna hun kinderen

Hoe weet ik als nabestaande of er een testament is?

U kunt na een overlijden bij een notaris of bij het Centraal Testamentenregister  opvragen of de overledene een testament had. ABN AMRO kan u om een uittreksel vragen voor het afhandelen van de bankzaken van de overledene. Heeft u al een verklaring van erfrecht van de notaris? Dan is een uittreksel niet nodig.

Is in een testament vastgelegd wie de nalatenschap afhandelt?

In een testament kan een   aangewezen zijn om de erfenis te regelen. Soms is dit een van de erfgenamen, maar het kan ook iemand anders zijn die door de overledene is aangewezen bij het opmaken van het testament. Als er geen executeur is, moeten de erfgenamen samen de erfenis regelen. Het is dan praktischer als zij een persoon een boedelvolmacht geven om de erfenis namens hen af te handelen.

Wat moet ik doen als ik ga scheiden?

Gaat u scheiden en heeft u een testament opgemaakt waarin uw ex-partner voorkomt? Dan is het waarschijnlijk verstandig dit te wijzigen. Het is meestal niet de bedoeling dat een ex-partner na overlijden nog recht krijgt op een deel van de erfenis.

Wat moet ik doen als ik onterfd ben?

Erft u niets van uw ouder of partner omdat in het testament is vastgelegd dat u bent onterfd? Dan kunt u binnen vijf jaar na het overlijden een beroep doen op het wettelijke kindsdeel of uw legitieme portie. De legitieme portie bedraagt de helft van een normaal erfdeel en bestaat uit een vordering op de erfgenamen. De legitieme portie is een ingewikkelde kwestie. Vraag advies aan een notaris als u hiermee te maken krijgt.

Kan ik zelf een testament opstellen?

Wilt u alvast een testament opstellen voor uw eigen nabestaanden? Dan kunt u terecht bij een notaris. Is uw situatie niet zo ingewikkeld? U kunt online een concept testament samenstellen via  doehetzelfnotaris.nl .

Andere suggesties voor u

Welke gevolgen heeft trouwen voor uw vermogen?

Heeft u trouwplannen? Dan is het verstandig om u, naast de leuke dingen, ook te verdiepen in de juridische gevolgen van uw huwelijk. Veel wetten houden bijvoorbeeld rekening met het gegeven of mensen wel of niet zijn getrouwd.

Codicil of testament: wat is het verschil?

Er zijn verschillende manieren om uw nalatenschap te regelen: niets doen: dan geldt automatisch het wettelijk erfrecht, een codicil opstellen of een testament laten opstellen.

Vragen over het onterven van een kind

We krijgen regelmatig vragen over het onterven van een kind. Omdat dit een ingewikkeld onderwerp is, is ons antwoord eigenlijk altijd: 'Bespreek dit met uw notaris'. Om u toch op weg te helpen, geven we u een overzicht van veelgestelde vragen.