Naar de navigatie Naar de inhoud

Een verbouwing financieren

Door een verbouwing kunt u net dat beetje extra leefruimte creëren of uw huis verduurzamen. Hierdoor vergroot u misschien de waarde van uw huis. Wilt u dat ook, maar weet u niet precies hoe u zo'n verbouwing financieel het beste kunt regelen? Lees welke mogelijkheden u heeft. Wilt u meer weten? Vraag dan een adviesgesprek aan.

Verbouwing financieren

Heeft u niet genoeg spaargeld voor een verbouwing? Of wilt u uw spaargeld niet voor uw verbouwing gebruiken? Dan zijn er nog vele andere mogelijkheden. U kunt uw verbouwing binnen uw bestaande hypotheek financieren, uw hypotheek verhogen of een aparte lening afsluiten. En misschien kunt u met een subsidie uw huis verduurzamen? De mogelijkheden op een rij.

Uw hypotheek verhogen

Wilt u uw hypotheek verhogen? Binnen uw hypotheek kunt u tot maximaal 101% van de huidige marktwaarde lenen, of van de taxatiewaarde na de verbouwing. Dit moet u dan dus aantonen met een taxatierapport. Als u uw verbouwing binnen uw hypotheek financiert, stort u uw lening in een bouwdepot.

Een persoonlijke lening

Gebruikt u uw lening om uw koopwoning te verbeteren? Dan heeft u geen onderpand nodig. Onder bepaalde voorwaarden kunt u bovendien de rente aftrekken van uw belastbaar inkomen. Nadeel van een lening is dat u een hogere rente betaalt, waardoor u meestal hogere maandlasten heeft.

Schenking

De eenmalige schenkingsvrijstelling stijgt van € 53.016,- naar € 100.000,-. De ontvanger moet het bedrag besteden aan de eigen woning of aan de aflossing van hypotheek- of restschuld. De leeftijdsgrens voor ontvangers blijft liggen tussen de 18 en 40 jaar. Nieuw is dat er geen sprake hoeft te zijn van een ouder-kindrelatie. En dat de schenking gespreid over 3 jaar mag worden gedaan (2017, 2018 en 2019), in plaats van voorheen in een jaar.

Subsidie

Verandert uw woning na verbouwing in een energiezuinige A++ woning? Dan is er een verruiming van de maximale financiering mogelijk. Bovendien komt u dan misschien in aanmerking voor een subsidie. Bekijk de energiesubsidiewijzer van uw gemeente.

Eigen geld

Het kan heel voordelig zijn om een verbouwing helemaal te financieren met uw eigen (spaar)geld. U heeft dan geen schuld en betaalt geen rente. Gebruik echter niet al uw spaargeld, maar houd een buffer over voor onvoorziene financiële tegenvallers.

Tips om de kosten te beperken

Een verbouwing kan al vrij snel duur worden. Maar gelukkig kunt u op verschillende manieren de kosten beperken. Een overzicht.

Overzicht van tips

  • Krijg een zo goed mogelijk beeld van de kosten, bijvoorbeeld via de prijzenindicator.

  • Vraag meerdere offertes aan om te kunnen vergelijken. 

  • Bekijk of u de verbouwingskosten kunt meefinancieren via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

  • Zet uw afspraken op papier  om onaangename verassingen te voorkomen. Gebruik daarvoor de offertecheck, het modelkluscontract en de verbouwplanner die op www.eigenhuis.nl staan.

  • Informeer naar mogelijke subsidies bij bijvoorbeeld uw gemeente. Kijk voor meer informatie op www.energiesubsidiewijzer.nl.

  • Overleg of uw verbeteringen samen kunt oppakken met de vereniging van eigenaren.

  • Check of vergunning nodig is, voordat u wellicht een boete moet betalen. Doe dat op Omgevingsloket online.

Nationale Hypotheek Garantie

Wilt u een verbouwing financieren?

Wat is in uw geval het beste? Dat hangt onder meer af van de kosten van de verbouwing. Ook belangrijk is of u de investering wilt terugverdienen. Wilt u na het lezen van onze tips nog graag persoonlijk advies van een van onze adviseurs? Maak dan een vrijblijvende afspraak om uw financiële situatie te bespreken.

Maak een afspraak

Wilt u weten wat de financiële mogelijkheden zijn? En wat de daarbij behorende kosten zijn? Maak dan een afspraak met een ABN AMRO-adviseur.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.