Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw geldzaken regelen

Uw geldzaken samen regelen

Als u samenwoont, regelt u waarschijnlijk ook een deel van de geldzaken samen. Het is belangrijk dat u hierover afspraken maakt.

Als u gaat samenwonen, loopt u gegarandeerd tegen bepaalde kosten aan. De meeste samenwonende stellen kiezen er in het begin voor ieder een deel van die kosten te betalen. Een gezamenlijke rekening kan dan als huishoudpot dienen. 

Indeling uitgaven

Als u een overzicht maakt van wat u uitgeeft, is het handig een indeling te maken in:

  • vaste lasten, bijvoorbeeld de huur en verzekeringen

  • huishoudelijke gaven, bijvoorbeeld boodschappen

  • reserveringsuitgaven, bijvoorbeeld meubels, apparatuur of vakantie (hiervoor zet u regelmatig geld opzij) 

U bepaalt natuurlijk samen met uw partner op welke manier u de uitgaven verdeelt. Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hierop stort u beiden een van tevoren afgesproken bedrag.

Maak een buffer

Ook als u tevreden bent met uw huidige financiële situatie, is het toch goed alvast te denken aan mogelijke extra kosten in de toekomst (bijvoorbeeld een nieuw huis kopen of gezinsuitbreiding). Het is dan prettig om wat geld achter de hand te hebben. Bereken vooraf hoeveel u denkt nodig te hebben. Houd daarbij ook rekening met onverwachte uitgaven, bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine, als de oude het heeft begeven. Met de Bufferberekenaar van het Nibud krijgt u advies over de hoogte van uw financiële buffer.

Invloed van samenwonen op belastingen

Als u samenwoont, heeft dit fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld voor het verdelen van bepaalde inkomsten en aftrekposten. Ook voor het krijgen van heffingskortingen.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief