Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

Terugbetalen van het leningdeel

Heeft u tijdens de coronacrisis een tijdelijke betaalstop gehad? Deze tijdelijke betaalstop betaalt u terug via de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. We leggen graag aan u uit wat dat voor u betekent.

 

Wat is Tijdelijke Betaalstop Hypotheek?

Tijdens de betaalstop op uw hypotheek van 3 of 6 maanden, hebben we op uw naam een hypothecair krediet geopend. Vanuit dit hypothecair krediet is uw hypotheekmaandbedrag betaald. Dit krediet zetten we na het einde van de tijdelijke betaalstop om in een leningdeel 'Tijdelijke Betaalstop Hypotheek', of dat hebben we al gedaan. Dit leningdeel gaat u terugbetalen.

 

Terugbetaalperiode van uw Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

De Tijdelijke Betaalstop Hypotheek betaalt u in een periode van 60 maanden (bij een tijdelijke betaalstop van 3 maanden) of 120 maanden (bij een tijdelijke betaalstop van 6 maanden) terug. Eindigt uw langstlopende leningdeel eerder dan uw Tijdelijke Betaalstop Hypotheek? Dan is de looptijd van de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek ook korter. Heeft u aan ons niet laten zien dat u de tijdelijke betaalstop nodig had? Dan betaalt u de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek in 15 maanden terug. We hebben u per brief laten weten in welke periode u terugbetaalt.

Vervroegd terugbetalen van uw Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

U kunt altijd vervroegd afbetalen of extra aflossen op uw Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. U betaalt dan geen vergoeding.

 

Kenmerken en Voorwaarden van uw Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

Kenmerken Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

 • Alleen voor klanten met een tijdelijke betaalstop door de coronacrisis.
 • U betaalt iedere maand een vast bedrag terug.
 • U kunt altijd extra aflossen.
 • Andere wijzigingen zijn niet toegestaan bij de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek.
 • U betaalt in bijna alle gevallen in 15, 60 of 120 maanden terug.
 • We rekenen een vaste rente van 0%. 
 • Verkoopt u de woning? Dan betaalt u de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek in z'n geheel terug.
 • De Tijdelijke Betaalstop Hypotheek heeft mogelijk invloed op uw aangifte inkomstenbelasting. Vraag hiernaar bij een belastingadviseur.

Voorwaarden Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

De voorwaarden van de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek staan in de voorwaarden van de Budget Hypotheek en de Woning Hypotheek van oktober 2020. De voorwaarden van de leningdelen die u al had, zijn niet veranderd.

Veelgestelde vragen Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

Ja, u heeft van ons een betaalpauze gehad omdat u door de coronacrisis in financiële moeilijkheden terecht bent gekomen en daardoor moeite had om uw maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Wij noemen deze betaalpauze een tijdelijke betaalstop.

Tijdens uw tijdelijke betaalstop hebben we geen hypotheekmaandbedrag van uw lopende rekening afgeschreven. In plaats daarvan hebben we een krediet op uw naam geopend, van waaruit uw hypotheekmaandbedrag is betaald. Het hypotheekmaandbedrag bestaat uit de hypotheekrente, de aflossing en eventuele inleg of premies die ABN AMRO Hypotheken bij u afschrijft. Na de tijdelijke betaalstop betaalt u deze maandbedragen in termijnen terug.

U kon de regeling tussen 1 maart en 30 september 2020 aanvragen.

Alle klanten betalen hun tijdelijke betaalstop terug via een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Wanneer u begint met terugbetalen, hangt af van het moment dat uw tijdelijke betaalstop afliep.

 • Liep uw tijdelijke betaalstop uiterlijk 1 september 2020 af? Dan had u vanaf 2 oktober 2020 een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. U bent op 1 november 2020 begonnen met terugbetalen.
 • Liep uw tijdelijke betaalstop af tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2021? Dan heeft u vanaf 1 februari 2021 een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. U betaalt de bijbehorende maandtermijn voor het eerst op 1 maart 2021. 
 • Loopt uw tijdelijke betaalstop af tussen 1 februari 2021 en 1 april 2021? Dan krijgt u op 1 april 2021 een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. U betaalt de bijbehorende maandbedrag voor het eerst op 1 mei 2021. U ontvangt hierover een brief, voordat de eerste afschrijving van de terugbetaling plaatsvindt.

U betaalt uw tijdelijke betaalstop terug via een leningdeel Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Het is technisch niet mogelijk om voor elke klant apart dit leningdeel aan te maken in ons systeem. Daarom zijn er drie momenten waarop klanten die een tijdelijke betaalstop hadden een leningdeel Tijdelijke Betaalstop Hypotheek krijgen (zie hierboven) en gaan terugbetalen. 

De Tijdelijke Betaalstop Hypotheek heeft de hoogte van de drie maandtermijnen van de tijdelijke betaalstop bij elkaar opgeteld (bij verlenging zes), verminderd met de terugbetalingen die u in de tussentijd misschien gedaan heeft. Het terug te betalen bedrag verdelen we over het aantal maanden waarin u gaat terugbetalen. Let op: dit bedrag komt boven op uw bestaande maandlasten. U krijgt vóór de eerste afschrijving bericht over het juiste extra maandbedrag dat u gaat terugbetalen. U kunt de hoogte van het leningdeel 'Tijdelijke Betaalstop Hypotheek' tegen die tijd zien in Internet Bankieren en Mobiel Bankieren.

Het is voor ons niet mogelijk om per klant een terugbetaalperiode aan te geven. U kunt altijd zelf extra terugbetalen op uw leningdeel Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Hierover rekenen we geen vergoeding. Extra terugbetalen gaat op de gebruikelijke manier. Is uw tijdelijke betaalstop afgelopen, maar heeft u nog geen leningdeel Tijdelijke Betaalstop? Dan kunt u extra aflossen door het bedrag dat u wilt terugbetalen over te maken op het gebruikelijke rekeningnummer NL33 ABNA 0432 4081 18. Zet in de omschrijving uw leningnummer en U01. Wilt u eerst het openstaande saldo van uw krediet weten? Dan kunt u na het einde van de tijdelijke betaalstop met ons bellen op 0900 – 9210. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Nee, u betaalt geen extra kosten. Wel heeft u tijdelijk hogere maandlasten vanaf het moment dat u de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek gaat terugbetalen.

Voor uw Tijdelijke Betaalstop Hypotheek betaalt u een vaste rente van 0%. Het maakt daarbij niet uit in welke tariefklasse uw totale lening valt. Door de vaste rente van 0% worden de totale kosten van uw hypotheeklening door uw Tijdelijke Betaalstop Hypotheek niet hoger.

Heeft u (nog steeds of opnieuw) betalingsproblemen? Dan kunt u ons bellen op 0900 – 9210. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Nee, dat kan niet. Heeft u daardoor betalingsproblemen? Dan kunt u ons bellen op 0900 – 9210. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

De terugbetaalperiode hangt af van uw situatie. Heeft u ons geen (juiste) bewijsstukken gestuurd waarmee u aan ons liet zien dat u inderdaad door de coronacrisis een tijdelijke inkomensdaling had en daardoor uw hypotheekmaandlasten tijdelijk niet of moeilijk kon voldoen? Dan betaalt u uw tijdelijke betaalstop in 15 maanden terug. U heeft hierover van ons een brief gehad. Kunt u toch niet in 15 maanden terugbetalen, omdat uw maandlasten dan te hoog worden? Dan kunt u ons bellen op 0900 – 9210. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Het bedrag dat u gaat terugbetalen is het totaalbedrag van uw tijdelijke betaalstop verminderd met de terugbetalingen die u in de tussentijd misschien gedaan heeft. Klopt dit bedrag volgens u niet? Dan kunt u ons bellen op 0900 - 9210. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Duurde uw tijdelijke betaalstop vier maanden of langer en heeft u daardoor een BKR-registratie met code HY-5 code gekregen? Dan hebben we deze registratie na uw tijdelijke betaalstop laten verwijderen. Deze registratie wordt ook niet bewaard door het BKR en blijft dus ook niet in uw dossier staan.

Wij hebben uw tijdelijke betaalstop gemeld bij het BKR met een HY-5 code, daardoor is door uw creditcardmaatschappij uw creditcard geblokkeerd. Direct nadat uw tijdelijke betaalstop is afgelopen, verwijderen we de HY-5-code. Uw geblokkeerde creditcard wordt dan mogelijk niet vanzelf gedeblokkeerd. Voor meer informatie kunt u bij uw creditcardmaatschappij terecht.