Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man aan tafel kijkend naar tablet

Looptijd hypotheek verlengen

Tussentijds of aan het einde van de looptijd

Heeft u een Aflossingsvrije Hypotheek? Dan lost u meestal aan het einde van de looptijd in één keer alles af. Of u bespreekt met ons of uw hypotheek of aflossingsvrije leningdeel verlengd kan worden met maximaal 30 jaar. We helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

 

Wanneer uw hypotheek verlengen?

Een hypotheek eindigt normaal gesproken na 30 jaar. U kunt uw hypotheek mogelijk ook verlengen. U kunt dit op elk willekeurig moment of aan het einde van de looptijd aanvragen.

 • Heeft u een Annuïteiten Hypotheek of een Lineaire Hypotheek?
  Dan betaalt u de hypotheeklening automatisch terug door het bedrag dat u elke maand aan aflossing betaalt. Aan het eind van de looptijd bent u dus van uw hypotheek af en deze hoeft dan ook niet verlengd te worden.

 • Heeft u een Aflossingsvrije Hypotheek?
  Dan betaalt u tijdens de looptijd alleen rente. U moet dan aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld zelf in één keer betalen. Dat kan bijvoorbeeld met eigen (spaar)geld, of met de opbrengst van de verkoop van uw huis. Het is soms ook mogelijk om uw hypotheek eerder te verlengen.

Tussentijds verlengen

Veel mensen verlengen hun hypotheek als ze deze aan het eind van de looptijd (nog) niet helemaal kunnen of willen aflossen. Het kan echter voordelig zijn om uw hypotheek niet pas aan het einde van de looptijd te verlengen, maar dat bijvoorbeeld al 5 of 10 jaar eerder te doen. Dat noemen we tussentijds verlengen. Dit kunt u op elk willekeurig moment aanvragen. We bekijken op basis van uw inkomen en de waarde van uw woning of het mogelijk is om de looptijd te verlengen. Aan het verlengen van de looptijd zijn kosten verbonden.

Tip! Loopt de rentevaste periode van uw aflossingsvrije hypotheek binnenkort af?
Dan kan het een goed moment zijn om uw hypotheek minimaal een half jaar daarvoor tussentijds te verlengen. Als u daarna een nieuwe rentevaste periode moet kiezen, kunt u dan namelijk ook langere rentevaste periodes kiezen. Zo heeft u voor nu én later meer zekerheid over uw maandlasten. 

Zo werkt verlengen van uw hypotheek

 1. U maakt een afspraak met ons over het verlengen van uw hypotheek. Dat kan met of zonder hypotheekadvies.
 2. Wilt u verlengen vóór het einde van uw rentevaste periode? Vraag dat dan ongeveer 6 maanden voor die tijd aan; dan kunt u na de verlenging kiezen voor een nieuwe rentevaste periode.
 3. Als uw Aflossingsvrije hypotheek wordt verlengd, heeft u langer de tijd om deze af te lossen.
 4. U kunt ook uw Aflossingsvrije Hypotheek omzetten naar een Annuïteiten Hypotheek, zodat u alsnog uw hypotheek aflost door middel van uw maandbedrag. Uw maandlast stijgt dan wel. Bekijk daarom eerst of het interessant voor u is om uw leningdeel om te zetten. 
 5. Na het verlengen van uw Aflossingsvrije Hypotheek is het bijvoorbeeld mogelijk een langere rentevaste periode te kiezen (bijvoorbeeld 10 of 20 jaar rentevast, tot maximaal het einde van de looptijd van uw leningdeel).
 

Looptijd en hypotheekrenteaftrek

De looptijd van een hypotheek is normaal 30 jaar. Onder voorwaarden mag u de hypotheekrente 30 jaar aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Heeft u voor 1 januari 2001 een hypotheek afgesloten? Dan heeft u mogelijk recht op een langere hypotheekrenteaftrek. De periode van dertig jaar telt dan vanaf 1 januari 2001. In dat geval profiteert u dus ook bij het verlengen van uw hypotheek van het belastingvoordeel.

De voor- en nadelen van het verlengen van uw hypotheek

Op een willekeurig moment

Voordelen
 • Langer de tijd om uw hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.
 • De mogelijkheid om op een later tijdstip een langere nieuwe rentevaste periode te kiezen bij een rentewijziging, als dit interessant voor u is.
Nadelen
 • Voor het verlengen betaalt u administratiekosten en mogelijk andere kosten zoals taxatie- en/of advieskosten.
 • U betaalt voor een langere periode rente (kosten) bij het verlengen van uw Aflossingsvrije Hypotheek.

Aan het einde van de rentevaste periode

Voordelen
 • Langer de tijd om uw hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.
 • De mogelijkheid om direct na het verlengen op het moment van renteherziening een langere nieuwe rentevaste periode te kiezen. Bekijk dan wel eerst of dit interessant voor u is.
Nadelen
 • Voor het verlengen betaalt u administratiekosten en mogelijk andere kosten zoals taxatie- en/of advieskosten.
 • U betaalt voor een langere periode rente (kosten) bij het verlengen van uw Aflossingsvrije Hypotheek.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.