Naar de navigatie Naar de inhoud

Aflossingsvrije Hypotheek

Stel bekijkt de bouwtekening van hun nieuwe woning

Elke maand alleen rente betalen

Aflossingsvrije Hypotheek

 • Terugbetalen aan het eind van de looptijd

 • Maandbedrag blijft gelijk

 • Alleen rente betalen
Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Maximale hypotheek

Bereken hoeveel u maximaal kunt lenen

Bereken
Laptop met procentteken

U betaalt elke maand alleen rente

Met de Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u elke maand alleen rente. U betaalt tot het einde van de looptijd niets terug van uw lening, tenzij u dit op eigen initiatief doet. Uw schuld blijft hierdoor hetzelfde en het bedrag dat u aan rente betaalt, blijft ook gelijk. Aan het einde van de looptijd moet u de lening volledig terugbetalen.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank, tenzij u op eigen initiatief een aflossing doet. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.
Houd grip op uw Aflossingsvrije Hypotheek

Aflossen aan het einde van de looptijd

Met de Aflossingsvrije Hypotheek zorgt u zelf voor het bedrag waarmee u uw hypotheek op de einddatum volledig aflost. Bijvoorbeeld met een levensverzekering of met eigen spaar- of beleggingstegoed.

Houd grip op uw Aflossingsvrije Hypotheek
Nederlands woonhuis
Belastingenvelop

Aflossingsvrije Hypotheek en de belasting

De rente die u betaalt, mag u, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Sinds 1 januari 2013 zijn de regels hiervoor gewijzigd. Dit heeft invloed op de hoogte van uw belastingvoordeel.

Lees meer over hypotheekrente aftrekken

Problemen met terugbetalen?

Lukt het u niet om de hypotheek aan het einde van de looptijd terug te betalen? Dan bestaat de kans dat u uw huis moet verkopen om uw hypotheek op de einddatum af te betalen. Bovendien kan de verkoopopbrengst onvoldoende zijn om uw hypotheek af te lossen waardoor restschuld ontstaat.

Lees meer over restschuld

Check uw Aflossingsvrije Hypotheek

Is uw Aflossingsvrije Hypotheek voor u betaalbaar, nu én in de toekomst? Check het nu eenvoudig zelf en krijg inzicht in uw huidige én toekomstige maandlasten. Kies in 'Mijn Hypotheek' in Internet Bankieren voor 'Hypotheekcheck' en u weet meteen of u in actie moet komen om uw hypotheek te kunnen blijven betalen.

Check uw Aflossingsvrije Hypotheek

De kenmerken van de Aflossingsvrije Hypotheek

Wat is de Aflossingsvrije Hypotheek?

Een Aflossingsvrije Hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen hypotheekrente betaalt. U moet zelf zorgen dat u de lening aan het einde van de looptijd in één keer terug kunt betalen. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank.

Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank, tenzij u op eigen initiatief een aflossing doet. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.

Voor wie is de Aflossingsvrije Hypotheek?

U kunt aan het einde van de looptijd de lening in één keer terugbetalen. Bijvoorbeeld met geld dat u op een andere manier heeft gespaard of door uw woning te verkopen.

Voorwaarden

De voorwaarden van uw hypotheek zijn belangrijk. Lees altijd de voorwaarden voordat u de hypotheekofferte tekent.

Hypotheekrente aftrekken

Op 1 januari 2013 zijn de regels voor het aftrekken van hypotheekrente van uw inkomen voor de belasting gewijzigd. Dit heeft invloed op hoeveel belastingvoordeel u heeft.

 • Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? De rente die u betaalt, mag u aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Bij de Aflossingsvrije Hypotheek heeft u dan belastingvoordeel.

 • Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten na 1 januari 2013? U kunt nog steeds een Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten. Maar voor een nieuwe Aflossingsvrije Hypotheek is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting. 

Hoeveel mag ik lenen?

 • Heeft u een Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten voor 31 december 2012?
  Dan kunt u maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen en u kunt de rente volledig aftrekken van de belasting. Hoeveel u mag lenen is afhankelijk van hoeveel u verdient, maar vanaf 2018 maximaal 100% van de marktwaarde van uw woning.

 • Heeft u een Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten na 1 januari 2013?
  Dan kunt u maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen en u heeft geen renteaftrek meer. Hoeveel u mag lenen is afhankelijk van hoeveel u verdient, maar vanaf 2018 maximaal 100% van de marktwaarde van uw woning.

Wat is restschuld?

Is de waarde van uw woning lager dan het bedrag dat u moet terugbetalen voor de hypotheek? Dan heeft u een tekort als u uw woning verkoopt of aan het einde van de looptijd. Dit tekort noemen we de restschuld.
Een restschuld kan ontstaan in de volgende situaties:

 • U meer heeft geleend voor uw woning dan uw woning waard is.
 • De waarde van uw woning is gedaald.
 • U heeft een aflossingsvrije hypotheek en onvoldoende afgelost of gespaard. U kunt de hypotheek aan het einde van de looptijd dan niet in 1 keer terugbetalen.
 • U heeft beleggingen gekoppeld aan uw hypotheek en de waarde daarvan is niet voldoende om uw hypotheek terug te betalen aan het einde van de looptijd.

   

Wat is een eigen woningschuld?

Een eigen woningschuld is een lening die u heeft afgesloten voor de aankoop of (ver)bouw(ing) van uw eigen woning.

Werkgeversverklaring

Download de werkgeversverklaring (pdf, 267kB) die uw werkgever kan invullen.

Rente

Bij de Aflossingsvrije Hypotheek kunt u kiezen uit vaste rente of variabele rente. Bekijk de actuele hypotheekrente.

Hoelang heb ik de Aflossingsvrije Hypotheek?

De lening heeft een looptijd van maximaal 30 jaar.

NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Als de aankoopprijs van uw woning inclusief bijkomende kosten onder de bepaalde NHG-grens ligt kunt u mogelijk gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie. Lees meer op abnamro.nl/nhg.

Recht van hypotheek

Als zekerheid dat u de lening aan de bank terugbetaalt geeft u de bank het recht van hypotheek op een onderpand (uw woning). Het recht van hypotheek houdt in dat de bank uw woning mag verkopen als u uw verplichtingen niet nakomt.

BKR (Bureau Krediet Registratie)

 • Voordat u de lening krijgt, vragen wij informatie aan het Bureau Krediet Registratie.

 • Wij vragen bijvoorbeeld of u al een lening heeft. En of u uw lening altijd op tijd heeft terugbetaald.

 • Met deze informatie beslissen wij of u de lening krijgt en welk bedrag u mag lenen.

Kosten

 • Kiest u voor advies? Dan betaalt u hiervoor eenmalig advieskosten. Sluit u de hypotheek af? Dan betaalt u hiervoor eenmalig afhandelingskosten. Bekijk de tarieven.

 • Kiest u voor aanvragen zonder advies? Dan betaalt u hiervoor alleen eenmalig afhandelingskosten.

 • Sluit u ook nog een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af? Dan betaalt u geen extra advieskosten hiervoor. U betaalt alleen afhandelingskosten als u een complexe verzekering afsluit. Deze kosten (€ 175,-) betaalt u per nieuwe verzekering.

Aanvragen

De Aflossingsvrije Hypotheek is volgens de wet een zogenaamd complex product. Dit betekent dat u goed geïnformeerd moet zijn, voordat u besluit dit product te kopen. U kiest zelf hoe u dit doet: aanvragen met of zonder advies.

Gedragscode

 • De Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) beschrijft de normen voor het verantwoord verstrekken van hypotheken.

 • Download de Gedragscode op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Aanvullende informatie

Wat mag u van ons verwachten als u kiest voor een hypotheek van ABN AMRO? En wat verwachten wij van u? Hoeveel kost het afsluiten van een hypotheek eigenlijk? Lees de antwoorden in het dienstverleningsdocument en maak een bewuste keuze.

Download het dienstverleningsdocument (pdf, 130kB).
Lees de voordelen Persoonlijk hypotheekadvies.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.