Aflossingsvrije Hypotheek

Elke maand alleen rente betalen

Veel Nederlanders hebben een Aflossingsvrije Hypotheek. Kenmerkend voor deze hypotheek is dat u niet aflost en dus geen kapitaal opbouwt: uw hypotheekschuld blijft hierdoor hetzelfde. Wat zijn de risico's en waar moet u op letten? Lees verder als u meer wilt weten over de Aflossingsvrije Hypotheek.

Aflossingsvrije Hypotheek grafiek

Wat is een Aflossingsvrije Hypotheek?

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u elke maand alleen hypotheekrente, geen aflossing. Aan het einde van de looptijd moet u de hypotheek volledig terugbetalen. Sluit u nu een Aflossingsvrije Hypotheek af? Dan mag u tot 50% van de marktwaarde van uw huis aflossingsvrij lenen.

Aflossen aan het einde van de looptijd

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek zorgt u zelf voor het bedrag waarmee u uw hypotheek op de einddatum volledig aflost. Bijvoorbeeld door tijdens de looptijd zelf te sparen of beleggen, of door uw woning te verkopen. Lees meer over de risico's van uw Aflossingsvrije Hypotheek of doe de Hypotheekcheck om te kijken hoe uw huidige hypotheek ervoor staat.

Kenmerken Aflossingsvrije Hypotheek

Maandbedrag blijft gelijk

U betaalt elke maand alleen hypotheekrente. Uw maandbedrag blijft gelijk als uw hypotheekrente gelijk blijft. Aan het eind van de looptijd betaalt u de hypotheek in 1 keer terug. U kunt tussendoor zelf  aflossen. 

Belastingvoordeel wordt minder

De hypotheekrente die u betaalt, mag u, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Sinds 1 januari 2013 zijn de regels gewijzigd. Dit heeft mogelijk invloed op de hoogte van uw belastingvoordeel.

Terugbetalen einde looptijd

Aan het einde van de looptijd heeft u alleen rente betaald. U moet uw gehele hypotheek dan in 1 keer aflossen. U kunt ook tijdens de looptijd van uw hypotheek extra aflossen.

Veelgestelde vragen

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u elke maand alleen hypotheekrente. U betaalt tot het einde van de looptijd niets terug van uw hypotheeklening, behalve als u zelf kiest voor aflossen. Uw hypotheekschuld blijft hierdoor hetzelfde. Het bedrag dat u aan hypotheekrente betaalt blijft ook gelijk als uw rentepercentage niet wijzigt. Aan het einde van de looptijd moet u de hypotheek volledig terugbetalen. Dit doet u bijvoorbeeld met spaargeld of de opbrengst van de verkoop van uw huis. Dat brengt risico’s met zich mee. Er is een kans dat de verkoop niet genoeg oplevert om uw hypotheek af te lossen. 

Bij de Aflossingsvrije Hypotheek kunt kiezen uit een vaste of variabele rente. Bekijk de actuele hypotheekrente.

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor het aftrekken van hypotheekrente van uw inkomen voor de belasting gewijzigd. Dit heeft mogelijk invloed op hoeveel belastingvoordeel u heeft. 

  • Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? De rente die u betaalt, mag u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Bij de Aflossingsvrije Hypotheek heeft u dan belastingvoordeel.
  • Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten na 1 januari 2013? U kunt nog steeds een Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten. Maar voor een nieuwe Aflossingsvrije Hypotheek is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting.

Uw Aflossingsvrije Hypotheek al voor het eind van de looptijd (voor een deel) terugbetalen? Lees alles over aflossen.

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u pas aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer aflost. Tijdens de looptijd betaalt u alleen rente en geen aflossing. U zorgt zelf voor het bedrag waarmee u uw hypotheek aan het einde van de looptijd volledig aflost. Dit doet u bijvoorbeeld met spaargeld of de opbrengst van de verkoop van uw huis. Dat brengt risico's met zich mee. Er is een kans dat de verkoop niet genoeg oplevert om uw hypotheek af te lossen.
Uw Aflossingsvrije Hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm kan voor u interessant zijn. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Lees alles over oversluiten.

Als de aankoopprijs van uw woning lager is dan  € 325.000,- kunt u Nationale Hypotheek Garantie aanvragen.

De voorwaarden van uw hypotheek zijn belangrijk. Lees altijd de voorwaarden voordat u de hypotheekofferte tekent

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.