Tussentijds tariefklasse aanpassen

Hoe doet u dat?

Bij het afsluiten van uw hypotheek of huidige rentevaste periode is uw hypotheek in een tariefklasse ingedeeld. Dat gebeurt op basis van de waarde van uw woning (WOZ-waarde) en de hoogte van uw hypotheek. Is de waarde van uw woning nu gestegen of heeft u afgelost? Dan kan uw hypotheek in een lagere tariefklasse vallen en betaalt u mogelijk minder hypotheekrente. Vraag ABN AMRO of uw rente aangepast kan worden.

 

ABN AMRO gebruikt op dit moment 4 tariefklassen:

 1. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 2. hypotheek t/m 65% van de marktwaarde van de woning
 3. hypotheek t/m 85% van de marktwaarde van de woning
 4. hypotheek hoger dan 85% van de marktwaarde van de woning.

  De tariefklasse geldt altijd voor uw hele hypotheek, dus voor alle leningdelen. Heeft u een vaste hypotheekrente? Dan kijken we naar de tariefklassen van het moment waarop u de rente heeft vastgezet.
 • Ontvangt u een maandelijkse Voorlopige Teruggave van de belastingdienst? Controleer dan of deze moet worden aangepast als u uw tariefklasse aanpast. Voor meer informatie raadpleeg  www.belastingdienst.nl  of uw belastingadviseur.

Stappenplan aanpassen van uw tariefklasse

 1. Neem contact op

  Neem contact met ons op. Dan kijken we op basis van uw woningwaarde en hypotheek of u in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse. Zorg wel dat u een recente WOZ-waarde bij de hand heeft zodat we u snel kunnen helpen.  

 2. Hoe werkt het?

  U ontvangt een e-mail met een instructie.

 3. Documenten

  U hoeft maar 1 document terug te mailen. Dat kan zijn (op volgorde van goedkoop naar duurder): 

 4. Controle

  We controleren of de tariefklasse inderdaad kan worden aangepast.

 5. Bevestiging

  Kan uw tariefklasse, en dus uw hypotheekrente, inderdaad worden aangepast? Dan ontvangt u een bevestigingsbrief als de aanpassing is verwerkt. Daarin staat ook wat uw nieuwe maandbedrag wordt en wanneer die ingaat.

 

WOZ-waarde

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning zoals deze elk jaar door de gemeente wordt bepaald en is de basis voor diverse belastingen en heffingen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt altijd het NHG-tarief. Voor leningdelen met NHG kunt u daarom uw rente niet wijzigen op basis van de WOZ-waarde of een taxatierapport.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk de 5 voordelen.