Tussentijds tariefklasse aanpassen

Hoe doet u dat?

Bij het afsluiten van uw hypotheek of huidige rentevaste periode is uw hypotheek in een tariefklasse ingedeeld. Dat gebeurt op basis van de waarde van uw woning (WOZ-waarde) en de hoogte van uw hypotheek. Is de waarde van uw woning nu gestegen of heeft u afgelost? Dan kan uw hypotheek in een lagere tariefklasse vallen en betaalt u mogelijk minder hypotheekrente. Vraag ABN AMRO of uw rente aangepast kan worden.

 

ABN AMRO gebruikt op dit moment 4 tariefklassen:

 1. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 2. hypotheek t/m 65% van de marktwaarde van de woning
 3. hypotheek t/m 85% van de marktwaarde van de woning
 4. hypotheek hoger dan 85% van de marktwaarde van de woning.

  De tariefklasse geldt altijd voor uw hele hypotheek, dus voor alle leningdelen. Heeft u een vaste hypotheekrente? Dan kijken we naar de tariefklassen van het moment waarop u de rente heeft vastgezet.
 • Ontvangt u een maandelijkse Voorlopige Teruggave van de belastingdienst? Controleer dan of deze moet worden aangepast als u uw tariefklasse aanpast. Voor meer informatie raadpleeg  www.belastingdienst.nl  of uw belastingadviseur.

Stappenplan aanpassen van uw tariefklasse

 1. Bellen

  Bel 0900 - 92 10. Dan kijken we op basis van uw woningwaarde en hypotheek of u in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse. Zorg wel dat u een recente WOZ-waarde bij de hand heeft zodat we u snel kunnen helpen.  

 2. Hoe werkt het?

  U ontvangt een e-mail met een instructie.

 3. Documenten

  Mail één van de volgende documenten terug: een taxatierapport (het taxatierapport moet voldoen aan een aantal eisen), de meest recente WOZ-waarde (die heeft u thuis gekregen van uw gemeente, of kijk hiervoor op wozwaardeloket.nl ) of een Calcasa waarderapport.
 4. Controle

  We controleren of de tariefklasse inderdaad kan worden aangepast.

 5. Bevestiging

  Kan uw tariefklasse, en dus uw hypotheekrente, inderdaad worden aangepast? Dan ontvangt u een bevestigingsbrief als de aanpassing is verwerkt. Daarin staat ook wat uw nieuwe maandbedrag wordt en wanneer die ingaat.

 

WOZ-waarde

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning zoals deze elk jaar door de gemeente wordt bepaald en is de basis voor diverse belastingen en heffingen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt altijd het NHG-tarief. Voor leningdelen met NHG kunt u daarom uw rente niet wijzigen op basis van de WOZ-waarde of een taxatierapport.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk de 5 voordelen.