Tariefklasse aanpassen
Zo betaal je minder hypotheekrente

Bij het afsluiten van je hypotheek of je huidige rentevaste periode is je hypotheek in een tariefklasse ingedeeld. Deze klasse hangt af van de woningwaarde en je hypotheekschuld. Is de waarde van je woning gestegen of heb je afgelost? Dan kan je hypotheek in een lagere tariefklasse vallen. Je betaalt dan misschien minder hypotheekrente. Hieronder bij 'Aandachtspunten' lees je in welke gevallen wij de tariefklasse voor je aanpassen en wanneer je dat zelf kunt doen. Je kunt online je tariefklasse berekenen en aanpassen.
ABN AMRO gebruikt op dit moment 5 tariefklassen:
- Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
- hypotheek t/m 65% van de marktwaarde van je woning
- hypotheek t/m 85% van de marktwaarde van je woning
- hypotheek t/m 90% van de marktwaarde van je woning
- hypotheek hoger dan 90% van de marktwaarde van je woning
ABN AMRO bepaalt de tariefklasse bij het afsluiten van je hypotheek. Deze klasse geldt voor de hele hypotheek en alle leningdelen. Wil je weten in welke tariefklasse je hypotheek valt? Log in op Internet Bankieren en bekijk je leningdeel. Daar zie je de tariefklasse van je hypotheek.
Aandachtspunten bij tariefklasse aanpassen
Zo werkt de risico-opslag
Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je vaak een risico-opslag bovenop de rente. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de risico-opslag. We gebruiken hiervoor verschillende tariefklassen waarin je hypotheek terecht kan komen. Is je huis meer waard geworden of heb je (extra) afgelost? Dan kan je hypotheek misschien in een lagere tariefklasse komen en betaal je minder hypotheekrente.
Wanneer wordt mijn tariefklasse door de bank aangepast?
We berekenen aan het eind van elke maand het verschil tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Door een maandelijkse of een extra aflossing verandert dit verschil. Op basis daarvan bepalen we of je hypotheek naar een lagere tariefklasse kan en je dus een lagere hypotheekrente betaalt. Voor de berekening van het verschil tussen je hypotheekschuld en de woningwaarde gebruiken we de gegevens die je ziet in Internet Bankieren. Kan je hypotheek op basis van je aflossingen naar een lagere tariefklasse? Dan passen we dat als service aan. Je betaalt dan vanaf de volgende maand een lagere hypotheekrente.
Wanneer kan ik zelf mijn tariefklasse aanpassen?
Is je woning meer waard geworden? Dan kun je misschien zelf je tariefklasse verlagen. In Internet Bankieren zie je bij Hypotheek, en dan Woning, de woningwaarde die bij ons bekend is. Is de woningwaarde inmiddels hoger? Lever de meest actuele woningwaarde aan en kies dan in Internet Bankieren voor Tariefklasse aanpassen.
Hypotheekvormen zonder risico-opslag
Je betaalt geen risico-opslag als je hypotheek in de laagste tariefklasse zit of bij een Overwaarde Hypotheek, Overbruggingslening, Duurzaam Wonen Hypotheek of Hypotheek met NHG.
Zo wijzig je de tariefklasse
Log in
Log in in Internet Bankieren.
Ga naar je hypotheek en kies in het menu voor 'tariefklasse berekenen'. Vul daarna de huidige marktwaarde van je woning in.
Tariefklasse berekenen
Bereken eerst of je in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse. Zo ja, klik dan op 'woningwaarde aantonen'.
Upload documenten
Upload één van de volgende documenten:
- de meest recente WOZ-waarde, die je hebt ontvangen van je gemeente, of kijk hiervoor op wozwaardeloket.nl
- een door ABN AMRO goedgekeurd Calcasa waarderapport of
- een desktop- of hybride taxatie (een online waardebepaling van je woning)
- een taxatierapport; deze moet voldoen aan een aantal eisen.
Controle aanpassing tariefklasse
We controleren of we je tariefklasse kunnen aanpassen en of het geüploade document aan de eisen voldoet. Kan je tariefklasse en dus je hypotheekrente worden aangepast? Dan krijg je een bevestigingsbrief zodra de aanpassing is verwerkt. In deze brief staat je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum.
Hulp nodig?
Lukt het niet om zelf online je tariefklasse aan te passen? Of heb je geen toegang tot Internet Bankieren? Neem dan telefonisch contact met ons op, we helpen je graag.
Veelgestelde vragen over tariefklasse aanpassen
Wanneer passen jullie mijn tariefklasse aan?
We kijken aan het eind van iedere maand of je hypotheek naar een lagere tariefklasse kan. Is dit mogelijk? Dan passen we de tariefklasse als service voor je aan, zodat je een lagere hypotheekrente betaalt. In de eerste week van de volgende maand ontvang je een bevestigingsbrief met de nieuwe hypotheekrente en je nieuwe maandbedrag. Bij de incasso zie je dit terug in je maandbedrag. Let op: we incasseren het maandbedrag altijd achteraf. Daarom wordt het bedrag voor een bepaalde maand afgeschreven op de eerste werkdag van de volgende maand. De tariefklasse wordt niet met terugwerkende kracht aangepast.
Ik zie de knop 'Berekenen tariefklasse' in Internet Bankieren niet. Wat betekent dit?
Dat kan 2 dingen betekenen.
- Je hypotheek zit al in de laagste tariefklasse.
- Je hebt een hypotheek waarvan de tariefklasse niet in Internet Bankieren staat. Dit zijn onder andere Euribor en Fortis hypotheken. Neem contact met ons op om informatie over de tariefklasse van je hypotheek op te vragen.
Wat betekent een andere tariefklasse voor mijn belastingaftrek?
Wordt je hypotheekrente lager? Dan kun je mogelijk ook een lager bedrag aan rente aftrekken van de inkomstenbelasting.
Krijg je een maandelijkse Voorlopige Teruggave van de belastingdienst? Controleer dan of deze moet worden aangepast als je jouw tariefklasse aanpast. Voor meer informatie kijk je op www.belastingdienst.nl of vraag je een belastingadviseur.
Ik heb aan het eind van de maand (extra) afgelost. Verwerken jullie dit nog voor de berekening van de verhouding hypotheekschuld-woningwaarde?
We berekenen de verhouding tussen je hypotheekschuld en woningwaarde op de laatste werkdag van de maand. Het verwerken van een aflossing kan 4 werkdagen duren. Is je aflossing voor de maandwisseling verwerkt en val je hierdoor in een lagere tariefklasse? Dan verlagen we de rente op de eerste dag van de volgende maand. Als we de aflossing net na de maandwisseling verwerken, verlagen we de rente op de eerste dag van de daaropvolgende maand, zonder terugwerkende kracht.
Als mijn woning in waarde daalt, wordt mijn tariefklasse dan weer hoger?
Nee, de automatische berekening kan alleen leiden tot een lagere tariefklasse. Geef je zelf een lagere woningwaarde door en vraag je om herziening van de tariefklasse, dan kan deze wel verhoogd worden. Controleer eerst de huidige woningwaarde die je in Internet Bankieren of de app ziet.
Ik heb de waarde van mijn woning aangeleverd voor een woonwensgesprek, maar zie dit niet terug. Kunnen jullie dit aanpassen?
Hebben we je benaderd voor een woonwensgesprek? Dan kan het zijn dat je een recente woningwaarde hebt doorgegeven. We gebruiken deze waarde alleen voor het gesprek om je situatie beter te bespreken. We verwerken deze niet automatisch in onze systemen. Wil je dat de nieuwe woningwaarde ook in je hypotheekgegevens wordt opgenomen? Lever deze dan aan via het officiële proces voor woningwaarde wijziging. Dit doe je via ‘Tariefklasse berekenen’ in Mijn Hypotheek in Internet Bankieren. Heb je hierbij hulp nodig? Bel ons dan via de app of op 0900-9210.
Ik heb een (Bank)spaar- of Hybride Hypotheek. Wordt voor mijn hypotheek ook de tariefklasse verlaagd?
Bij een (Bank)spaar- of Hybride Hypotheek passen we de tariefklasse niet automatisch maandelijks aan. Dit doen we niet automatisch vanwege mogelijke fiscale gevolgen en omdat je netto maandlasten hoger kunnen worden door een lagere rente. De rentevergoeding op de opgebouwde waarde wordt ook lager, waardoor je meer (niet aftrekbare) inleg of premie moet betalen. De opgebouwde waarde wordt wel meegenomen in de berekening van de verhouding tussen woningwaarde en het hypotheekbedrag.
Denk je dat het verlagen van de tariefklasse tóch voordeliger is? Of ben je benieuwd naar het effect van de renteverlaging en naar een indicatieve berekening voor de nieuwe rente en inleg/premie? Neem dan contact met ons op:
- Voor het berekenen van de nieuwe inleg na aanpassing van de tariefklasse voor de meegroei-, spaargroei en Startzeker polissen, kun je contact opnemen met Nationale Nederlanden via 070-5130433.
- Voor (Bank)sparen en alle andere polissen: bel ABN AMRO via de app of op 0900-9210.
Ik heb een hypotheekproduct met een verpande rekening/polis met een opgebouwde waarde. Wordt die ook meegenomen in de berekening?
Alleen de opgebouwde waarde die bij ons bekend is nemen we mee in de berekening. Dit zijn alleen (bank)-spaarrekeningen en in sommige gevallen de gespaarde waarde in hybride polissen.
Hoe had ik als klant kunnen weten dat de tariefklasse en rente van mijn hypotheek omlaag konden?
- In je hypotheekofferte en in het renteaanbod informeren we geruime tijd over tariefklasse en risico-opslag. In de bijlagen bij de brieven ‘Afloop rentevaste periode’ en ‘Einde renteperiode’ leggen we uit hoe tariefklasse werkt en hoe je deze kunt verlagen.
- In Internet Bankieren zie je in welke tariefklasse je hypotheek zit. Hier kun je ook vragen om de risico-opslag te verlagen als dat mogelijk is.
- Op het jaaroverzicht staat: Heb je afgelost op je hypotheek? Dan kan je hypotheekrente misschien wel omlaag. Meer informatie: abnamro.nl/tariefklasse-aanpassen.
- En tot slot staat het hier op de website en communiceren we het regelmatig in onze nieuwsbrieven ABN AMRO Nieuws en WoonGenot.
Daarom een hypotheek bij ABN AMRO
Inzicht in je hypotheek
Bekijk je hypotheek veilig en makkelijk in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.
Zelf je hypotheek aanpassen
Je kunt zelf online je hypotheekrente aanpassen of extra aflossen.
Voordelen hypotheekklant
Als trouwe hypotheekklant heb je een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.