Naar de navigatie Naar de inhoud

Krijg ik minder hypotheek met een smartphone op afbetaling?

Door nieuwe regelgeving telt telefoon op afbetaling mee bij hypotheekbeoordeling

Misschien heeft u de koppen het in de krant gelezen: 'Lagere hypotheek door lening voor smartphone'. Als u van plan bent binnenkort een huis te kopen, is zo'n kop wel even schrikken. Maar wat betekent het nu echt voor u? 

Bij het afsluiten van een telecomabonnement kiezen veel mensen voor een 'gratis' smartphone. Maar echt gratis is zo'n toestel natuurlijk niet. De aanschafkosten van de telefoon zijn namelijk opgenomen in uw maandelijkse abonnementskosten. Eigenlijk heeft u dus een telefoon op afbetaling. Minister Dijsselbloem van Financiën vindt dat telecombedrijven die telefoons op afbetaling aanbieden aan dezelfde regels moeten voldoen als kredietverleners. Dat betekent dat abonnementen met telefoons duurder dan € 250,- straks aangemeld moeten worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij het afsluiten van een hypotheek worden deze verplichtingen meegeteld.

Een lening waarbij het product uw eigendom is nadat u de hele lening heeft terugbetaald.
 

Codering

Hoeveel lager de hypotheek is die u straks kunt krijgen, is nu niet te zeggen. Dat hangt van een boel factoren af. Dat uw telefoonabonnement straks bij het BKR geregistreerd staat, kan ook vervelende gevolgen hebben. Tenminste, als uw langere tijd uw abonnement niet betaalt en zo een achterstand krijgt. In dat geval zijn telecomproviders verplicht om dit aan het BKR te melden. Het BKR geeft u dan een achterstandscodering. Met zo'n codering is het verkrijgen van een lening of hypotheek überhaupt lastiger.

Registreer uw smartphone of tablet.
 

Veel vragen

Er is nog veel onduidelijkheid over de plannen van de minister. In ieder geval is zeker dat de kosten van de smartphone consequenties gaan hebben op uw maximale hypotheekbedrag. Wilt u binnenkort een hypotheek én een telefoonabonnement afsluiten? Dan is het goed om hier even bij stil te staan.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief