Naar de navigatie Naar de inhoud

Krijg ik minder hypotheek met een smartphone op afbetaling?

Door nieuwe regelgeving wordt gratis smartphone geregistreerd als lening

Misschien heeft u de koppen in de krant gelezen: 'Lagere hypotheek door lening voor smartphone'. Als u van plan bent binnenkort een huis te kopen, is zo'n kop wel even schrikken. Maar wat betekent het nu echt voor u? 

Bij het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement kiezen veel mensen voor een 'gratis' smartphone. Maar echt gratis is zo'n telefoon natuurlijk niet. De aanschafkosten van de telefoon zijn namelijk opgenomen in uw maandelijkse abonnementskosten. Eigenlijk heeft u dus een telefoon op afbetaling. Minister Dijsselbloem van Financiën vindt dat telecombedrijven die telefoons op afbetaling aanbieden aan dezelfde regels moeten voldoen als kredietverleners. Dat betekent dat sinds 1 mei 2017 abonnementen met telefoons duurder dan € 250,- aangemeld worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij het afsluiten van een hypotheek worden deze verplichtingen meegeteld.

Een lening waarbij het product uw eigendom is nadat u de hele lening heeft terugbetaald.
 

BKR-registratie

Het BKR registreert alle kredieten die groter zijn dan €250,- en die langer dan een maand lopen. Dit kan gevolgen hebben bij een hypotheekaanvraag, uw maximale hypotheek kan lager uitvallen.
Hoeveel lager is nu nog niet te zeggen. Dat hangt af van veel factoren. Dat uw telefoonabonnement bij het BKR geregistreerd staat, kan ook vervelende gevolgen hebben. Tenminste, als u een betaalachterstand op uw abonnement heeft. In dat geval zijn telecomproviders verplicht om dit aan het BKR te melden. Het BKR geeft u dan een achterstandscodering. Met zo'n codering is het verkrijgen van een lening of hypotheek lastiger.

Registreer uw smartphone of tablet.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.