Naar de navigatie Naar de inhoud

Vakantiehuis in het buitenland

Vakantiehuis in de zon

Een vakantiehuis in het buitenland kopen? Hoe doet u dat?

Stelt u zich voor: u zit met uw geliefde en een goed glas rode wijn in uw droomhuis in het buitenland. Bijvoorbeeld in een mooi wintersportgebied of in een mediterraans land. Maar voordat deze fantasie werkelijkheid wordt, moet u over heel wat dingen nadenken.

afbeelding_button- afspraak maken

Kan ik het betalen?

De eerste vraag die u waarschijnlijk heeft, is of u het kunt betalen.. Want een tweede huis betekent niet alleen een hele grote aankoop, maar ook twee keer vaste lasten. Ook het vakantiehuis moet u onderhouden, verzekeren en soms zelfs beveiligen. Misschien moet u uw vakantiehuis wel deels verhuren om het te kunnen betalen. Dat brengt weer een hoop extra zorgen met zich mee. Vraag u zelf af of u dit wel wilt.


Hoe ga ik het betalen?

Een andere vraag is: hóe ga ik het betalen? De financiering van een vakantiehuis gaat anders dan die van uw woonhuis. 

  • Een hypotheek
    Bij een hypotheek voor een vakantiewoning gelden andere voorwaarden. Zo heeft u meer eigen geld nodig en betaalt u vaak een hogere rente. Soms is financiering van een tweede huis in het buitenland zelfs helemaal niet mogelijk. De voorwaarden kunnen verschillen per hypotheekverstrekker. Bij ABN AMRO is een hypotheek op een huis in het buitenland alleen mogelijk wanneer u klant bent bij ABN AMRO Mees Pierson.

  • Bestaande hypotheek verhogen
    Onder bepaalde voorwaarden kunt u wel uw bestaande huis als onderpand gebruiken voor uw tweede huis. U verhoogt dan de hypotheek van uw woonhuis om uw vakantiehuis mee te financieren. Natuurlijk kan dit alleen als uw woonhuis meer waard is dan de hypotheek die erop zit.

  • Privé financiering
    Als het toch lastig blijkt om een hypotheek te krijgen voor uw vakantiehuis, dan zijn er andere oplossingen. Zo kunt u bijvoorbeeld het huis kopen van uw eigen geld, lenen van een familielid, of het huis samen met vrienden kopen. Zo deelt u de kosten.

Is het aftrekbaar?

Slecht nieuws: u heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede huis. Sterker nog, u moet zelfs vermogensbelasting betalen (box 3) over het huis, omdat u eigenaar bent. En gaat u uw vakantiehuis verhuren, dan moet u misschien ook inkomstenbelasting betalen in het land waar het huis staat. Controleer daarom vooraf goed welke belastingregels daar gelden.

Is het een goede investering?

In de huidige markt kunt u vaak voor weinig geld al een leuk huisje kopen. Zeker in bepaalde Zuid-Europese landen zijn de prijzen van vakantiewoningen nog laag door de economische crisis. Voor veel mensen is een tweede huis een droom die uitkomt, en ook dat is wat waard. Maar anderen kunnen het juist als een soort 'verplichting' zien om telkens het vakantiehuis te bezoeken. Hierdoor ontneemt u zichzelf misschien de kans om meer van de wereld te zien. Stel uzelf dus de vraag: wil ik dit echt?

Kortom, er komt meer bij een tweede huis kijken dan u in eerste instantie vermoedt. U koopt een vakantiehuis juist voor uw rust, niet om er straks slapeloze nachten van te hebben. Informeer daarom goed van tevoren en praat er bij twijfel eens met uw adviseur over.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.