Tips verkoopwaarde huis

Tips om de verkoopwaarde van uw huis te verhogen

Makelaar Erica Dalsem: 'Potentiële kopers kijken écht niet overal doorheen.'

ABN AMRO vraagt makelaars uit het land naar hun beste en meest praktische tips om jou te helpen bij uiteenlopende woonbeslissingen. Nu: 'Zó verhoogt styling de verkoopwaarde van uw huis!'

 

'Potentiële kopers kijken écht niet overal doorheen.'

Erica Dalsem

 • Makelaar en woningverkoopstyliste bij Hiele & Dalsem in Houten samen met Wendy Hiele
 • 20 jaar ervaring in de makelaardij
 • Trots op: tijdens de crisis in 2008 met succes voor zichzelf begonnen
 • Verkoopmotto: styling maakt het verschil tussen je huis verkopen en je huis goed verkopen 
De tips van Erica

Tips van Makelaar Erica Dalsem: 'Potentiële kopers kijken écht niet overal doorheen.'

 1. Hoe neutraler, hoe beter

  'Het stijlen van je huis kwam op in de crisis. Alleen huizen met een mooie presentatie werden toen voor een goede prijs verkocht', vertelt Erica. Met de juiste styling kun je nog steeds veel voor elkaar krijgen. 'Smoezelige huizen, oude gordijnen of opvallende meubelen zijn niet bevorderlijk voor de verkoop van je huis. Mensen denken vaak dat kopers daar wel doorheen kijken, maar dat is niet waar. Hou de stijlregel aan: hoe neutraler, hoe beter. Dat betekent: veel wit, natuurlijke materialen, grijs en witgrijs.' Heeft u een zeer persoonlijke smaak qua aankleding? Erica adviseert in dat geval om bepaalde items te vervangen. 'Veel kleur kan afleiden. Voeg liever basic details toe om het geheel te neutraliseren. Denk aan: bloemen, kussentjes, een mooi bedsprei, planten en kruiden in de keuken.' Deze spullen kunt u eventueel huren bij een woonstyliste. Vergeet daarnaast niet dat een neutraal huis altijd gelapte ramen heeft en fris ruikt. Zet vlak voordat de kijkers komen uw ramen dus lekker open.

 2. Deel de ruimtes logisch in

  Dat mensen visueel zijn ingesteld, is niks nieuws. Toch is de indeling van uw huis nog net iets belangrijker dan veel mensen denken. Volgens Erica is dit vooral het geval bij jongere mensen. 'Starters moeten iets zien wat ze direct aanspreekt. Daarom hechtten ze onbewust veel waarde aan ruimtes met een duidelijke functie. Dus geen rommel-, studeer-, strijkkamer, dan raken ze in de war. Heb je een grote ruimte, zoals een zolderkamer, ga dan na wat voor functie je potentiële kopers deze ruimte zouden geven. Creëer per kamer het juiste sfeertje en zorg dat de ruimte als een warme deken over je heen valt.'

 3. Pak even die (fotoshop)roller!

  Uit ervaring weet Erica dat het schilderen van uw huis veel op kan leveren. 'Er stonden ooit in een straat 2 dezelfde huizen te koop. Het ene huis was strak en netjes afgewerkt, maar had wel een rode keuken en een paarse muur in slaapkamer. Het andere huis was veel minder strak afgewerkt, maar had wel neutrale kleuren. Het huis met de neutrale kleuren verkocht veel beter.' Bij een huis waar jarenlang geen bezichtigingen waren, omdat iedereen afknapte op de opvallende, gekleurde keuken, besloot Erica de keuken uit de verkoopfoto's te shoppen. 'Ja, wat moet je anders als niemand naar je huis komt kijken? Natuurlijk waren mensen verbaasd toen ze de gekleurde keuken zagen, maar dan heb je wel de kans om uit te leggen wat de mogelijkheden zijn. Zonder kijkers verkoop je je huis sowieso niet.'

 4. Foto's: je kans op een eerste indruk

  Hoe beter de verkoopfoto's, hoe meer bezichtigingen. Ga je verkoopfoto's maken? Zorg dan voor een goede styling en voorbereiding. Vier tips van Erica om je huis op de juiste manier op de foto te zetten:

  1. Gebruik de juiste groothoeklens. Soms willen mensen zelf foto's maken, omdat ze een professionele camera hebben of iemand kennen met een camera. Maar de groothoeklens kan ook te groot zijn, dan krijgt je foto een hele ongezellige uitstraling. Laat je foto's maken? Kies dan altijd voor een woningfotograaf. 

  2. Een donkere bank wordt al snel een donkere vlek op de foto. Door wat kussens toe te voegen krijg je diepte en meer luchtigheid. Zorg dat je huis echt heel erg netjes is; strijk voor één keer in je leven je dekbedovertrek, ook kreukels leiden af.

  3. Bekijk voor het maken van de foto's alles goed door je eigen cameralens, dan zie je direct waar je oog als eerste op valt. In de regel moet je oog vallen op dingen die je wilt laten zien. 

  4. Zorg voor het juiste licht; kies een mooie dag om te fotograferen en zet je deuren lekker open. Als het weer echt tegenzit, maak dan gebruik van fotoshop om de blauwe lucht een handje te helpen. Is je huis in de zomer nog niet verkocht en heb je in de winter foto's gemaakt? Maak dan nieuwe foto's als je tuin in bloei staat.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.