Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Duurzaam Wonen Hypotheek

Investeren in een duurzame woning

 • Regel het nu, beslis later
 • Financieren tot 106% van de waarde van uw woning
 • Af te sluiten naast een (nieuwe) ABN AMRO hypotheek
 • Vergoedingsvrij terugbetalen, met eigen geld

Gaat u verhuizen of verbouwen? Dat is vaak een goed moment om uw huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld met tenminste HR++-glas, isolatie of zonnepanelen. Met de Duurzaam Wonen Hypotheek kunt u tussen € 5.000 en € 25.000 lenen voor het aanbrengen van duurzame maatregelen tegen een aantrekkelijke hypotheekrente. En u heeft ruim de tijd om te beslissen wat u wilt doen. Houd er wel rekening mee dat de mogelijke terugverdientijd anders kan zijn dan u vooraf verwacht.

ABN AMRO

Gratis energielabel t.w.v. € 295 bij duurzame verbouwing

Gaat u duurzaam verbouwen? Als u nu één van onze duurzame hypotheekproducten afsluit, krijgt u van ons een voucher voor een gratis energielabel t.w.v. € 295. Maak een vrijblijvende afspraak over uw mogelijkheden en bekijk de voorwaarden. 

ABN AMRO

Inzicht in uw Duurzaam Wonen Hypotheek

Het geld dat u met de Duurzaam Wonen Hypotheek leent, zetten we voor u een klaar in een bouwdepot. Een aparte rekening waaruit u de rekening voor uw duurzame verbouwing kunt betalen. Via Internet Bankieren en Mobiel Bankieren heeft u altijd inzicht en kunt u gemakkelijk declaraties indienen én bekijken. 

Voordelen en aandachtspunten Duurzaam Wonen Hypotheek

Extra aantrekkelijke rente

De Duurzaam Wonen Hypotheek is een hypotheekdeel speciaal voor het verduurzamen van uw woning. Met goede voorwaarden en een aantrekkelijke rente. Vraag uw ABN AMRO adviseur of een onafhankelijk adviseur naar de voorwaarden. Of sluit deze hypotheek zelf af, zonder advies. U moet dan wel eerst de verplichte kennis- en ervaringstoets maken. 

Regel het nu, beslis later

U heeft na afsluiten bij bestaande bouw maximaal  en bij nieuwbouw maximaal  om de verduurzamende maatregelen uit te (laten) voeren. U regelt dus nu de financiering, maar kunt later nog beslissen wat u gaat doen. U betaalt al wel maandelijks rente en aflossing. Gedurende de looptijd van het bouwdepot ontvangt u een rentevergoeding over het geld dat in uw bouwdepot zit.  

Goed om te weten

Denk goed na als u wilt investeren in energiebesparende maatregelen in uw huis. U maakt hiervoor kosten en het is niet zeker dat u de kosten in de toekomst terugverdient. Als uw Duurzaam Wonen Hypotheek langer loopt dan de levensduur van de energiebesparende maatregelen, kan dit een risico zijn.
Een aflossingsvrije hypotheek en een variabele rente zijn niet mogelijk. Een adviseur van ABN AMRO bespreekt graag de voor- en nadelen met u.

Wanneer past de Duurzaam Wonen Hypotheek bij u?

Wanneer past het wel bij u?

 • U wilt investeren in energiebesparende maatregelen, maar u heeft zelf niet genoeg geld en ook geen goedkopere oplossing dan een hypotheek
 • U sluit een nieuwe hypotheek af bij ABN AMRO en u wilt extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen
 • U heeft al een ABN AMRO hypotheek en u wilt deze verhogen om de energiebesparende maatregelen te betalen
 • U wilt minimaal € 5.000 en maximaal € 25.000 lenen voor de energiebesparende maatregelen
 • U wilt kiezen uit een annuïtaire of lineaire hypotheek met of zonder NHG met een looptijd van maximaal 30 jaar met een rentevaste periode tussen de 1 jaar en 20 jaar. (De looptijd en rentevaste periode hoeven niet gelijk aan elkaar te zijn.)

Wanneer past het niet bij u?

 • U heeft spaargeld en kan en wilt dit gebruiken voor de energiebesparende maatregelen
 • U heeft een goedkopere oplossing om geld te lenen dan een hypotheek
 • U wilt energiebesparende maatregelen uitvoeren in een woning die niet uw eigen woning of uw hoofdverblijf is
 • U woont in een appartement en de energiebesparende maatregelen lopen gezamenlijk via de Vereniging van Eigenaren (VVE).
  (Let op! U kunt dan wel geld lenen om uw deel aan de VVE te betalen) 
 • De waarde van uw woning is onvoldoende om nog een extra leningdeel af te sluiten
 • U heeft al een Duurzaam Wonen Hypotheek voor maximaal € 25.000 afgesloten.

Hypotheekrente Duurzaam Wonen Hypotheek

Meer informatie over de Duurzaam Wonen Hypotheek

Duurzame maatregelen

De Duurzaam Wonen Hypotheek kunt u alleen gebruiken voor de woning waar u zelf in woont. Ook wel het 'primaire hoofdverblijf' genoemd. U kunt de Duurzaam Wonen Hypotheek afsluiten voor energiebesparende maatregelen:

 • Gevelisolatie
 • Hoogrendement beglazing (HR++)
 • Dakisolatie
 • Installatie voor warmte-terugwinning
 • Vloerisolatie
 • Energiezuinige ventilatie (inclusief hoog-rendement-ventilatoren) indien deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen
 • Leidingisolatie
 • Energiezuinige kozijnen
 • Warmtepompen
 • Deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen
 • zonnepanelen
Deze maatregelen komen uit artikel 1.b. van de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet van de overheid.
Rentevaste periode

U heeft de keuze uit een rentevaste periode tussen de 1 jaar en 20 jaar. De rentevaste periode die u kiest hoeft niet gelijk te zijn aan de looptijd van uw Duurzaam Wonen Hypotheek.

Looptijd Duurzaam Wonen Hypotheek

Bij uw Duurzaam Wonen Hypotheek kunt u kiezen uit een looptijd van 1 jaar t/m 30 jaar.
Het bedrag van dit leningdeel wordt in een bouwdepot geplaatst. De looptijd van het bouwdepot is maximaal 2 jaar voor bestaande bouw en 3 jaar voor nieuwbouw.

Het is verstandig om de looptijd van uw leningdeel af te stemmen op de levensduur van de energiebesparende maatregel(en). U kunt eventueel ook meerdere leningdelen afsluiten met verschillende looptijden, die zijn afgestemd op de verschillende levensduren van de energiebesparende maatregel(en).

Hypotheekrente en duurzaamheidskorting

Hypotheekrente

 • Voor de Duurzaam Wonen Hypotheek betaalt u een aantrekkelijke rente. 
 • U betaalt bij de Duurzaam Wonen Hypotheek geen risico-opslag. Ook blijft de risico-opslag van uw andere hypotheek leningdelen hetzelfde.
 • U kunt tussentijds uw rente afkopen of rentemiddelen.

Bekijk uit welke rentevaste periodes u kunt kiezen.

Duurzaamheidskorting

Over het leningdeel van de Duurzaam Wonen Hypotheek krijgt u geen duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. Maar verbouwt u uw woning naar energielabel B of hoger? Dan kunt u na het afronden van de duurzame verbouwing misschien wel duurzaamheidskorting ( 0,10% bij label B en 0,15% bij label A) krijgen op de overige leningdelen van uw hypotheek. De rentevaste periode van deze leningdelen moeten dan maximaal 24 maanden voor de registratie van uw nieuwe energielabel zijn ingegaan.

De kosten

Als u uw hypotheek verhoogt met een Duurzaam Wonen Hypotheek betaalt u de volgende kosten: 

U verduurzaamt alleen de woning 

Advieskosten € 1.150
Advieskosten ondernemers € 1.650
Afhandelingskosten digitaal     € 100
Afhandelingskosten € 375

U verbouwt en maakt daarbij ook andere kosten 

Advieskosten € 1.150
Advieskosten ondernemers € 1.650
Afhandelingskosten digitaal € 625
Afhandelingskosten € 900

U kunt een Duurzaam Wonen Hypotheek afsluiten met of zonder advies. Als u kiest voor zonder advies betaalt u alleen de afhandelingskosten. Bekijk het uitgebreide overzicht van de kosten.

Duurzaam Wonen Hypotheek aanvragen

De Duurzaam Wonen Hypotheek is volgens de wet een zogenaamd complex product. Dit betekent dat u goed geïnformeerd moet zijn, voordat u besluit dit product te kopen. Kies zelf hoe u dit doet: met of zonder hypotheekadvies. Denk vooraf goed na of u wilt investeren in energiebesparende maatregelen in uw huis. U maakt hiervoor kosten en het is niet zeker dat u de kosten in de toekomst terugverdient. Wij kunnen u hier niets over beloven. 

Duurzaam Wonen Hypotheek niet gebruikt

Gebruikt u uw Duurzaam Wonen Hypotheek niet? Dan kunt u het geld gewoon in het bouwdepot van uw Duurzaam Wonen Hypotheek laten staan. Bij bestaande bouw wordt het bouwdepot na 18 maanden gesloten (mogelijkheid om met 6 maanden te verlengen), bij nieuwbouw is dit na 24 maanden (mogelijkheid om met 12 maanden te verlengen). Zit er dan nog een bedrag in uw bouwdepot dat u niet heeft gebruikt? Dan wordt dit bedrag gebruikt als aflossing op uw Duurzaam Wonen Hypotheek. Uw lening wordt hierdoor lager. 

Risico's en resultaat

Verwachtingen over energiebesparing

 • Denk vooraf goed na als u wilt investeren in energiebesparende maatregelen aan uw huis. U maakt hiervoor kosten en het is niet zeker dat u de kosten in de toekomst terugverdient. We kunnen u hier niets over beloven.
 • Als u geld leent om uw energiebesparende maatregelen te betalen, maakt u extra kosten. Er is tijd nodig om uw investering en uw kosten terug te verdienen. Bereken daarom vooraf goed wat uw duurzame investering u kost en kan opleveren. Een adviseur van ABN AMRO helpt u daar graag bij.
 • Denk er aan dat de technische levensduur van energiebesparende maatregelen vaak niet overeenkomt met een standaard looptijd van een hypotheek. We raden u daarom aan de looptijd aan te laten sluiten bij de levensduur van de maatregel die u neemt.
 • De opbrengsten van een duurzame investering kunnen verschillen. Het kan ook zijn dat uw investering minder oplevert dan het bedrag dat u elke maand voor uw lening betaalt.
 • Uw hypotheekschuld kan hoger worden dan de waarde van uw woning. Hierdoor is er een kans op restschuld bij de verkoop van de woning.
 • Bekijk voordat u geld leent altijd goed de voorwaarden. De lening moet passen bij de investering die u wilt doen en bij uw financiële situatie. Een adviseur van ABN AMRO bespreekt graag met u de mogelijkheden. 

In hoofdstuk 28 van de voorwaarden van de Budget Hypotheek  of  Woning Hypotheek  leest u meer over de Duurzaam Wonen Hypotheek. 

Vergoedingsvrij terugbetalen met eigen geld

U kunt vergoedingsvrij terugbetalen door extra of algeheel af te lossen met eigen geld op het leningdeel van uw Duurzaam Wonen Hypotheek. Voor overige leningdelen gelden andere voorwaarden voor extra aflossen.

Voorwaarden

In hoofdstuk 28 van de voorwaarden van de  Budget Hypotheek  of  Woning Hypotheek  leest u meer over de Duurzaam Wonen Hypotheek. Lees altijd de voorwaarden, voordat u de hypotheekofferte ondertekent.

Meer informatie over de Duurzaam Wonen Hypotheek

Duurzame maatregelen

De Duurzaam Wonen Hypotheek kunt u alleen gebruiken voor de woning waar u zelf in woont. Ook wel het 'primaire hoofdverblijf' genoemd. U kunt de Duurzaam Wonen Hypotheek afsluiten voor energiebesparende maatregelen:

 • Gevelisolatie
 • Hoogrendement beglazing (HR++)
 • Dakisolatie
 • Installatie voor warmte-terugwinning
 • Vloerisolatie
 • Energiezuinige ventilatie (inclusief hoog-rendement-ventilatoren) indien deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen
 • Leidingisolatie
 • Energiezuinige kozijnen
 • Warmtepompen
 • Deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen
 • zonnepanelen
Deze maatregelen komen uit artikel 1.b. van de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet van de overheid.

Rentevaste periode

U heeft de keuze uit een rentevaste periode tussen de 1 jaar en 20 jaar. De rentevaste periode die u kiest hoeft niet gelijk te zijn aan de looptijd van uw Duurzaam Wonen Hypotheek.

Looptijd Duurzaam Wonen Hypotheek

Bij uw Duurzaam Wonen Hypotheek kunt u kiezen uit een looptijd van 1 jaar t/m 30 jaar.
Het bedrag van dit leningdeel wordt in een bouwdepot geplaatst. De looptijd van het bouwdepot is maximaal 2 jaar voor bestaande bouw en 3 jaar voor nieuwbouw.

Het is verstandig om de looptijd van uw leningdeel af te stemmen op de levensduur van de energiebesparende maatregel(en). U kunt eventueel ook meerdere leningdelen afsluiten met verschillende looptijden, die zijn afgestemd op de verschillende levensduren van de energiebesparende maatregel(en).

Hypotheekrente en duurzaamheidskorting

Hypotheekrente

 • Voor de Duurzaam Wonen Hypotheek betaalt u een aantrekkelijke rente. 
 • U betaalt bij de Duurzaam Wonen Hypotheek geen risico-opslag. Ook blijft de risico-opslag van uw andere hypotheek leningdelen hetzelfde.
 • U kunt tussentijds uw rente afkopen of rentemiddelen.

Bekijk uit welke rentevaste periodes u kunt kiezen.

Duurzaamheidskorting

Over het leningdeel van de Duurzaam Wonen Hypotheek krijgt u geen duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. Maar verbouwt u uw woning naar energielabel B of hoger? Dan kunt u na het afronden van de duurzame verbouwing misschien wel duurzaamheidskorting ( 0,10% bij label B en 0,15% bij label A) krijgen op de overige leningdelen van uw hypotheek. De rentevaste periode van deze leningdelen moeten dan maximaal 24 maanden voor de registratie van uw nieuwe energielabel zijn ingegaan.

De kosten

Als u uw hypotheek verhoogt met een Duurzaam Wonen Hypotheek betaalt u de volgende kosten: 

U verduurzaamt alleen de woning 

Advieskosten € 1.150
Advieskosten ondernemers € 1.650
Afhandelingskosten digitaal     € 100
Afhandelingskosten € 375

U verbouwt en maakt daarbij ook andere kosten 

Advieskosten € 1.150
Advieskosten ondernemers € 1.650
Afhandelingskosten digitaal € 625
Afhandelingskosten € 900

U kunt een Duurzaam Wonen Hypotheek afsluiten met of zonder advies. Als u kiest voor zonder advies betaalt u alleen de afhandelingskosten. Bekijk het uitgebreide overzicht van de kosten.

Duurzaam Wonen Hypotheek aanvragen

De Duurzaam Wonen Hypotheek is volgens de wet een zogenaamd complex product. Dit betekent dat u goed geïnformeerd moet zijn, voordat u besluit dit product te kopen. Kies zelf hoe u dit doet: met of zonder hypotheekadvies. Denk vooraf goed na of u wilt investeren in energiebesparende maatregelen in uw huis. U maakt hiervoor kosten en het is niet zeker dat u de kosten in de toekomst terugverdient. Wij kunnen u hier niets over beloven. 

Duurzaam Wonen Hypotheek niet gebruikt

Gebruikt u uw Duurzaam Wonen Hypotheek niet? Dan kunt u het geld gewoon in het bouwdepot van uw Duurzaam Wonen Hypotheek laten staan. Bij bestaande bouw wordt het bouwdepot na 18 maanden gesloten (mogelijkheid om met 6 maanden te verlengen), bij nieuwbouw is dit na 24 maanden (mogelijkheid om met 12 maanden te verlengen). Zit er dan nog een bedrag in uw bouwdepot dat u niet heeft gebruikt? Dan wordt dit bedrag gebruikt als aflossing op uw Duurzaam Wonen Hypotheek. Uw lening wordt hierdoor lager. 

Risico's en resultaat

Verwachtingen over energiebesparing

 • Denk vooraf goed na als u wilt investeren in energiebesparende maatregelen aan uw huis. U maakt hiervoor kosten en het is niet zeker dat u de kosten in de toekomst terugverdient. We kunnen u hier niets over beloven.
 • Als u geld leent om uw energiebesparende maatregelen te betalen, maakt u extra kosten. Er is tijd nodig om uw investering en uw kosten terug te verdienen. Bereken daarom vooraf goed wat uw duurzame investering u kost en kan opleveren. Een adviseur van ABN AMRO helpt u daar graag bij.
 • Denk er aan dat de technische levensduur van energiebesparende maatregelen vaak niet overeenkomt met een standaard looptijd van een hypotheek. We raden u daarom aan de looptijd aan te laten sluiten bij de levensduur van de maatregel die u neemt.
 • De opbrengsten van een duurzame investering kunnen verschillen. Het kan ook zijn dat uw investering minder oplevert dan het bedrag dat u elke maand voor uw lening betaalt.
 • Uw hypotheekschuld kan hoger worden dan de waarde van uw woning. Hierdoor is er een kans op restschuld bij de verkoop van de woning.
 • Bekijk voordat u geld leent altijd goed de voorwaarden. De lening moet passen bij de investering die u wilt doen en bij uw financiële situatie. Een adviseur van ABN AMRO bespreekt graag met u de mogelijkheden. 

In hoofdstuk 28 van de voorwaarden van de Budget Hypotheek  of  Woning Hypotheek  leest u meer over de Duurzaam Wonen Hypotheek. 

Vergoedingsvrij terugbetalen met eigen geld

U kunt vergoedingsvrij terugbetalen door extra of algeheel af te lossen met eigen geld op het leningdeel van uw Duurzaam Wonen Hypotheek. Voor overige leningdelen gelden andere voorwaarden voor extra aflossen.

Voorwaarden

In hoofdstuk 28 van de voorwaarden van de  Budget Hypotheek  of  Woning Hypotheek  leest u meer over de Duurzaam Wonen Hypotheek. Lees altijd de voorwaarden, voordat u de hypotheekofferte ondertekent.

Duurzaam verbouwen en energie besparen

Verbouwen? Doe het meteen duurzaam

Uw dak isoleren als u uw zolder opknapt, HR++-glas plaatsen als u uw kozijnen vervangt. Een verbouwing is hét moment om uw huis te verduurzamen. Een duurzame verbouwing heeft veel extra voordelen. Denk aan een lager energieverbruik, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Zo bent u klaar voor een groene toekomst.

Besparen op energie?

Een energiezuinig huis draagt bij aan een lager energieverbruik. U kunt uw huis verduurzamen met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Hiermee kunt u minder energie verbruiken of juist energie opwekken. Houd er wel rekening mee dat de besparing op uw energierekening mogelijk lager kan uitvallen dan is voorberekend door de installateur.

Voorbeeldberekening Duurzaam Wonen Hypotheek

Wat kost de Duurzaam Wonen Hypotheek? De kosten hangen af van het bedrag dat u leent, de rentevaste periode die u kiest en de rente die daarbij hoort. Hieronder ziet u een rekenvoorbeeld voor 2 verschillende rentevaste periodes bij 3 verschillende looptijden, bij een geleend bedrag van € 15.000.

Rentevaste periode Looptijd Voorbeeldrente Leenbedrag Hypotheek maandbedrag Totaal te betalen bedrag JKP*
10 jaar 10 jaar 4,14% € 15.000 € 152,87 € 18.344 6,63%
15 jaar 15 jaar 4,27% € 15.000 € 112,99 € 20.339 6,03%
10 jaar 30 jaar 4,14% € 15.000 € 72,83 € 26.218 5,16%
15 jaar 30 jaar 4,27% € 15.000 € 73,97 € 26.627 5,31%
* (JKP) betekent Jaarlijks Kosten Percentage. Dit zijn de totale kosten die u per jaar betaalt voor de lening.
Let op:
ABN AMRO

Waarom doet ABN AMRO aan verduurzaming?

We vinden het belangrijk dat onze samenleving steeds duurzamer wordt. Daarom werken we aan duurzame oplossingen zoals de Duurzaam Wonen Hypotheek. En daarom zijn we partner van ‘ Iedereen doet wat ’. Samen met de overheid zetten we stappen naar een duurzamer Nederland. Doet u mee?