Hypotheek verhogen

Hypotheek verhogen

Ontdek hoe het werkt

Denkt u aan een verbouwing of verduurzaming van uw woning? Of gaat u een grote uitgave doen en heeft u extra geld nodig? Het verhogen van uw hypotheek kan dan een oplossing voor u zijn, als u overwaarde heeft op uw woning. Zo kunt u extra geld besteden. Zonder dat u daarvoor uw spaargeld hoeft te gebruiken.

Mogelijkheden om te financieren

Welke financiering past bij u?

Wilt u verbouwen of verduurzamen? Dan kunt u ook kiezen voor een lening. U betaalt dan een hogere rente, maar bijvoorbeeld geen advieskosten en notariskosten. Wat het best bij u past hangt af van uw situatie en het bedrag dat u wilt lenen. Doe de keuzewijzer en ontdek wat mogelijk is.

Hypotheek verhogen zoals u wilt

Hypotheek verhogen met adviseur

 • De adviseur stelt uw hypotheek samen
 • De adviseur wijst u op eventuele risico's
 • Voor iedereen mogelijk
 • De kennis- en ervaringstoets is niet nodig
 • Advies- en afhandelingskosten: €2.100

Zelf uw hypotheek verhogen

 • U stelt zelf uw hypotheek samen
 • U heeft zelf inzicht in de risico’s
 • Niet altijd mogelijk
 • De kennis- en ervaringstoets is verplicht
 • Afhandelingskosten: €750
Hypotheekvraag? Snel en makkelijk via de chat

Vraag over hypotheek verhogen? Snel en makkelijk via de chat

Kunt u het antwoord op uw vraag over verhogen niet helemaal vinden? Of heeft u gewoon een korte hypotheekvraag? Dat snappen we. Stel daarom uw vraag via de chat. Zo heeft u snel antwoord.

Meer over hypotheek verhogen

Uw hypotheek verhogen kan op 2 manieren: 

 1. Via onderhands verhogen
  Staat uw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven dan het bedrag dat u nu leent? Dan kunt u later uw hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor uw hypotheek is ingeschreven. Uiteraard kijken we wel of u dit kunt betalen. U hoeft hiervoor niet naar de notaris. Dit heet onderhands verhogen. 
 2. Een tweede hypotheek afsluiten
  Is uw hypotheek niet hoger ingeschreven bij de notaris? Dan is het afsluiten van een tweede hypotheek misschien mogelijk. Wel moet u dan opnieuw naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken en deze opnieuw laten inschrijven in het Kadaster. U betaalt dan notaris- en inschrijvingskosten. 
 • U ontvangt extra geld voor verbouwing of verbetering van uw huis. Zonder dat u daarvoor uw spaargeld hoeft te gebruiken.
 • Uw maandelijkse hypotheeklasten gaan omhoog
 • Uw hypotheek valt vaak in een hogere tariefklasse
 • U moet de huidige waarde van uw woning aantonen
 • De hypotheekrente van het nieuwe verhoogde leningdeel is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting (Box 1) als u dit leningdeel gebruikt voor een verbouwing. 
 • U betaalt vaak bijkomende kosten

U kunt uw hypotheek alleen verhogen als uw woning overwaarde heeft. Of als u uw woning gaat verbouwen waardoor deze meer waard wordt. Of en hoeveel u extra kan lenen hangt af van de marktwaarde van uw woning, de hoogte van uw huidige hypotheek en uw inkomen. Wij zullen opnieuw toetsen of uw nieuwe hypotheekbedrag past bij uw inkomen. Indien u uw hypotheek verhoogt wordt uw maandbedrag hoger. Als u uw hypotheek verhoogt, valt uw hypotheek misschien in een hogere risicoklasse.

Taxatiekosten
Deze kosten betaalt u meestal bij het verhogen van uw hypotheek. De kosten voor een volledig taxatierapport, of voor een desktoptaxatie. De desktoptaxatie is onder voorwaarden mogelijk bij een verhoging. 

Notariskosten
U betaalt alleen notariskosten bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Past de verhoging binnen de hypothecaire inschrijving? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris.

Advies- en afhandelingskosten
Advieskosten betaalt u alleen als u een hypotheek met advies wilt afsluiten. U betaalt altijd afhandelingskosten. Ook als u uw hypotheek wilt verhogen. 

Afsluitkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Deze kosten betaalt u altijd als u een tweede hypotheek (nieuw leningdeel) met NHG afsluit. U betaalt dan een bedrag om NHG af te sluiten (borgtochtprovisie). U krijgt alleen een voordelig (NHG-)rentepercentage over het nieuwe (verhoogde) leningdeel. Ook staat NHG bij een gedwongen verkoop (als u uw hypotheeklasten niet meer kan betalen) alleen maar garant voor het nieuwe (verhoogde) leningdeel. Garant staan betekent dat stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) borg staat voor een eventuele restschuld. ​​​​​​​​​​​​​

Leent u het geld voor een verbouwing? Dan kunt u de rente en kosten die u hiervoor betaalt onder bepaalde voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Dat geldt zowel voor de Persoonlijke Lening als een hypotheek. U moet dan wel aantonen bij de Belastingdienst dat u het geld voor de verbouwing heeft gebruikt. 

De voorwaarden voor het aftrekken van de rente over uw hypotheek verhoging zijn: 

 • U gebruikt de woning als hoofdverblijf
 • U gebruikt de verhoging van uw hypotheek voor verbetering of verduurzaming van uw woning
 • De verhoging van uw hypotheek is een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
 • U lost deze in maximaal 30 jaar af. 
 • De rente voor het hypotheekdeel dat u aan andere zaken besteedt, is dus niet aftrekbaar.

Heeft u en uw eventuele partner beiden de AOW-leeftijd bereikt? En is uw huis meer waard dan uw hypotheek? Dan is de Overwaarde Hypotheek wellicht een goede keuze. U gebruikt het geld van de overwaarde op uw huis. Bijvoorbeeld om uw huis te verbouwen of uw (klein)kinderen financieel steunen.

Uw woning duurzaam verbouwen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw wooncomfort en uw energieverbruik. Het energiezuinig maken van uw woning kunt u op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld met spaargeld of een hypotheek. Bovendien krijgt u korting op de hypotheekrente als u uw woning verbouwt naar energielabel A of B en u registreert het energielabel via de overheid binnen 24 maanden na de start van uw rentevastperiode, dan krijgt u de korting ook. Meer over duurzaam wonen.

De Duurzaam Wonen Hypotheek
Dit is een hypotheekdeel speciaal voor het verduurzamen van uw woning. Met goede voorwaarden en een extra aantrekkelijke rente. Als u uw hypotheek verhoogt voor het verduurzamen van uw woning, dan kunt u tot 106% van de marktwaarde van uw woning lenen. Met de Duurzaam Wonen Hypotheek kunt u minimaal €5.000,- en maximaal €25.000,- lenen.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk de 5 voordelen.