Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

hypotheek verhogen

Hypotheek verhogen

Voor een verbouwing of grote uitgave

Zo werkt uw hypotheek verhogen

U kunt uw hypotheek verhogen met hypotheekadvies of via Hypotheek Zelf Regelen, met hulp van een hypotheekcoach. Hoe dat precies werkt? Dat ziet u in de video.

Hypotheek verhogen

Ontdek hoe u uw hypotheek kunt verhogen. Zelf of met hulp van een hypotheekadviseur.

Eén

Bereken uw mogelijkheden

En weet in een paar minuten of verhogen mogelijk is, wat uw nieuwe maandlasten zijn en wat verhogen u gaat kosten. Geen internetbankieren? Maak dan een afspraak.

Twee

Start uw aanvraag

Kies voor Hypotheek Zelf Regelen om uw hypotheek zelf te verhogen, met hulp van een hypotheekcoach. Of kies voor Hypotheek Met Advies, als u advies wilt over uw verhoging.

Drie

Bereid uw afspraak voor

In een beveiligde omgeving kunt u de benodigde documenten uploaden en makkelijk een afspraak maken met een hypotheekcoach of -adviseur.

Vier

Bespreek uw aanvraag

U bespreekt uw aanvraag met een hypotheekcoach als u kiest voor Hypotheek Zelf Regelen. Kiest u Hypotheek Met Advies? Dan neemt een hypotheekadviseur het adviesrapport met u door.

Vijf

Teken uw offerte

Als de aanvraag is afgerond, ondertekent u de offerte. U ontvangt het geld dan binnen 3 tot 5 werkdagen.

Hypotheek Zelf Regelen

Met hulp van onze hypotheekcoach

Vanaf
625,00
 • Vaste hypotheekcoach die u helpt bij uw aanvraag
 • Makkelijk digitaal aanvraagproces
 • U brengt zelf uw financiële situatie in kaart 
 • U betaalt alleen afhandelingskosten
 • Tussentijds switchen naar advies is altijd mogelijk

Hypotheek Met Advies

Uw hypotheekadviseur helpt u stap voor stap

Vanaf
1725,00
 • Advies over hypotheekvorm, rente en looptijd
 • Altijd hulp bij het aanvraagproces
 • We bespreken de risico’s van overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
 • Een hypotheek die past bij uw persoonlijke situatie
 • U ontvangt een uitgebreid adviesrapport
geld lenen voor een verbouwing

Welke financiering past bij u?

Liever niet uw hypotheek verhogen? Dan kunt u ook kiezen voor een lening. U betaalt dan een hogere rente, maar bijvoorbeeld geen advieskosten en notariskosten. Doe de keuzewijzer en ontdek wat mogelijk is.

Veelgestelde vragen over hypotheek verhogen

U kunt uw hypotheek alleen verhogen als uw woning overwaarde heeft. Of als u uw woning gaat verbouwen waardoor deze meer waard wordt. Of en hoeveel u extra kan lenen hangt af van de marktwaarde van uw woning, de hoogte van uw huidige hypotheek en uw inkomen. We zullen opnieuw toetsen of uw nieuwe hypotheekbedrag past bij uw inkomen.

 1. Via onderhands verhogen
  Staat uw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven dan het bedrag dat u nu leent? Dan kunt u later uw hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor uw hypotheek is ingeschreven. Uiteraard kijken we wel of u dit kunt betalen. U hoeft hiervoor niet naar de notaris. Dit heet onderhands verhogen. 
 2. Een tweede hypotheek afsluiten
  Is uw hypotheek niet hoger ingeschreven bij de notaris? Dan is het afsluiten van een tweede hypotheek misschien mogelijk. Wel moet u dan opnieuw naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken en deze opnieuw laten inschrijven in het Kadaster. U betaalt dan notaris- en inschrijvingskosten. 
 • Als u uw hypotheek verhoogt, wordt uw maandbedrag hoger. En valt uw hypotheek misschien in een hogere risicoklasse voor uw hypotheekrente.
 • Gaat u verhogen voor energiebesparende maatregelen? Dan komt de technische levensduur van deze maatregelen vaak niet overeenkomt met een standaard looptijd van een hypotheek. We raden u daarom aan de looptijd aan te laten sluiten bij de levensduur van de maatregel die u neemt.
 • U moet de huidige waarde van uw woning aantonen.
 • De hypotheekrente van het nieuwe verhoogde leningdeel is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting (Box 1) als u dit leningdeel gebruikt voor een verbouwing. 
 • U betaalt vaak bijkomende kosten.

Taxatiekosten
Deze kosten betaalt u meestal bij het verhogen van uw hypotheek. De kosten voor een volledig taxatierapport, of voor een desktoptaxatie. De desktoptaxatie is onder voorwaarden mogelijk bij een verhoging. 

Notariskosten
U betaalt alleen notariskosten bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Past de verhoging binnen de hypothecaire inschrijving? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris.

Advies- en afhandelingskosten
Advieskosten betaalt u alleen als u een hypotheek met advies wilt afsluiten. U betaalt altijd afhandelingskosten. Ook als u uw hypotheek wilt verhogen. 

Afsluitkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Deze kosten betaalt u altijd als u een tweede hypotheek (nieuw leningdeel) met NHG afsluit. U betaalt dan een bedrag om NHG af te sluiten (borgtochtprovisie). U krijgt alleen een voordelig (NHG-)rentepercentage over het nieuwe (verhoogde) leningdeel. Ook staat NHG bij een gedwongen verkoop (als u uw hypotheeklasten niet meer kan betalen) alleen maar garant voor het nieuwe (verhoogde) leningdeel. Garant staan betekent dat stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) borg staat voor een eventuele restschuld. ​​​​​​​​​​​​​

Leent u het geld voor een verbouwing? Dan kunt u de rente en kosten die u hiervoor betaalt onder bepaalde voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Dat geldt zowel voor de Persoonlijke Lening als een hypotheek. U moet dan wel aantonen bij de Belastingdienst dat u het geld voor de verbouwing heeft gebruikt. 

De voorwaarden voor het aftrekken van de rente over uw hypotheek verhoging zijn: 

 • U gebruikt de woning als hoofdverblijf
 • U gebruikt de verhoging van uw hypotheek voor verbetering of verduurzaming van uw woning
 • De verhoging van uw hypotheek is een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
 • U lost deze in maximaal 30 jaar af. 
 • De rente voor het hypotheekdeel dat u aan andere zaken besteedt, is dus niet aftrekbaar.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.