Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek verhogen

Een hogere hypotheek dankzij overwaarde

Uw situatie verandert. Ook uw hypotheek hoeft niet altijd hetzelfde te blijven. Heeft u overwaarde? Dan kunt u uw hypotheek mogelijk verhogen. Zo kunt u op een eenvoudige manier extra geld besteden. Zonder dat u uw spaargeld hoeft aan te spreken. U moet uiteraard de extra maandlasten wel kunnen betalen.

 

Uw hypotheek verhogen

U kunt uw hypotheek alleen verhogen als uw woning overwaarde heeft. Gaat u verhogen? Bedenk dan dat uw maandbedrag hoger wordt. U kunt dus alleen verhogen als u het maandbedrag kunt betalen.

Twee manieren om uw hypotheek te verhogen

U kunt uw hypotheek op 2 manieren verhogen:

  • Onderhands verhogen binnen een bestaande hypothecaire inschrijving

  • Tweede hypotheek afsluiten

 

Onderhands verhogen

Onderhands verhogen is het verhogen van uw hypotheek zonder dat u naar de notaris hoeft. Dit hoeft niet als u bij het afsluiten van de hypotheek al rekening houdt met een verhoging in de toekomst. Dit noemen we een hogere inschrijving.

Denkt u dat u over een paar jaar extra geld nodig heeft? Bijvoorbeeld als u gaat verbouwen. U kiest dan voor een hogere inschrijving. De notaris zet dan niet het bedrag dat u leent in het register, maar een hoger bedrag. Later kunt u, als dit mogelijk is op basis van uw financiële situatie en de waarde van uw woning, een extra bedrag lenen zónder dat u naar de notaris hoeft om dit te regelen.

Een voorbeeld van onderhands verhogen

U leent € 200.000,- maar de hypotheek is ingeschreven voor € 250.000,-. Dit betekent dat u later een extra bedrag van € 50.000,- kunt lenen. Zonder dat u naar de notaris hoeft.

ABN AMRO kan u de lening alleen geven als u deze ook kunt betalen. Daarom kijken wij naar uw financiële situatie op het moment dat u wilt verkopen. Een hogere inschrijving wil dus niet altijd zeggen dat u deze ook kunt gebruiken.

 

Tweede hypotheek afsluiten

Heeft u bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening gehouden met een hogere inschrijving? Dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten.

Oversluiten kan ook een oplossing zijn

Soms is het beter om uw hypotheek compleet over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. U voegt dan uw bestaande hypotheek samen met het bedrag dat u erbij leent. Misschien moet u een vergoeding (dit werd eerder boete genoemd) betalen als u uw bestaande hypotheek eerder terugbetaalt. Dit hoeft geen nadeel te zijn als de hypotheekrente op dat moment lager is dan de rente die u nu betaalt. Een adviseur rekent het graag voor u uit. Zo weet u wat in uw geval voordelig is.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.