Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek verhogen

Een hogere hypotheek dankzij overwaarde

Uw situatie verandert. Ook uw hypotheek hoeft niet altijd hetzelfde te blijven. Heeft u overwaarde? Dan kunt u uw hypotheek mogelijk verhogen. Zo kunt u op een eenvoudige manier extra geld besteden. Zonder dat u uw spaargeld hoeft aan te spreken. U moet uiteraard de extra maandlasten wel kunnen betalen.

 

Uw hypotheek verhogen

U kunt uw hypotheek alleen verhogen als uw woning overwaarde heeft. Gaat u verhogen? Bedenk dan dat uw maandbedrag hoger wordt. U kunt dus alleen verhogen als u het maandbedrag kunt betalen.

Twee manieren om uw hypotheek te verhogen

U kunt uw hypotheek op 2 manieren verhogen:

  • Onderhands verhogen door een hogere inschrijving

  • Tweede hypotheek afsluiten

 

Onderhands verhogen

Onderhands verhogen is het verhogen van uw hypotheek zonder dat u naar de notaris hoeft. Dit hoeft niet als u bij het afsluiten van de hypotheek al rekening houdt met een verhoging in de toekomst. Dit noemen we een hogere inschrijving.

Denkt u dat u over een paar jaar extra geld nodig heeft? Bijvoorbeeld als u gaat verbouwen. U kiest dan voor een hogere inschrijving. De notaris zet dan niet het bedrag dat u leent in het register, maar een hoger bedrag. Later kunt u een extra bedrag lenen zónder dat u naar de notaris hoeft om dit te regelen.

Een voorbeeld van onderhands verhogen

U leent € 200.000,- maar de hypotheek is ingeschreven voor € 250.000,-. Dit betekent dat u later een extra bedrag van € 50.000,- kunt lenen. Zonder dat u naar de notaris hoeft.

ABN AMRO kan u de lening alleen geven als u deze ook kunt betalen. Daarom kijken wij naar uw financiële situatie op het moment dat u wilt verkopen. Een hogere inschrijving wil dus niet altijd zeggen dat u deze ook kunt gebruiken.

 

Tweede hypotheek afsluiten

Heeft u bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening gehouden met een hogere inschrijving? Dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten.

Oversluiten kan ook een oplossing zijn

Soms is het beter om uw hypotheek compleet over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. U voegt dan uw bestaande hypotheek samen met het bedrag dat u erbij leent. Misschien moet u een vergoeding (dit werd eerder boete genoemd) betalen als u uw bestaande hypotheek eerder terugbetaalt. Dit hoeft geen nadeel te zijn als de hypotheekrente op dat moment lager is dan de rente die u nu betaalt. Een adviseur rekent het graag voor u uit. Zo weet u wat in uw geval voordelig is.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.