Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

hypotheek verhogen

Hypotheek verhogen

Ontdek hoe het werkt

Gaat u uw woning verbouwen of verduurzamen? Of heeft u extra geld nodig voor een grote uitgave? Het verhogen van uw hypotheek kan dan een oplossing zijn. Bekijk de verschillende mogelijkheden en bereken het met onze handige berekentool.

 

Bereken uw verhoging​

Met onze handige tool berekent u of hypotheek verhogen mogelijk is. In uw Persoonlijke Omgeving past u makkelijk bedragen aan en ziet u wat het doet met uw maandbedrag. En we zijn altijd beschikbaar via live chat of direct beeldbankieren.

hypotheek verhogen
 

Hypotheek zelf verhogen

 • Vaste hypotheekcoach die u helpt bij uw aanvraag
 • Makkelijk digitaal aanvraagproces
 • U brengt zelf uw financiële situatie in kaart
 • U betaalt alleen afhandelingskosten
 • Tussentijds switchen naar advies is altijd mogelijk
 • Afhandelingskosten vanaf: €600

Hypotheek verhogen met adviseur

 • Advies over hypotheekvorm, rente en looptijd
 • Altijd hulp bij het aanvraagproces
 • We bespreken de risico’s van overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
 • Een hypotheek die past bij uw persoonlijke situatie
 • U ontvangt een uitgebreid adviesrapport
 • Advies- en afhandelingskosten vanaf: €1.650

Hypotheek verhogen in 5 stappen

 1. Bereken uw mogelijkheden

  Door in te loggen in Internet Bankieren nemen we uw eigen hypotheekgegevens mee. Zo weet u in een paar minuten:

  • Of verhogen mogelijk is in uw persoonlijke situatie
  • Wat uw nieuwe maandlasten zijn
  • Wat verhogen u gaat kosten

  Wilt u na het berekenen uw hypotheek verhogen? Klik dan op 'afspraak voorbereiden' u kunt dan direct uw aanvraag starten.

  Heeft u geen Internet Bankieren? Maak een afspraak om uw hypotheek te verhogen

 2. Start uw aanvraag

  Wilt u uw hypotheek verhogen? Dat kan op 2 manieren: 

  1. Zelf verhogen
   Wilt u na het berekenen uw hypotheek zelf verhogen? Klik dan op 'afspraak voorbereiden' u kunt dan direct uw aanvraag starten. U kunt dan op ieder moment hulp vragen via de chat of direct beeldbankieren. LET OP! Kiest u voor het zelf regelen van uw verhoging? Dan is het maken van de  kennis- en ervaringstoets verplicht. 
  2. Hypotheekadvies
   Tijdens het adviesgesprek bespreekt u samen met een adviseur hoe uw hypotheek in de toekomst betaalbaar blijft en wat de risico's van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden zijn voor uw hypotheeklasten.
 3. Bereid uw afspraak voor

  In uw 'Hypotheekaanvraag' uploadt u de benodigde documenten. Zo bent u goed voorbereid en kan de adviseur uw aanvraag in behandeling nemen. Ook kunt op ieder moment terugkeren naar uw 'Hypotheekaanvraag' om verder te gaan met uw aanvraag. U gaat dan verder waar u was gebleven.

  Heeft u gekozen voor het zelf verhogen van uw hypotheek? Dan moet u naast het uploaden van uw documenten ook de kennis- en ervaringstoets doen in de Persoonlijke Omgeving. Komt u er even niet uit? We zijn altijd bereikbaar via live chat of direct beeldbankieren.

 4. Bespreek uw aanvraag

  Heeft u gekozen voor het zelf verhogen van uw hypotheek? Maak dan na het doen van de kennis- en ervaringstoets een afspraak. Met de adviseur neemt u via Direct Beeldbankieren de aanvraag samen door, maar u krijgt geen advies. Daarna ontvangt u een offerte.

  Heeft u gekozen voor het afsluiten met advies? Dan neemt u samen met een adviseur het adviesrapport door. Daarna ontvangt u een offerte.

 5. Teken uw offerte

  Als de aanvraag is afgerond, ondertekent u de offerte. U ontvangt het geld dan binnen 3 tot 5 werkdagen.

 

Welke financiering past bij u?

Liever niet uw hypotheek verhogen? Dan kunt u ook kiezen voor een lening. U betaalt dan een hogere rente, maar bijvoorbeeld geen advieskosten en notariskosten. Doe de keuzewijzer en ontdek wat mogelijk is.

geld lenen voor een verbouwing

Meer over hypotheek verhogen

 1. Via onderhands verhogen
  Staat uw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven dan het bedrag dat u nu leent? Dan kunt u later uw hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor uw hypotheek is ingeschreven. Uiteraard kijken we wel of u dit kunt betalen. U hoeft hiervoor niet naar de notaris. Dit heet onderhands verhogen. 
 2. Een tweede hypotheek afsluiten
  Is uw hypotheek niet hoger ingeschreven bij de notaris? Dan is het afsluiten van een tweede hypotheek misschien mogelijk. Wel moet u dan opnieuw naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken en deze opnieuw laten inschrijven in het Kadaster. U betaalt dan notaris- en inschrijvingskosten. 
 • U ontvangt extra geld voor verbouwing of verbetering van uw huis. Zonder dat u daarvoor uw spaargeld hoeft te gebruiken.
 • Uw maandelijkse hypotheeklasten gaan omhoog.
 • Uw hypotheek valt vaak in een hogere tariefklasse.
 • U moet de huidige waarde van uw woning aantonen.
 • De hypotheekrente van het nieuwe verhoogde leningdeel is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting (Box 1) als u dit leningdeel gebruikt voor een verbouwing. 
 • U betaalt vaak bijkomende kosten.
 • U kunt uw hypotheek alleen verhogen als uw woning overwaarde heeft. Of als u uw woning gaat verbouwen waardoor deze meer waard wordt.
 • Of en hoeveel u extra kan lenen hangt af van de marktwaarde van uw woning, de hoogte van uw huidige hypotheek en uw inkomen. We zullen opnieuw toetsen of uw nieuwe hypotheekbedrag past bij uw inkomen.
 • Als u uw hypotheek verhoogt, wordt uw maandbedrag hoger.
 • Als u uw hypotheek verhoogt, valt uw hypotheek misschien in een hogere risicoklasse voor uw hypotheekrente.
 • Als u gaat verhogen voor energiebesparende maatregelen, denk er dan aan dat de technische levensduur van deze maatregelen vaak niet overeenkomt met een standaard looptijd van een hypotheek. We raden u daarom aan de looptijd aan te laten sluiten bij de levensduur van de maatregel die u neemt.

Taxatiekosten
Deze kosten betaalt u meestal bij het verhogen van uw hypotheek. De kosten voor een volledig taxatierapport, of voor een desktoptaxatie. De desktoptaxatie is onder voorwaarden mogelijk bij een verhoging. 

Notariskosten
U betaalt alleen notariskosten bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Past de verhoging binnen de hypothecaire inschrijving? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris.

Advies- en afhandelingskosten
Advieskosten betaalt u alleen als u een hypotheek met advies wilt afsluiten. U betaalt altijd afhandelingskosten. Ook als u uw hypotheek wilt verhogen. 

Afsluitkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Deze kosten betaalt u altijd als u een tweede hypotheek (nieuw leningdeel) met NHG afsluit. U betaalt dan een bedrag om NHG af te sluiten (borgtochtprovisie). U krijgt alleen een voordelig (NHG-)rentepercentage over het nieuwe (verhoogde) leningdeel. Ook staat NHG bij een gedwongen verkoop (als u uw hypotheeklasten niet meer kan betalen) alleen maar garant voor het nieuwe (verhoogde) leningdeel. Garant staan betekent dat stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) borg staat voor een eventuele restschuld. ​​​​​​​​​​​​​

Leent u het geld voor een verbouwing? Dan kunt u de rente en kosten die u hiervoor betaalt onder bepaalde voorwaarden aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Dat geldt zowel voor de Persoonlijke Lening als een hypotheek. U moet dan wel aantonen bij de Belastingdienst dat u het geld voor de verbouwing heeft gebruikt. 

De voorwaarden voor het aftrekken van de rente over uw hypotheek verhoging zijn: 

 • U gebruikt de woning als hoofdverblijf
 • U gebruikt de verhoging van uw hypotheek voor verbetering of verduurzaming van uw woning
 • De verhoging van uw hypotheek is een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
 • U lost deze in maximaal 30 jaar af. 
 • De rente voor het hypotheekdeel dat u aan andere zaken besteedt, is dus niet aftrekbaar.

Vrijblijvend hypotheekgesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek. Dat kan 7 dagen per week, makkelijk online via een videogesprek.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk de 5 voordelen.