Naar de navigatie Naar de inhoud

Taxatie van uw huis

Wat is een taxatierapport?


Een taxatie is een waardebepaling van uw huis door een taxateur. Deze taxateur maakt een taxatierapport op, met daarin de waarde van uw woning. U heeft een taxatierapport nodig bij het aanvragen van een hypotheek, zodat een bank weet wat de woning waard is. De taxatiewaarde is namelijk bepalend voor de hoogte van de hypotheek.

Aandachtspunten bij een taxatierapport

Het is verstandig de taxatie uit te laten voeren voordat de ontbindende voorwaarde in uw voorlopige koopcontract verloopt. Zo kunt u de koop nog afzeggen wanneer u de financiering van het huis niet geregeld krijgt. U kunt uw bod ook doen onder voorbehoud van de taxatie. Om te zorgen dat uw taxatierapport door uw bank geaccepteerd wordt, zijn er bepaalde zaken waar u vooraf al op kunt letten.

Hieraan moet een taxatierapport voldoen

 • Het taxatierapport is maximaal 6 maanden geleden gemaakt.
 • Het hoofdkantoor van uw taxateur ligt maximaal 20 kilometer van de woning die u laat taxeren.
 • De taxateur mag niet uw eigen makelaar of de makelaar van de verkoper zijn.
 • De taxateur heeft geen relatie met u, de verkoper van de woning of degene bij wie u uw hypotheek afsluit. Hij mag bijvoorbeeld geen familie of goede vriend zijn.

Taxatieregels voor ABN AMRO Hypotheek

Zorg dat uw taxatierapport meteen wordt goedgekeurd. Om een hypotheek af te sluiten, heeft u een taxatierapport nodig van de woning die u wilt kopen of verbouwen. Dit taxatierapport moet voldoen aan een aantal regels. U weet dan zeker dat ABN AMRO het rapport accepteert.

Bezit u al een woning? Dan kan onder bepaalde voorwaarden voor de waardebepaling een Taxatieverslag WOZ of een recente aanslag OZB voldoende zijn.  

Goedkeuring van uw taxatierapport

Uw taxatierapport moet goedgekeurd worden door een gecertificeerd validatie-instituut, aangesloten bij De Stichting Taxaties en Validaties (STenV). Op dit moment zijn dat TaxateursUnie, I-Validatie, NWWI en Taxatie Validatie Instituut. Kies voor een taxateur die zijn taxatierapporten laat keuren door een van deze organisaties. Zo weet u zeker dat uw rapport voldoet aan de regels van ABN AMRO.

Een taxateur die de regels kent

Een taxateur die zijn taxatierapport laat keuren door NWWI, Taxateursunie, iValidatie of TVI kent onze regels en houdt zich daaraan. Een ander voordeel is dat de taxateur het rapport per e-mail naar ABN AMRO stuurt. U hoeft het dus niet zelf op te sturen.

Waardebepaling van uw woning: zelf regelen of laten regelen?

Hoe laat u de waarde van uw huis bepalen? U kunt zelf een taxateur zoeken die voldoet aan bovenstaande voorwaarden of u kunt het voor u laten regelen.

Waardebepaling zelf regelen of laten regelen?

Om een hypotheek af te sluiten, heeft u een taxatierapport nodig van de woning die u wilt kopen of verbouwen. Dit taxatierapport moet voldoen aan een aantal regels. U weet dan zeker dat ABN AMRO het rapport accepteert.

Uw taxatie door ons geregeld

Wilt u een hypotheek afsluiten of verhogen? Meestal heeft u een taxatierapport nodig en soms een bouwkundige keuring. De adviseur van ABN AMRO kan de taxatie of de bouwkundige keuring voor u regelen. Ook kan de adviseur helpen bij het opvragen van offertes voor de notaris.

Wat is de taxatieservice?

In het taxatierapport staat de waarde van de woning. U heeft een taxatierapport nodig, zodat een bank weet wat de woning waard is. Regelt u het rapport via de Taxatieservice van ABN AMRO? Dan weet u zeker dat het rapport wordt geaccepteerd.

Wat zijn de tarieven?


 • Taxatierapport: € 375,-

 • Bouwkundige keuring: € 300,-

 • Opleveringskeuring: € 220,- 

 • Al deze tarieven zijn all-in. Er komen geen andere kosten bij.

Zo werkt de Taxatieservice


 • ABN AMRO vraagt de taxatie via Maatwerk Woondiensten voor u aan.

 • Het rapport voldoet aan de normen van ABN AMRO, NHG en NWWI.

 • U kunt de status van uw aanvraag volgen via internet.

 • U betaalt een vast tarief. Dit tarief is inclusief validatie, kadaster, BTW en leges.

Taxatieservice aanvragen?

We werken samen met Maatwerk Woondiensten. Uw adviseur kan de taxatie voor u regelen. U kunt ook zelf het taxatierapport opvragen via onderstaande handleiding.

De Notarisservice

Heeft u een huis gekocht? Maak gratis gebruik van onze notarisservice. De adviseur helpt u dan bij het opvragen van offertes bij lokale notarissen. Zo weet u wat verschillende notarissen vragen voor hun werkzaamheden. De adviseur vraagt de offertes op via Maatwerk Woondiensten. Via deze dienstverlener ontvangt u dan één tot drie offertes. Deze service is gratis.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.