Naar de navigatie Naar de inhoud

Bankgarantie

Met een bankgarantie geeft u de verkoper zekerheid

Koopt u een bestaande woning? Waarschijnlijk vraagt de verkoper om een waarborgsom. U kunt dat ook met een bankgarantie regelen. Op deze manier hoeft u uw eigen geld niet aan te spreken.

 

Wanneer heeft u een bankgarantie nodig?

Heeft u een voorlopig koopcontract getekend? De koop is pas definitief als u bij de notaris bent geweest. Tot dat moment wil de verkoper zekerheid dat hij 10% van de koopsom krijgt als de koop niet doorgaat. Deze zekerheid geeft u met een waarborgsom. U kunt dit bedrag betalen, maar u kunt het ook regelen met een bankgarantie.

Wat is een bankgarantie?

Met een bankgarantie belooft een bank 10% van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop niet doorgaat. U tekent hiervoor een overeenkomst met de bank. Gaat de koop niet door? Dan moeten wij die 10% aan de verkoper betalen. Wij zetten na die betaling de bankgarantie om in een lening. Die lening betaalt u terug.

 

Kosten bankgarantie

Voor het afsluiten van de hypotheek betaalt u afhandelingskosten. In deze kosten zitten ook de kosten voor de bankgarantie.

Zelf de waarborgsom betalen?

U kunt ook zelf 10% van de koopsom storten op rekening van de notaris. Dit bedrag krijgt u terug zodra de koop definitief is. Het voordeel van een bankgarantie is dat u uw spaargeld niet hoeft aan te spreken.

 

Als de koop niet doorgaat

Gaat de koop niet door? Dan krijgt de verkoper 10% van de koopsom. Als ABN AMRO een bankgarantie heeft gegeven, krijgt de verkoper dit bedrag van ons. Dit bedrag moet u terugbetalen.

 

Bankgarantie nodig? Snel geregeld bij ABN AMRO

Een adviseur van ABN AMRO kan een bankgarantie voor u regelen, samen met het verstrekken van een ABN AMRO hypotheek. Voor een bankgarantie maakt u eerst een afspraak met een adviseur. U heeft een aantal documenten nodig.

Getekend aanvraagformulier
  • De adviseur geeft u een aanvraagformulier voor de bankgarantie. Vul het formulier in en onderteken het.
Overige documenten die u nodig heeft
  • Ondertekende hypotheekofferte.
  • Kopie van de koopovereenkomst.
  • Kopie van uw paspoort of ander identiteitsbewijs.
  • Kopie van een bankafschrift van maximaal 3 maanden oud.
  • Kopie van uw laatste salarisstrook of een kopie van uw jaarstukken van de afgelopen 3 jaar als u als zelfstandige werkt. 

Bent u gescheiden? Stuur ook het echtscheidingsconvenant en de inschrijving in het echtscheidingsregister mee.

 

Contract ondertekenen en terugsturen

  • Als alle documenten zijn goedgekeurd, ontvangt u een contract voor de bankgarantie. Stuur dit contract getekend terug. Na ontvangst van het ondertekende contract geven we de bankgarantie zo spoedig mogelijk af aan de notaris.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.