Naar de navigatie Naar de inhoud

Alles over de bankgarantie

Met een bankgarantie geeft u de verkoper zekerheid

Koopt u een bestaande woning? Waarschijnlijk vraagt de verkoper om een waarborgsom. U kunt dat ook met een bankgarantie regelen. Op deze manier hoeft u uw eigen geld niet aan te spreken.

 

Wanneer heeft u een bankgarantie nodig?

Heeft u een voorlopig koopcontract getekend? De koop is pas definitief als u bij de notaris bent geweest. Tot dat moment wil de verkoper zekerheid dat hij 10% van de koopsom krijgt als de koop niet doorgaat. Deze zekerheid geeft u met een waarborgsom. U kunt dit bedrag betalen, maar u kunt het ook regelen met een bankgarantie.

Wat is een bankgarantie?

Met een bankgarantie belooft een bank 10% van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop niet doorgaat. U tekent hiervoor een overeenkomst met de bank. Gaat de koop niet door? Dan moeten wij die 10% aan de verkoper betalen. Wij zetten na die betaling de bankgarantie om in een lening. Die lening betaalt u terug.

 

Kosten bankgarantie

Voor het afsluiten van de hypotheek betaalt u afhandelingskosten. In deze kosten zitten ook de kosten voor de bankgarantie.

Zelf de waarborgsom betalen?

U kunt ook zelf 10% van de koopsom storten op rekening van de notaris. Dit bedrag krijgt u terug zodra de koop definitief is. Het voordeel van een bankgarantie is dat u uw spaargeld niet hoeft aan te spreken.

 

Als de koop niet doorgaat

Gaat de koop niet door? Dan krijgt de verkoper 10% van de koopsom. Als ABN AMRO een bankgarantie heeft gegeven, krijgt de verkoper dit bedrag van ons. Dit bedrag moet u terugbetalen.

 

Bankgarantie nodig? Snel geregeld bij ABN AMRO

Een adviseur van ABN AMRO kan een bankgarantie voor u regelen, samen met het verstrekken van een ABN AMRO hypotheek. Voor een bankgarantie maakt u eerst een afspraak met een adviseur. U heeft u een aantal documenten nodig.

Getekend aanvraagformulier
 • De adviseur geeft u een aanvraagformulier voor de bankgarantie. Vul het formulier in en onderteken het.
Overige documenten die u nodig heeft
 • Ondertekende hypotheekofferte.
 • Kopie van de koopovereenkomst.
 • Kopie van uw paspoort of ander identiteitsbewijs.
 • Kopie van een bankafschrift van maximaal 3 maanden oud.
 • Kopie van uw laatste salarisstrook of een kopie van uw jaarstukken van de afgelopen 3 jaar als u als zelfstandige werkt. 

Bent u gescheiden? Stuur ook het echtscheidingsconvenant en de inschrijving in het echtscheidingsregister mee.

 

Contract ondertekenen en terugsturen

 • Als alle documenten zijn goedgekeurd, ontvangt u een contract voor de bankgarantie. Stuur dit contract getekend terug. Na ontvangst van het ondertekende contract geven we de bankgarantie zo spoedig mogelijk af aan de notaris.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost. 

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief