Uw nalatenschap regelen

Wat moet er met uw bankzaken gebeuren na uw overlijden?

Het is goed om hier bij stil te staan: wat moet er gebeuren met uw bankzaken en eigendommen na uw overlijden? Als u uw zaken nu goed regelt, is het straks voor iedereen duidelijk hoe het zit met uw erfenis.

Bankzaken regelen

 1. Heeft u goed inzicht in uw financiën?

  Inzicht in uw financiële situatie biedt rust en houvast. Met een vrijblijvend Financieel Inzicht komt u al een heel eind. Tijdens een gesprek met een adviseur bespreekt u al uw specifieke vragen. 

 2. Machtigingen komen te vervallen na uw overlijden

  Na uw overlijden kunnen alleen mederekeninghouders de rekening en eigen bankpas blijven gebruiken. Gemachtigden niet. Hun machtiging vervalt automatisch. Mederekeninghouders kunnen hen wel opnieuw machtigen.

 3. Extra aflossen op uw hypotheek

  Wilt u uw erfgenamen zonder of met een zo laag mogelijke hypotheekschuld achterlaten? Extra aflossen op uw hypotheek is een optie.

 4. Extra aflossen op een lening

  Hoe sneller u uw lening aflost, hoe minder u of straks uw erfgenamen daaraan kwijt zijn. Wist u dat extra aflossen op uw lening niets kost en u dit makkelijk zelf regelt via Internet Bankieren of uw Mobiel Bankieren app?

 5. Stel een testament op

  Een testament is een document waarin u aangeeft wat er na overlijden met uw erfenis moet gebeuren. Zo weet u zeker dat wat u wilt, nageleefd wordt. En het is fijn voor uw nabestaanden, want zij weten dan precies waar ze aan toe zijn. 

  U regelt een testament via een notaris. Is er geen testament? Dan bepaalt de wettelijke erfrecht wie de erfenis krijgt. 

 6. Check de erfbelasting

  Als u na uw overlijden iets van waarde nalaat, betalen uw erfgenamen hierover misschien erfbelasting. Weten hoe het zit met de tarieven en vrijstellingen voor erfbelasting? 

 7. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

  Met een overlijdensrisicoverzekering, neemt u de eerste financiële zorgen bij uw nabestaanden weg. Hiermee kan bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek of een schuld worden afgelost. De nabestaanden krijgen eenmalig een bedrag uitgekeerd om deze kosten te dekken.

 8. Schenk aan uw (klein)kinderen of een goed doel

  Heeft u een mooi vermogen opgebouwd? Dan kan het vaak voordelig zijn om nu al een schenking te doen. 

 9. Wat moeten uw erfgenamen doen?

  Uw nabestaanden en erfgenamen moeten van alles regelen. In een verdrietige periode zal hun hoofd er niet naar staan, maar er zijn dingen die toch moeten gebeuren. Wij hebben een overzicht gemaakt, wat handig kan zijn in deze periode.

 10. Maak een afspraak met een adviseur

  Wilt u persoonlijk advies over uw nalatenschap? Maak dan een afspraak met een adviseur.