Naar de navigatie Naar de inhoud

Financiële buffer voor ingrijpende veranderingen

-

Is uw financiële buffer groot genoeg?

'Miljoenen Nederlanders hebben te weinig buffer'. In tijden van onverwachte kosten is het handig om terug te kunnen vallen op een financiële buffer. Van de Nederlanders die sparen noemt 40% het opbouwen van een financiële buffer dan ook als spaardoel (Bron: 'ABN AMRO Spaaronderzoek' door Gfk, juli 2015). Dit komt overeen met de resultaten van de ABN AMRO Woonkamer Monitor, een kwartaalonderzoek onder ruim 1.000 huishoudens. Hieruit bleek dat 45% van de mensen die elke maand nét iets te kort komen, het nog geen drie maanden volhoudt als ze hun baan verliezen. Geen prettige gedachte. Maar hoeveel heeft u eigenlijk nodig om zo'n klap op te vangen?

Financiële stress

Helaas hebben we niet al onze uitgaven altijd in de hand. Een kleine tegenvaller, zoals een kapotte wasmachine, kunnen de meeste mensen nog wel opvangen. Maar wat als u uw baan verliest, gaat scheiden of als uw partner overlijdt? Kunt u dan uw woonlasten wel blijven betalen? Ingrijpende veranderingen kunnen voor flink wat financiële stress zorgen. U kunt zich hiertegen wapenen met een financiële buffer.

Hoe hoog moet mijn buffer zijn?

Een goede vuistregel is dat u tenminste 3, maar liever 6 maanden aan vaste lasten en huishoudkosten achter de hand moet houden. Soms is een hogere buffer belangrijk, bijvoorbeeld als u als interim werkt. Daarbij is het van belang om precies te weten wat u elke maand uitgeeft. Hoeveel van die uitgaven zijn absoluut noodzakelijk, en welke kunt u ook laten als het financieel minder goed gaat? Door dat voor uzelf op een rijtje te zetten, zorgt u voor financiële rust én weet u precies hoeveel u nog moet of kan sparen.

Veranderende situatie

Ook kan uw situatie veranderen, bijvoorbeeld als u een kind krijgt of verhuist naar een groter huis. Dit soort veranderingen vragen om een iets grotere financiële veerkracht. Ook als u meer gaat verdienen, is het slim om te kijken of u een deel van uw extra inkomen opzij kunt zetten.

Uw buffer opbouwen

Kijk eerst naar hoeveel spaargeld u al heeft. Heeft u dat geld voor iets specifieks nodig, zoals een nieuwe auto, dan moet u dat bedrag niet meerekenen. Niet voldoende buffer? Dan is het verstandig om extra te sparen tot uw buffer op peil is. Hoe meer u spaart, hoe sneller u genoeg heeft, maar kies wel een realistisch bedrag: het heeft geen zin om maanden op een houtje te bijten. En onthoudt: genoeg is genoeg. Is uw buffer op peil, dan kunt u weer uitgeven wat u gewend was óf doorsparen voor bijvoorbeeld iets leuks.

Hoeveel kan ik opzij zetten?

Heeft u behoefte aan een persoonlijk financieel advies? Bij ABN AMRO is een gesprek helemaal gratis.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.