Maandbedrag van uw hypotheek

Waar bestaat het maandbedrag precies uit?

Het bedrag dat u elke maand betaalt aan uw hypotheek, bestaat vaak uit meer dan rente. Het bedrag ligt onder meer aan de hypotheekvorm die u heeft. U vindt uw maandbedrag in 'Mijn Hypotheek' en op het overzicht dat u per post krijgt. Lees waar het uit kan bestaan.

Hypotheekrente

Uw hypotheek is een lening waar u rente voor betaalt. Heeft u een vaste rente? Dan blijft het rentepercentage tijdens de rentevaste periode gelijk. Is uw rente variabel? Dan kan het percentage elke maand veranderen. Bij een lineaire en annuïteitenhypotheek daalt het rentebedrag omdat u elke maand een deel van uw lening aflost.

Aflossing

Heeft u een lineaire of annuïteitenhypotheek? Dan lost u elke maand een deel van de lening af. Dit aflossingsbedrag is verwerkt in het maandbedrag.

Premie

Heeft u een verzekering of bankspaarrekening bij uw hypotheek? Dan betaalt u elke maand premie of inleg. Ziet u dit bedrag terug in het overzicht van uw hypotheek? Dan is het verwerkt in het maandbedrag. Zo niet, dan betaalt u de premie of inleg apart.

U betaalt bijvoorbeeld premie voor:

 • Een levensverzekering
 • Een kapitaalverzekering

U betaalt bijvoorbeeld inleg voor:

 • Een beleggersrekening
 • Een bankspaarrekening

Eenmalige kosten

Als u iets aanpast aan uw hypotheek, dan betaalt u hiervoor eenmalig afhandelingskosten. Dit bedrag komt bij het eerstvolgende maandbedrag. Betaalt u eenmalig advieskosten? Dan krijgt u hiervoor een aparte rekening.

Uw maandbedrag kan wijzigen

Soms is het eerste maandbedrag van uw nieuwe of gewijzigde hypotheek anders dan het bedrag in uw offerte. Dit is het geval als:

 • Uw nieuwe hypotheek niet op de 1e dag van de maand is ingegaan. U betaalt dan de rente van de 1e en 2e maand samen.
 • U eenmalig afhandelingskosten moet betalen voor aanpassing in uw hypotheek. Deze kosten betaalt u gelijk met het eerstvolgende maandbedrag.

Kijk voor uw maandbedrag in 'Mijn Hypotheek'.

Ander maandbedrag tijdens de looptijd

Tijdens de looptijd verandert uw maandbedrag als:

 • De variabele rente wijzigt
 • U (extra) aflost
 • Uw hypotheek wijzigt
 • U een andere rente kiest
 • U rentevergoeding op uw bouwdepot krijgt

Kijk voor uw maandbedrag in 'Mijn Hypotheek'.

Uw maandbedrag achteraf betalen

U betaalt uw maandbedrag achteraf via automatische incasso. Het wordt altijd afgeschreven op de 1e werkdag van de volgende maand. Kosten over de maand januari betaalt u dus op 1 februari. Uitzondering is december. Dan betaalt u op de laatste werkdag van de maand. Zo betaalt u 12 termijnen in een jaar.

Betalen met automatische incasso

Via een formulier machtigt u ons het bedrag elke maand van uw rekening af te schrijven. Dat gaat automatisch. Wilt u uw rekeningnummer wijzigen? Regel het makkelijk zelf.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in Internet Bankieren of via de Mobiel Bankieren app. Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Contact met adviseur

Vragen over hypotheken? Plan online een afspraak in. Via Beeldbankieren of telefonisch.