Naar de navigatie Naar de inhoud

Maandbedrag

Hoe is het maandbedrag opgebouwd?

U betaalt in elk geval elke maand rente, afhankelijk van de hypotheekvorm kan daar een bedrag bijkomen. Het maandbedrag van uw hypotheek vindt u in Mijn Hypotheek en op het overzicht dat u per post ontvangt, nadat uw nieuwe of gewijzigde hypotheek ingaat. Hieronder vindt u een opsomming van de mogelijke kosten.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Rente: vast of variabel

De hypotheek is een lening waar u rente voor betaalt. Heeft u een vaste rente? Dan blijft het rentebedrag tijdens de rentevaste periode gelijk. Heeft u gekozen voor een variabele rente? Dan kan het bedrag maandelijks wijzigen. Bij een lineaire- en annuïteitenhypotheek daalt het rentebedrag omdat u maandelijks een deel van de lening aflost.

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.
De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Maandelijkse aflossing

Heeft u een lineaire of annuïteitenhypotheek? Dan lost u elke maand een deel van de lening af. Het aflossingsbedrag is verwerkt in het maandbedrag.

Premie of inleg

Als u een verzekering of bankspaarrekening bij uw hypotheek heeft, betaalt u maandelijks een premie of inleg. Ziet u het bedrag terug in het overzicht van uw hypotheek? Dan is het verwerkt in het maandbedrag. Staat het bedrag er niet bij? Dan betaalt u de premie of inleg apart.

U betaalt bijvoorbeeld een premie voor:
- een overlijdensrisicoverzekering
- een levensverzekering
- een kapitaalverzekering

U betaalt bijvoorbeeld een inleg voor:
- een beleggersverzekering
- een bankspaarrekening

Eenmalige kosten

Als u iets aanpast aan uw hypotheek via een adviseur of Internet Bankieren, dan betaalt u hiervoor eenmalig afhandelingskosten. Dit bedrag wordt gelijk met het 1e maandbedrag in rekening gebracht. Betaalt u eenmalig advieskosten? Die worden apart in rekening gebracht.

Rente over uw bouwdepot

Heeft u een bouwdepot voor de ver- of nieuwbouw van uw huis? Dan ontvangt u rente over het bedrag in het depot. Op onze pagina over bouwdepot leest u hier meer over.

Waarom is het maandbedrag anders?

Het 1e maandbedrag van uw hypotheek is anders dan het bedrag in uw offerte. Daar zijn verschillende redenen voor. Ook tijdens de looptijd kan het maandbedrag wijzigen, u krijgt hier altijd bericht over. En u ziet uw maandbedrag altijd in Mijn Hypotheek.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Ander 1e maandbedrag

Het 1e maandbedrag is anders als:
- Uw hypotheek niet op de 1e dag van de maand is ingegaan. U betaalt de rente van de 1e maand dan samen met de rente en eventueel aflossing van de 2e maand.
- U eenmalig afhandelingskosten moet betalen. Deze kosten worden gelijk met het 1e maandbedrag van uw rekening afgeschreven.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Ander maandbedrag tijdens de looptijd

Tijdens de looptijd wijzigt het bedrag als:
- de variabele rente wijzigt.
- U (extra) aflost.
- Uw hypotheek wijzigt.
- U een andere rente kiest
- U rentevergoeding op het bouwdepot ontvangt.


Betalen van uw maandbedrag

U betaalt elke maand een bedrag voor uw hypotheek. Wanneer het maandbedrag van uw rekening wordt afgeschreven en op welke manier leest u hieronder.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Achteraf betalen

Het maandbedrag wordt altijd achteraf afgeschreven, op de 1e werkdag van de volgende maand. Bijvoorbeeld: de kosten over de maand januari betaalt u op 1 februari. Met uitzondering van december, dan betaalt u op de laatste werkdag van de maand. Op deze manier betaalt u 12 termijnen in een kalenderjaar.

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Betalen met een automatische incasso

U heeft ons met een formulier gemachtigd om het bedrag elke maand automatisch van uw rekening af te schrijven. Wilt u dit rekeningnummer wijzigen? Dat kunt u zelf online regelen.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.