Naar de navigatie Naar de inhoud

Een huis kopen als single

Een huis kopen als single

Een hypotheek afsluiten als alleenstaande

In Nederland zijn steeds meer singles en eenoudergezinnen. Voor alleenstaanden is het prima mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Verschil met stellen die een huis kopen is er nauwelijks.

Het afsluiten van een hypotheek hoeft niet samen met een partner. Ook singles en eenoudergezinnen kunnen een woning kopen. De maandelijkse woonlasten moeten wel verantwoord zijn ten opzichte van uw inkomen. Om dit te bepalen, hanteren hypotheekverstrekkers een woonquote-tabel. De woonquote bepaalt hoeveel van uw inkomen u per maand mag besteden aan de woonlasten. Deze tabel wordt jaarlijks opgesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Voldoende inkomen

In een gesprek met de hypotheekverstrekker bespreekt u welke maandlasten u kunt betalen. Als u met een partner een woning koopt, wordt bij de hoogte van de hypotheek gekeken naar het gezamenlijke inkomen. Als alleenstaande gaat de hypotheekverstrekker bij de beoordeling van de hypotheekaanvraag vanzelfsprekend uit van één inkomen. Wilt u een huis kopen dat meer kost dan u op basis van uw inkomen kunt lenen? Vul dan de hypotheek aan met bijvoorbeeld spaargeld, een schenking of familiehypotheek.

Woningwaarde

Omdat de woning dient als onderpand voor de lening, kijkt de hypotheekverstrekker bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag ook naar de waarde van de woning die u wilt kopen. Een hypotheek mag maximaal 100% van de marktwaarde van de woning zijn. Dit is inclusief kosten koper. De woningwaarde wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur.

Let op: het bedrag dat u maximaal mag lenen daalt elk jaar met 1%, totdat u in 2018 maximaal 100% kunt lenen.

Overlijdensrisicoverzekering

Als u een hypotheek afsluit, is het goed om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. In sommige gevallen is het zelfs verplicht. Sluit u bijvoorbeeld een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan moet u het gedeelte dat boven de 80% van de marktwaarde uitkomt, afdekken met deze verzekering. Zo voorkomt u dat u uw nabestaanden met een schuld achterlaat.

Afweging maken

De aanschaf van een huis is een hele stap. U wilt dat uw woonlasten altijd betaalbaar zijn en blijven. Door rekening te houden met mogelijke veranderingen zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of de keuze om minder te werken, houdt u in iedere situatie geld over voor andere dingen. Daarnaast is het belangrijk dat u nadenkt over het type hypotheek dat u wilt en de rentevastperiode. Door goed advies in te winnen, sluit u als alleenstaande de hypotheek af die het best aansluit op uw wensen en persoonlijke situatie.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.