Wat is een hypotheek?

Wat is een hypotheek?

Een geldlening voor een huis

Een hypotheek is een geldlening voor een woning. Het wordt ook wel een hypotheeklening, hypothecaire lening, hypothecair krediet of lening met hypothecaire zekerheid genoemd. Als u geld wilt lenen om een huis te kopen, berekent u eerst hoeveel hypotheek u kunt krijgen en daarna kiest u:

  • een hypotheek: de Budget of de Woning Hypotheek
  • een hypotheekvorm om uw hypotheek terug te betalen
  • uw hypotheekrente die u elke maand betaalt voor de hypotheek.

Lees meer over de onderdelen van een hypotheek of maak direct een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek over een hypotheek.

 

Hypotheek: Budget of Woning?

Hypotheek: Budget of Woning?

ABN AMRO heeft 2 hypotheken:

  • de Budget Hypotheek
  • de Woning Hypotheek.
Welke hypotheek u kiest, hangt vooral af van hoe lang het nog duurt voordat u naar de notaris kunt om de koop rond te maken. Bij een Budget Hypotheek heeft u daar 3 maanden de tijd voor en bij een Woning Hypotheek 12 maanden.
 

Hypotheekvorm voor het terugbetalen van de hypotheek

Uw hypotheek is een lening die u op verschillende manieren kunt terugbetalen. Dit noemen we de hypotheekvorm. U kiest een hypotheekvorm die bij u past. Of u kiest een combinatie van verschillende hypotheekvormen.

Hypotheekvormen met meer of minder zekerheid

 

Hypotheekvormen met zekerheid

Wilt u een woning kopen en zeker weten dat u uw hypotheek helemaal terugbetaalt? Kies dan voor een aflossingsvorm waarbij u de lening terugbetaalt of een bedrag spaart om aan het einde van de looptijd terug te betalen.

Hypotheekvormen met meer risico

Vindt u het geen probleem dat u tijdens de looptijd niet aflost? Bijvoorbeeld omdat u ander geld heeft waarmee u de hypotheek aan het einde van de looptijd kunt terugbetalen? Dan kiest u misschien voor de Aflossingsvrije Hypotheek. U neemt risico, maar uw maandbedrag is lager.

 

Hypotheekvormen combineren

U kunt ook verschillende manieren van terugbetalen met elkaar combineren. Op die manier loopt u precies zoveel risico als bij u past. Bijvoorbeeld door een deel Annuïteiten Hypotheek te combineren met een deel Aflossingsvrije Hypotheek. Een adviseur kan u helpen bij het maken van de keuze tijdens een gratis oriëntatiegesprek.

 

Hypotheekrente: vaste of variabele rente?

Over het geld dat u leent, betaalt u elke maand rente. Kiest u voor variabele rente of vaste rente? Bekijk ook de actuele hypotheekrentetarieven.

 

Vaste rente

Bij een vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Deze tijd heet de rentevaste periode. Voordeel is dat u elke maand zekerheid heeft over het bedrag dat u betaalt.

Variabele rente

Bij een variabele rente kan het rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Hierdoor heeft u geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten. Voordeel is dat u onbeperkt vergoedingsvrij kunt aflossen.

 

Hypotheekafspraak maken

Meer weten over een hypotheek bij ABN AMRO? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk 0,20% huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En tot 0,15% duurzaamheidskorting bij kopen of verduurzamen van energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, telefonisch of via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.