Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat is een hypotheek?


Een hypotheek is een geldlening voor een woning. Voor deze lening betaalt u elke maand terug. Dit doet u via een hypotheekvorm die u zelf kiest. Over het geld dat u leent betaalt u ook elke maand hypotheekrente. Lees meer over wat een hypotheek precies is en hoe het werkt.

Geld lenen om een woning te kopen

Wilt u geld lenen voor een woning? Dan kiest u eerst uw hypotheek. Bij ABN AMRO kunt u kiezen tussen de Budget en de Woning Hypotheek. Daarna kiest u hoe u de lening terugbetaalt. Dat is de hypotheekvorm.

Welke hypotheek kiest u?

Kluis met stapel geld

Welke hypotheek u kiest, hangt vooral af van hoe lang het nog duurt voordat u naar de notaris kunt om de koop rond te maken. ABN AMRO heeft 2 hypotheken: de Budget Hypotheek en de Woning Hypotheek.

Uw lening terugbetalen

Uw hypotheek is een lening. En die kunt u op verschillende manieren terugbetalen. Dit noemen we de hypotheekvormen. U kiest een hypotheekvorm die bij u past. Of u kiest een combinatie van verschillende hypotheekvormen.

Een hypotheekvorm die bij u past

U kunt elke maand een deel terugbetalen. Of aan het eind van de looptijd de hele lening in één keer. U kunt ook sparen om de lening straks in één keer terug te betalen. De hypotheekadviseur helpt u graag bij uw keuze.

Kiest u voor zekerheid?

Stapel geld

Wilt u een woning kopen en zeker weten dat u uw lening helemaal terugbetaalt? Kies dan voor een aflossingsvorm waarbij u de lening terugbetaalt of een bedrag spaart om terug te betalen.

Kiest u voor meer risico?

Vindt u het geen probleem dat u niet zeker weet of u uw lening helemaal terug kunt betalen?Bijvoorbeeld omdat u ander geld heeft waarmee u de lening kunt terugbetalen? Kies dan voor de Aflossingsvrije Hypotheek. U neemt risico, maar uw maandbedrag is lager.

Hypotheekvormen combineren

U kunt ook verschillende manieren van terugbetalen met elkaar combineren. Op die manier loopt u precies zoveel risico als bij u past. Bijvoorbeeld door een deel Bankspaar Hypotheek te combineren met een deel Aflossingsvrije Hypotheek. Een adviseur kan u helpen bij het maken van de keuze.

 

Welke hypotheekrente past bij u?

Over het geld dat u leent, betaalt u elke maand rente. Kiest u voor variabele rente of vaste rente? Bekijk ook de actuele hypotheekrente van ABN AMRO.

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.

Vaste rente

Stapel geld met losse munten

Bij een vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Deze tijd heet de rentevastperiode. Voordeel is dat u elke maand hetzelfde bedrag aan rente betaalt.

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.

Variabele rente

Bij een variabele rente kan het rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Hierdoor heeft u geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten. Voordeel is dat u onbeperkt boetevrij kunt aflossen.

Wat gebeurt er als u niet betaalt?

Kunt u uw maandbedrag niet meer betalen? Bijvoorbeeld omdat u werkloos bent of gaat scheiden. Dan zoeken we eerst samen met u naar een oplossing. Alleen als het echt niet anders kan, verkoopt de bank uw woning.

Dit is het bedrag dat u elke maand moet betalen.

Samen zoeken naar een oplossing

Verandert er iets in uw persoonlijke situatie? En verwacht u daardoor geldproblemen te krijgen? Kom dan eens langs voor een gesprek. We zoeken samen met u naar een oplossing. Alleen als het echt niet anders kan, verkoopt ABN AMRO uw woning.

Schuld na verkoop van uw woning

Woning met te koop bord

Als u uw woning verkoopt, moet u uw lening terugbetalen. Misschien levert uw woning minder geld op dan de hoogte van de lening. U houdt dan een schuld over. Ook dit deel van de lening moet u aan ons terugbetalen. En u blijft rente betalen totdat u de lening helemaal heeft terugbetaald.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.