Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek aanvragen met studieschuld

Een hypotheek aanvragen met een studieschuld

U wilt graag een huis kopen. Maar kan dat wel als u een studieschuld heeft? Ja, dat kan. U kunt alleen minder lenen, omdat u uw studieschuld ook moet aflossen. Hierdoor houdt u minder geld over voor uw hypotheek. Hoe zwaar weegt uw studieschuld? En moet u uw studieschuld melden bij uw hypotheekaanvraag? Hieronder leest u meer.

Hoe beïnvloedt uw studieschuld uw hypotheek?

Uw studieschuld vermindert het bedrag dat u kunt lenen voor uw hypotheek. Daarbij kijken wij naar het totale bedrag dat u geleend heeft voor uw studie. Wanneer de studieschuld is ontstaan, is ook belangrijk bij het berekenen van uw hypotheek.

Studieschuld van vóór 1 juli 2015

Heeft u een studieschuld van vóór 1 juli 2015? Dan moet u deze schuld binnen 15 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van uw hypotheek gaan we ervan uit dat u elke maand 0,75% van uw totale studieschuld terugbetaalt. Dat percentage is wettelijk afgesproken.


Voorbeeldberekening:
Heeft u bijvoorbeeld een schuld van € 15.000,-? Dan betaalt u € 112,50 per maand (0,75% van € 15.000,-) af aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kunt u zonder studieschuld € 800,- aan uw hypotheek betalen? Met studieschuld is dat maar € 687,50.

Wilt u precies weten hoeveel u kunt lenen met uw studieschuld? Als u bij ons uw maximale hypotheek berekent, kunt u ook uw studieschuld invoeren.

Studieschuld vanaf 1 juli 2015

Is uw studieschuld op of na 1 juli 2015 ontstaan? Dan kunt u deze in een periode van 30 jaar aflossen. Die schuld telt dan voor maar 0,45% mee bij het berekenen van uw maximale hypotheek.

Rekenvoorbeeld:
Heeft u een studieschuld van € 15.000,-? Dan betaalt u elke maand € 67,50 af (0,45% van € 15.000,-).

Studieschuld en Bureau Krediet Registratie

Uw studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Toch is het heel belangrijk dat u uw studieschuld meldt tijdens het hypotheekgesprek. Zo voorkomt u dat u in de problemen komt als uw lasten te hoog zijn.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Koopt u een huis met Nationale Hypotheek Garantie? En moet u uw huis uiteindelijk met restschuld verkopen? Dan vergoedt de bank in sommige gevallen uw restschuld. Maar heeft u uw studieschuld verzwegen? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor uw restschuld.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Studieschuld aflossen?

Uw oorspronkelijke studieschuld bepaalt hoeveel u per maand moet terugbetalen. Daarom rekenen we met uw oorspronkelijke studieschuld als we uw maximale hypotheek bepalen. Dus heeft u nog een kleine schuld over? Dan kan het slim zijn om die af te lossen voordat u een hypotheek aanvraagt.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Iedere situatie is uniek en dat ziet u terug in uw hypotheek. Onze specialisten adviseren u daar graag over.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek

Precies weten hoeveel u kunt lenen als u een studieschuld heeft? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Onze adviseurs helpen u graag.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief