Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek aanvragen met studieschuld

Een hypotheek aanvragen met een studieschuld

U wilt graag een huis kopen. Maar kan dat wel als u een studieschuld heeft? Ja, dat kan. U kunt alleen minder lenen, omdat u uw studieschuld ook moet aflossen. Hierdoor houdt u minder geld over voor uw hypotheek. Hoe zwaar weegt uw studieschuld? En moet u uw studieschuld melden bij uw hypotheekaanvraag? Hieronder leest u meer.

Hoe beïnvloedt uw studieschuld uw hypotheek?

Uw studieschuld vermindert het bedrag dat u kunt lenen voor uw hypotheek. Daarbij kijken wij naar het totale bedrag dat u geleend heeft voor uw studie. Wanneer de studieschuld is ontstaan, is ook belangrijk bij het berekenen van uw hypotheek.

Studieschuld van vóór 1 september 2015

Heeft u een studieschuld van vóór 1 september 2015? Dan moet u deze schuld binnen 15 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van uw hypotheek gaan we ervan uit dat u elke maand 0,75% van uw totale studieschuld terugbetaalt. Dat percentage is wettelijk afgesproken.


Voorbeeldberekening:
Heeft u bijvoorbeeld een schuld van € 15.000,-? Dan betaalt u € 112,50 per maand (0,75% van € 15.000,-) af aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kunt u zonder studieschuld € 800,- aan uw hypotheek betalen? Met studieschuld is dat maar € 687,50.

Wilt u precies weten hoeveel u kunt lenen met uw studieschuld? Als u bij ons uw maximale hypotheek berekent, kunt u ook uw studieschuld invoeren.

Studieschuld vanaf 1 september 2015

Is uw studieschuld op of na 1 september 2015 ontstaan? Dan kunt u deze in een periode van 30 jaar aflossen. Die schuld telt dan voor maar 0,45% mee bij het berekenen van uw maximale hypotheek.

Rekenvoorbeeld:
Heeft u een studieschuld van € 15.000,-? Dan betaalt u elke maand € 67,50 af (0,45% van € 15.000,-).

Studieschuld en Bureau Krediet Registratie

Uw studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Toch is het heel belangrijk dat u uw studieschuld meldt tijdens het hypotheekgesprek. Zo voorkomt u dat u in de problemen komt als uw lasten te hoog zijn.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Koopt u een huis met Nationale Hypotheek Garantie? En moet u uw huis uiteindelijk met restschuld verkopen? Dan vergoedt de bank in sommige gevallen uw restschuld. Maar heeft u uw studieschuld verzwegen? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor uw restschuld.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Studieschuld aflossen?

Uw oorspronkelijke studieschuld bepaalt hoeveel u per maand moet terugbetalen. Daarom rekenen we met uw oorspronkelijke studieschuld als we uw maximale hypotheek bepalen. Dus heeft u nog een kleine schuld over? Dan kan het slim zijn om die af te lossen voordat u een hypotheek aanvraagt.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Iedere situatie is uniek en dat ziet u terug in uw hypotheek. Onze specialisten adviseren u daar graag over.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek

Precies weten hoeveel u kunt lenen als u een studieschuld heeft? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Onze adviseurs helpen u graag.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.