Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Studieschuld en een hypotheek

Heeft u een studieschuld? Ook dan zijn er mogelijkheden voor een hypotheek. Wilt u weten hoeveel u kunt lenen met een studieschuld? Bereken alvast uw hypotheek.

 

Uw studieschuld heeft invloed op uw maximale hypotheek. Om te voorkomen dat uw totale maandlasten te hoog worden, kunt u minder lenen. Vanaf 1 januari 2024 wordt bij het afsluiten van een hypotheek niet meer gerekend met de oorspronkelijke studieschuld, maar met de actuele studieschuld. Dit betekent dat uw maximale hypotheek hoger kan worden door een deel van uw studieschuld terug te betalen. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek kijken we naar:

  • de actuele studieschuld
  • de hoogte van de rente die u betaalt over uw studieschuld
  • resterende looptijd van de DUO lening
Bekijk de video voor een korte samenvatting.
 

Studieschuld en BKR

Uw studieschuld wordt niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). We kunnen dus niet zien of u een studieschuld heeft, maar u bent wel wettelijk verplicht om dit te melden. Daarom is het belangrijk om dit te vertellen tijdens het hypotheekgesprek. Zo voorkomt u dat u in de problemen komt doordat uw lasten te hoog zijn.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Koopt u een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan staat NHG borg voor uw hypotheek. Bijvoorbeeld als u uw huis moet verkopen met verlies, uw baan verliest of gaat scheiden. Deze zekerheid kunt u kwijtraken als u uw studieschuld niet vermeldt bij het aanvragen van uw hypotheek.

Maandlasten hypotheek berekenen

Maak een afspraak voor een uitgebreide berekening

Precies weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen met een studieschuld? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. 

Veelgestelde vragen over een studieschuld en hypotheek

Vanaf 1 januari 2024 wordt bij het afsluiten van een hypotheek niet meer gerekend met de oorspronkelijke studieschuld, maar met de actuele studieschuld. Dit betekent dat uw maximale hypotheek een hoger kan worden door een deel van uw studieschuld terug te betalen. 

Wilt u precies weten wat de invloed van uw studieschuld is op uw hypotheek? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide berekening door een hypotheekadviseur. Dit doen we gratis voor u, u zit nergens aan vast. 

Ja, dat helpt. Kunt u uw studieschuld in één keer aflossen? Dan valt die maandlast helemaal weg. We hoeven tijdens de berekening van uw maximale hypotheek dan geen rekening meer te houden met een studieschuld.

Bij het berekenen van uw maximale hypotheek wordt er sinds 1 januari 2024 gerekend met uw actuele studieschuld.

Per 1 januari na het jaar waarin u bent afgestudeerd of gestopt met uw studie, begint de aanloopfase naar de aflosfase van uw studieschuld. De aanloopfase duurt twee jaar. Na de aanloopfase begint de aflosfase, dit is het moment waarop u begint met het aflossen van uw studieschuld. 

Wilt u in de aanloopfase een huis kopen? Dan zal de hypotheekadviseur wel alvast rekening houden met uw studieschuld in zijn advies. Een hypotheek loopt namelijk meestal dertig jaar, uw studieschuld heeft dus zeker invloed op uw maandlasten tijdens de looptijd van uw hypotheek.

Ja, u bent verplicht om álle financiële verplichtingen te melden bij het aanvragen van een hypotheek. Uw studieschuld is zo’n verplichting. We houden er bij het berekenen van uw maximale hypotheek namelijk rekening mee dat u de maandlasten kunt blijven betalen, nu en in de toekomst. Dit doen we op basis van de normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Verzwijgt u een studieschuld? Dan kunt u in de toekomst misschien betalingsproblemen krijgen.

Daarnaast is het voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) belangrijk dat u de studieschuld vermeldt. Doet u dit niet? Dan heeft u mogelijk geen recht meer op de borg van NHG.