ABN AMRO

Hypotheek aanvragen met studieschuld

Studieschuld en een hypotheek

Ook als u een studieschuld heeft, kunt u nog gewoon een huis kopen. Maar om te voorkomen dat uw totale maandlasten te hoog worden, kunt u minder hypotheek krijgen. Lees meer over de invloed van uw studieschuld op uw maximale hypotheek.

 

Hoe beïnvloedt uw studieschuld uw hypotheek?

U kunt minder lenen als u een studieschuld heeft. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek kijken we naar:

  • het totale bedrag dat u geleend heeft
  • wanneer uw studieschuld is ontstaan.

Bekijk ook de video

 

Studieschuld van vóór 1 september 2015?

Als u een studieschuld heeft van vóór 1 september 2015, dan moet u deze schuld binnen 15 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van uw hypotheek gaan we ervan uit dat u elke maand 0,75% van uw totale studieschuld terugbetaalt aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat is wettelijk afgesproken.

Rekenvoorbeeld

Bij een studieschuld van € 10.000 gaan we ervan uit dat u elke maand € 75 afbetaalt aan DUO. Dat is 0,75% van € 10.000. Kunt u zonder studieschuld € 800 aan uw hypotheek betalen? Met studieschuld is dat € 725. Precies weten hoeveel u kunt lenen met uw studieschuld?

 

Studieschuld vanaf 1 september 2015?

Als uw studieschuld op of na 1 september 2015 is ontstaan, dan kunt u deze in 30 jaar aflossen. Bij het berekenen van uw hypotheek gaan we ervan uit dat u elke maand 0,35% van uw totale studieschuld terugbetaalt aan DUO.

Rekenvoorbeeld

Heeft u een studieschuld van € 10.000? Dan gaan we ervan uit dat u elke maand € 35 afbetaalt. Dat is 0,35% van € 10.000. Kunt u zonder studieschuld € 800 aan uw hypotheek betalen? Met studieschuld is dat € 765.

 

Studieschuld? Vertel het ons

Uw studieschuld wordt niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). We kunnen dus niet zien of u een studieschuld heeft. Meld dit daarom altijd tijdens het hypotheekgesprek. Zo voorkomt u dat u in de problemen komt als uw lasten te hoog zijn.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Koopt u een huis met NHG? Dan staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor uw hypotheek. Bijvoorbeeld als u uw huis moet verkopen met verlies, uw baan verliest of gaat scheiden. Deze zekerheid raakt u kwijt als u uw studieschuld niet vermeld.

Advies over een hypotheek en studieschuld

Precies weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen met een studieschuld? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Een oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend.