ZZP Hypotheek

Hypotheek afsluiten als zelfstandig ondernemer

Bereken uw mogelijkheden voor een ZZP Hypotheek

Bent u minimaal 1 jaar zzp’er en zoekt u een eigen droomhuis? Bij ABN AMRO kunt u dan al een hypotheek aanvragen. Ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bereken nu zelf makkelijk uw maximale hypotheek op basis van uw jaarcijfers.

Bereken uw maximale hypotheek als zzp’er

Voor het berekenen van uw maximale hypotheek telt het gemiddelde inkomen van de jaren die u heeft gewerkt. Dit heet het toetsinkomen. Is uw inkomen het laatste jaar lager dan dit gemiddelde? Dan rekenen we met dat lagere bedrag.
Zelfs als u pas 1 jaar zzp'er bent, wordt uw inkomen al voor 75% meegerekend en kunt u dus bij ons al een hypotheek afsluiten.
Bekijk de video voor meer uitleg over een ZZP-hypotheek zonder NHG. Bekijk in de tabel uw mogelijkheden met en zonder NHG.

Uw inkomen en maximaal leenbedrag

Met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Aantal jaren zelfstandig Toetsinkomen zonder NHG, tot 100% van de koopsom Toetsinkomen met NHG, tot 100% van de koopsom en maximaal € 265.000
1 - 2 jaar 75% van uw zzp-inkomen van het laatste kalenderjaar (of de prognose als deze lager is). 100% van uw gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar uit loondienst én zzp-inkomen (zolang uw actuele inkomen klopt met het gemiddelde inkomen). 
2 - 3 jaar 90% van uw gemiddelde zzp-inkomen van de laatste 2 kalenderjaren  (of de prognose als deze lager is). 100% van uw gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar uit loondienst én zzp-inkomen (zolang uw actuele inkomen klopt met het gemiddelde inkomen).
> 3 jaar 100% van het gemiddelde zzp-inkomen van de afgelopen 3 jaar, met een maximum van het laatste jaar. 100% van uw gemiddelde zzp-inkomen van de afgelopen 3 jaar. 

ZZP Hypotheek met NHG in 2018

Ook in 2018 kunt u als zelfstandige een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In 2018 mag u een hypotheek met NHG afsluiten als de koopsom van de woning niet meer is dan € 265.000.
Om een hypotheek met NHG af te sluiten heeft u uw toetsinkomen nodig. Dit wordt vastgesteld door een deskundige partij: Raadhuys, Pentrax en Overviewz. Dat kost maximaal € 250 exclusief btw. Regel de aanvraag zelf of via een hypotheekadviseur. Kijk op de website van NHG welke gegevens u nodig heeft voor het gesprek.

Advies over een ZZP Hypotheek

Hypotheekadvies krijgt u waar en wanneer u dat wilt. Via beeldbankieren of op kantoor. 7 dagen per week, ook 's avonds. Uw eerste oriëntatiegesprek is gratis. Lees wat u nodig heeft.

Wat heeft u nodig tijdens een hypotheekgesprek?

  • Aangiftes inkomstenbelasting van de jaren dat u zzp'er bent (maximaal 3 jaar)
  • Definitieve jaarcijfers voor zover beschikbaar (maximaal 3 jaar)
  • KvK-inschrijving (maximaal 2 maanden oud)
  • Legitimatiebewijs
  • Pensioenoverzicht (kijk bijvoorbeeld op mijnpensioenoverzicht.nl)

Heeft u een maatschap of vof? Dan heeft u tijdens het gesprek ook de volgende documenten nodig:

  • Salarisstrook
  • Contract maatschap of vof.

Heeft u nog geen definitieve jaarcijfers over het vorige belastingjaar? Dan kunt u tot 1 juli uitgaan van voorlopige cijfers, als deze zijn opgesteld door een accountant. Na 1 juli kunt u dan uw definitieve jaarcijfers van het vorige belastingjaar te laten zien.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Afspraak zelf inplannen

Plan online zelf een afspraak in: soms nog dezelfde dag.

Videogesprek met adviseur

Waar en wanneer u wilt. Via uw computer, telefoon of laptop.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Bij ABN AMRO doet u dat zelf online.