Geven aan goede doelen in 3 stappen

U wilt geven aan een goed doel, maar waar begint u? Welk goed doel past bij u? En welke vorm van geven is voor u het meest geschikt? Wij helpen u graag met een eenvoudig stappenplan.

  1. Ik wil goed doen maar waar begin ik?

    Als u al doneert aan goede doelen, begin dan met het maken van een overzicht van uw huidige donaties. Veel mensen hebben hier geen zicht op en geven als er iets voorbij komt, bijvoorbeeld een collecte aan de deur. Breng in kaart aan welke goede doelen u doneert, op welke wijze u dit doet en noteer uw goede en slechte ervaringen met deze goede doelen. Houd bij waar u zich zorgen over maakt en waar u blij van wordt als u de krant leest of het nieuws kijkt. Een volgende stap is opschrijven wat u zelf over vijf jaar veranderd wilt zien in de wereld. Welk verschil wilt u maken? Het Persoonlijk Donatieplan helpt u met het maken van een weloverwogen plan in negen eenvoudige stappen.

  2. Welk goed doel past bij mij?

    Het kan best lastig zijn om een goed doel te vinden dat bij uw wensen past. Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer. Naast uw donatieplan, kan het nuttig zijn een aantal vragen op te schrijven die u het goede doel wilt stellen. U kunt hierbij denken aan de resultaten en hoe het goede doel is georganiseerd. In het  Beoordelingsformulier  staan suggesties voor vragen die u het goede doel kunt stellen. Daarnaast kunt u kijken of het goede doel een ANBI-status en een erkenning van het  CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) heeft. U kunt in het register van het CBF zoeken naar goede doelen met een erkenning. Met al deze stappen kunt u erachter komen of een organisatie betrouwbaar is, zodat uw donatie niet verkeerd terechtkomt. Iedere euro kunt u maar één keer uitgeven.

  3. Welke manier van doneren past bij mij?

    Er zijn verschillende manieren om te doneren of na te laten aan goede doelen. Zo kunt u een losse donatie doen bij een collecte of via een tikkie, jaarlijks periodiek geven of een bedrag nalaten aan een goed doel in uw testament. Als u doneert aan goede doelen kunt u gebruik maken van fiscale voordelen. Naast het doneren van geld, kunt u natuurlijk ook goed doen door uw tijd in te zetten voor het goede doel door vrijwilligerswerk te doen of uw kennis beschikbaar te stellen.

 
Deze informatie is een algemene beschrijving van de mogelijke fiscale aandachtspunten. Fiscale gevolgen zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor een fiscaal advies toegesneden op uw situatie dient u een eigen fiscaal adviseur te raadplegen.