Javascript is required

Je huis schenken aan je kind: is dat slim?

Schenken
Kinderen & Familie

Vroeger schonken ouders vaak hun eigen woning aan hun kinderen. Daarbij bleven ze zelf wonen in dat huis. Inmiddels zijn veel fiscale regels veranderd, waardoor je huis op deze manier schenken meestal niet voordelig is. Lees wat de belangrijkste regels zijn.

Regels voor inkomstenbelasting

Als ouders zelf willen blijven wonen in de woning, dan gebeurt dat meestal met een ‘vruchtgebruik’. Het kind heeft dan de ‘blote eigendom’.

Dit was vaak vroeger vaak voordelig. Maar door de huidige regels voor inkomstenbelasting, verhuist de woning in dit geval van box 1 naar box 3. Dat leidt tot meer vermogen in box 3, en meestal ook tot meer belasting.

Nieuwe regels voor erfbelasting

Vroeger was je huis schenken met voorbehoud van vruchtgebruik vaak voordeliger dan je woning nalaten. Dat kwam doordat de erfbelasting werd berekend over de waarde op het moment van schenken. Die waarde was vaak lager dan de waarde op het moment van overlijden.

Op een gegeven moment stopte deze regel en werd de hogere waarde belast. Veel ouders dachten erover om hun woning helemaal over te dragen aan hun kinderen. Of om het huis zelfs terug te kopen.

Later kwam er een versoepeling, waarbij je de waarde op het moment van de overdracht mocht gebruiken. De waardestijging vanaf 1 januari 2010 werd daarbij wel belast.

Deze versoepeling leidde tot ontevredenheid bij mensen die al veranderingen hadden gemaakt op basis van de minder gunstige regeling. Soms kregen zij van de Belastingdienst een tegemoetkoming, in de vorm van een lagere overdrachtsbelasting of schenkbelasting.

Eigen bijdrage voor verpleeghuis

Je huis schenken en er zelf blijven wonen had dus fiscale voordelen. Daarnaast waren zorgkosten ook een reden om je huis over te dragen aan je kind. Dat had te maken met de vermogenstoets. Deze bestaat nu niet meer: tegenwoordig betaal je een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Meestal bedreigt deze bijdrage je vermogen niet.

Overdrachtsbelasting in 2025

Als je jouw woning schenkt, betalen je kinderen overdrachtsbelasting:

  • Gaan je kinderen in het huis wonen, dan geldt er 2% overdrachtsbelasting.
  • Blijf jij in het huis wonen en gaat je kind er dus zelf niet wonen? Dan geldt er 10,4% overdrachtsbelasting.

Schenkbelasting in 2025

Soms moet je kind ook schenkbelasting betalen. Mogelijk kan je kind in dat geval gebruikmaken van de samenloopvrijstelling. Of van een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Je kind betaalt dan geen overdrachtsbelasting.

Huis schenken en huur betalen

Als je jouw huis schenkt aan je kinderen en het vruchtgebruik voorbehoudt, dan bespaart dat geen erfbelasting. Wil je de erfbelasting verlagen? Dan kun je bijvoorbeeld je woning in eigendom overdragen en daarna huren. Je moet dan wel een huurprijs van 6% van de WOZ-waarde betalen aan je kinderen.

Als ouder heb je dan hogere vaste lasten. Vooral als je hypotheek afbetaald is. Maar je kinderen betalen dan mogelijk minder of geen erfbelasting.

Wil en kun je 6% huur betalen? Dan kun je zo een deel van je vermogen (je woning én de huur) zonder schenkbelasting overdragen aan je kinderen.

Wat verder goed is om te weten:

  • In de belastingaangifte van je kinderen komt de geschonken woning terecht in box 3. Neem dit mee bij het berekenen van je fiscale voordeel.
  • Is de WOZ-waarde van je woning veel lager dan de verkoopwaarde? Dan betalen jij en je kinderen mogelijk minder schenkbelasting en erfbelasting.

Elke situatie is anders

Overweeg je om je woning te schenken aan je kind? Laat je dan altijd goed adviseren door een specialist. Zoals je belastingadviseur of notaris.

Gratis hulp van een adviseur

Heb je een financiële vraag, bijvoorbeeld over schenken, nalaten of je pensioen? Dan helpen onze adviseurs je graag vooruit met persoonlijke tips. Maak direct een gratis afspraak. Het is helemaal vrijblijvend.

Tags

Artikel
Schenken
Kinderen & Familie

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties